Voorbeschouwing: Oranje Wit – EBOH

EBOH speelt morgen om 15:00 uur de eerste van twee stadsderby’s tegen Oranje Wit in de 2e klasse F. Op ‘Sportpark Oranje Wit’ zal de ploeg van Patrick Stok en Jeffrey Monster het opnemen tegen de koploper.

Vorig seizoen, toen EBOH voor de 2e ronde van de KNVB Beker Amateurs ook al naar Stadspolders afreisde, legde EBOH een spektakelstuk op de mat en wist het Oranje Wit met 1-3 uit de beker te kegelen. De eerste en tevens enorm vroege EBOH-treffer werd door de uitstekend leidende arbiter Vivian Peeters nog afgekeurd voor buitenspel. Noël Goossens opende de score even later alsnog met een uitstekende spitsengoal, waarna Ricardo van de Merwe na een genadeloze knal tegen de lat van Noël Goossens kalm bleef en de rebound benutte. De aanvoerder van EBOH vond in de tweede helft nogmaals het net en vond het toen tijd voor een groepsfoto. Het team poseerde voor de camera van Peter Verheijen en het leverde een inmiddels iconische foto op in het artikel van Minne Groenstege voor het AD. Giovanni Cairo wist met de 1-3 nog een pleister op de Oranje Wit-wond te plakken, maar de wedstrijd was al lang gespeeld. De wedstrijd bleek het begin van een prachtig bekeravontuur voor EBOH, met als hoogtepunt de 2-1 overwinning op Kloetinge, toenmalig koploper van de 4e Divisie A.

Dit seizoen zijn beide teams al uitgeschakeld in het bekertoernooi. EBOH wist geen plek bij de bovenste twee te veroveren in een poulefase met Theole, Tricht en WNC, waar Oranje Wit zijn Waterloo vond op hun eigen hoofdveld tegen Heerjansdam, een ploeg uit de 4e Divisie B. In die wedstrijd kregen drie leden van de thuisclub een rode kaart van scheidsrechter Timo van der Velde: aanvoerder Stephan Kruithof, trainer Björn Vlasblom en zijn assistent Rob van der Veen. Deze drie missen de derby vanwege hun schorsing.

In de competitie staat het team uit Stadspolders op de eerste plek na negen gewonnen wedstrijden, een gelijkspel en slechts één verliespartij (thuis tegen het IFC van Ron Timmers). EBOH staat momenteel op de zesde plaats, gelijk in punten met de nummer vijf: De Alblas. Ondanks deze plek op de ranglijst heeft EBOH maar één wedstrijd meer verloren dan Oranje Wit. Tweemaal keerde de Rood-Zwarten puntloos terug uit Rotterdam. Eerst ging het team met 2-0 de bietenbrug (Erasmusbrug?) op bij Spartaan’20 en vervolgens ging het op Sportpark Oosterflank tegen Alexandria’66 nogmaals onderuit zonder zelf te scoren (3-0). Verder is EBOH dus ongeslagen in de 2e klasse F.

Als afsluitende ‘Fun Fact’: EBOH is al ruim een decennium ongeslagen in officiële wedstrijden tegen Oranje Wit. In de afgelopen tien jaar troffen de clubs elkaar slechts twee keer, andermaal in het bekertoernooi. Zoals gezegd wist EBOH vorig seizoen met een 1-3 overwinning terug te keren uit Stadspolders, en ook in de poulefase van 2019 behaalde EBOH een resultaat op het hoofdveld van de tegenstander van morgen (0-0). De belangrijkste overeenkomst tussen die twee wedstrijden is, uiteraard, de fantastische steun van het minstens zo geweldige EBOH-publiek. We rekenen morgen weer op jullie, EBOH’ers!

Tot morgen, om 15:00 uur, in Stadspolders!