EBOH bedwingt koploper Oranje Wit in boeiende stadsderby

Ruben Retel: ‘Als die bal van Noël in de laatste seconde niet op de paal was beland…’

Door Fred van Dongen

UPDATE – ‘Ik weet het, het is een cliché maar ik denk dat de neutrale toeschouwer vanmiddag de grote winnaar was’. Met die rake zinnetjes verwoordde Oranje Wit-verdediger Jordi Fok de breed gedragen analyse na afloop van de stadsderby met zijn oude club EBOH (2-2).

Voor Jordi voelde het gelijkspel in een van begin tot eind boeiende en vaak zinderende wedstrijd niettemin als een nederlaag. ‘Wij als koploper willen gewoonweg promoveren, terug naar de eerste klas. En dan geeft zo’n gelijkspel toch een bittere bijsmaak. Vooral als je beseft dat we zes, nou ja in elk geval zeker drie honderd-procentkansen hebben laten liggen. En ja, we hadden echt in de allerlaatste seconde ook nog kunnen verliezen toen dat schot van Noël Goossens via de binnenkant van de paal het veld weer in kaatste’.

Het was Oranje Wit er alles aangelegen om middels een derbyzege z’n koppositie in de tweede klas te versterken. Vrijdag kleurde het hoofdveld nog wit waarna een fantastische groep vrijwilligers met sneeuwschuivers aan de slag ging en er geweldig in slaagde het podium de vaste kleur groen te bezorgen. Waardoor de derby met EBOH als enige wedstrijd in stad en ommeland kon doorgaan. Een kleine duizend voetbalminnaars apprecieerden dat met hun aanwezigheid ondanks de vrieskou.

Stiekeme droom

In de opstellingen zaten ook diverse kruisverbanden. Zo wordt Jordi Fok van Oranje Wit nog altijd gezien als ’kind van EBOH’ omdat hij nu eenmaal bij de tegenstander opgroeide. En omgekeerd kende onder andere EBOH’s Ruben Retel een Oranje Wit-verleden. Die scoorde ook nog eens. Ruben: ‘Het was voor het eerst sinds ik er weg ben dat ik tegen mijn oude club speelde’, aldus een goedgemutste Ruben die voor de eerste EBOH-treffer tekende na afloop. Hij zag zowaar een stiekeme droom waarheid worden. ‘Vooraf denk je natuurlijk diverse keren dat het zo mooi zou zijn om tegen je oude club te scoren. En laat dat nou ook nog gebeuren.’.

Na een half uur tekende Ruben Retel EBOH’s belangrijke aansluitingstreffer aan met de 2-1. Kort daarvoor had Casper Westera de thuisploeg op 2-0 gezet nadat EBOH’s doelman Jan Arie Kouwenhoven een venijnige inzet van Brandon Könemann maar half wist te verwerken. Ruben: ‘Raar hè dat ook híj vandaag scoorde. Casper was in mijn periode bij Oranje Wit eigenlijk een van mijn beste vrienden. Jammer dat wij vanmiddag in de allerlaatste seconde, toen ik al was gewisseld, net niet de zege naar ons toe konden trekken met dat schot van Noël Goossens op de paal….’

Omstreden penalty

Dat laatste vond ook EBOH’s Joey Steenbakker, wiens jongere broer Maikel voor de 2-2 zorgde. ‘Ja als die bal van Noël er in de laatste seconde in gaat… Maar ik denk dat een gelijkspel wel terecht was. Deze wedstrijd kon eigenlijk alle kanten op. In elk geval hebben we toch mooi een punt gepakt bij de koploper. Je kon merken dat hun bekernederlaag vorig seizoen tegen ons nog leefde. Ze waren vandaag echt feller dan toen, zaten er bovenop’.

De balans in de ondanks de kou druk beklante stadsderby leek in de beginfase naar EBOH-zijde door te slaan. De deze middag in zwart gestoken roodzwarte brigade van het trainersduo Patrick Stolk & Jeffrey Monster stak de neus wat vaker uit het raam dan de thuisploeg. Dat veranderde na zo’n twintig minuten na een door EBOH terecht fel bestreden besluit van de scheidsrechter. Die beoordeelde een glaszuivere sliding van Jeremy Boshart op Brandon Könemann als een foutieve ingreep. ‘Die penalty sloeg nergens op’, verwoordde Ruben Retel de visie van heel EBOH. Jordi Fok keek namens Oranje Wit was genuanceerder tegen het arbitrale besluit. ‘Jeremy raakte de bal wel maar ging er met twee benen in. En dan belandt je in een grijs gebied voor de scheidsrechter’.

Brandon Könemann benutte zelf de elfmeter (1-0). EBOH raakte door de tegenslag van de wijs waardoor een kleine vijf minuten later Casper Westera de marge kon uitbreiden naar 2-0. EBOH slaagde er toch in zich tussen de oren te resetten waarbij Ruben Retels fraaie aansluitingstreffer een belangrijk mentaal ruggensteuntje betekende.

Gaspedaal

In het tweede bedrijf ging de gastploeg op jacht naar de gelijkmaker, het risico op kansrijke omschakelmomenten van Oranje Wit terecht aanvaardend. Waarbij EBOH iets efficiënter was in de afwerking met de alerte en beslist niet onverdiende gelijkmaker van Maikel Steenbakker na een kleine zeventig minuten als bewijs (2-2). Beide ploegen weigerden een gelijkspel te aanvaarden, zetten de nodige wissels (onder wie de snelle handenbinder Eliass Haddouty bij OW en Jerry van Ingen en Wesley Ebbers bij EBOH) in en drukten met name in de extra tijd het gaspedaal nog eens flink in. Waar Jan Arie Kouwenhoven met reddingen en af en toe een capriool de meubels redde voor de bezoekers voorkwam de paal na een inzet van Noël Goossens dat Oranje Wit het net als vorig seizoen het moest afleggen tegen de stadgenoot.

Stand

Alle andere wedstrijden in de tweede klas werden afgelast.

Stand na vandaag: Oranje Wit 12-29, Spartaan’20 10-23, IFC 10-23, VVGZ 11-19, EBOH 11-17.

Opstellingen:

OW: Jesper Harmans, Yohannes Tiahun Tefera, Stephan Kruithof, Job de Geus, Pascal van der Kooij, Brandon Könemann, Mike Langerak, Mike Muijen, Casper Westera, Jordi Fok, Raul Louwman. Wissels: Iwan Abrahamse, Achraf Bouchrit, Julian Trebels, Davy Wesdorp, Angelo Leendertse, Eliass Haddouty, Niek van der Linden.

EBOH: Jan Arie Kouwenhoven, Jeremy Boshart, Joey Steenbakker, Patrick Stoel, Mitchell Rovers, Ricardo van de Merwe, Ruben Retel, Maikel Steenbakker, Calvin van der Holst, Ricardo Heuverling, Noël Goossens. Wissels: Jesse Rensen, Jerry van Ingen, Jeffrey Manzanares, Damian Gerde, Wesley Ebbers, Robert de Bruin

Voor foto’s, zie: Peter Verheijen (Website | Instagram | Facebook)
En de Facebook pagina’s van Fred van Dongen en Jack v/d Starre