EBOH laat de punten liggen aan de Oldegaarde

Een brutaal op de aanval spelend EBOH bracht Spartaan’20 lange tijd aan het wankelen, maar de Spartanen vielen niet om en gingen in de slotfase zelfs met de zege aan de haal.

Grote man bij Spartaan was doelman Tuna Tekten. Hij pakte alles en zelfs 2 penalty’s van de man die zelden faalt, topschutter Noël Goossens. En dan te bedenken dat trainer Omar Khan de 20-jarige doelman pas donderdag voor het eerst liet meetrainen. “Hij speelt normaal in onder de 21, maar door een plotseling keepersprobleem moest ik hem opstellen”. En daar had hij geen spijt van. Tuna werd als een held gefêteerd door zijn ploeggenoten en terecht “man of the match”.
Hoewel invaller spits Jair Balrak met zijn 2 goals in de slotfase ook dicht in de buurt kwam.

En het begon allemaal zo goed voor EBOH. Spartaan’20, gedegradeerd uit de 1ste klas in de nacompetitie en één van de favorieten voor de titel, werd in hoog tempo zwaar onder druk gezet. En het regende kansen op een voorsprong. Jerry van Ingen en Noël Goossens vonden de lat of de keeper op hun weg en een knal van Patrick Stoel zeilde naar de bovenhoek, maar de bal was zo hard dat Jerry van Ingen niet meer kon bukken en groggy naar de grond ging. Gelukkig kon hij verder. Dat was niet het geval voor “pechvogel” Jimmy Pieper. Hij verdraaide ongelukkig zijn “goede” knie en dat zag er niet best uit. Hopelijk valt het mee, maar we vrezen een ernstige kruisbandblessure. De grootste kans was voor Noël Goossens. Jerry van Ingen werd na een voorzet van Ricardo Heuverling weggeduwd op het moment dat hij de bal wilde inkoppen en de jonge leidsman Mike van Dam wees naar de stip. Tuna Tekten ranselde de bal uit de hoek. Het enige wapenfeit van Spartaan was een schot uit de draai op de paal van Nathan Bernadina.

Na rust werd het een ander verhaal. Trainer Omar Khan zette het anders neer bij zijn ploeg en bracht spits Jair Balrak in het veld. 
Jair was niet fit genoeg voor een hele wedstrijd, maar wel voor uitstekende 45 minuten.
Spartaan’20 kwam dichter in de buurt en kreeg kansen via Sany Ayeva en Jair Balrak, maar Jan Arie Kouwenhoven redde bekwaam. Er moest een penalty aan te pas komen om Jan Arie te passeren. De beslissing van Mike van Dam werd luid aangevochten. “Boosdoener” Wesley Ebbers was er pisnijdig over. “Ik sta met mijn armen wijd en doe niks. Die kleine nummer 2 (Sany Ayeva) loopt te gillen en zoekt mijn knie op. En dan was het ook nog een halve meter buiten de 16”. Protesten helpen doorgaans niet en bij gebrek aan VAR mocht Jair Balrak aanleggen en dat deed hij naar behoren. Met nog een kwartier te gaan ging EBOH op zoek naar de gelijkmaker en kreeg het weer een strafschop nadat Noël Goossens in de houdgreep genomen werd. En toen kregen we een deja-vue uit de 1ste helft. Spartaan Ilias Chouiabi ging zich opnieuw met de strafschopnemer bemoeien en de keeper instrueren.
Noël moest zelfs naar de kant om een scheenbeschermer op te halen. Uit de concentratie gehaald of niet? De daders hadden in ieder geval succes. Tuna Tekten pakte hem weer.

En dan overvalt het gevoel dat er door EBOH niet gescoord wordt, al voetballen we nog een dag verder en zo geschiedde. Uit een counter schoot Jair Balrak op de valreep de allesbeslissende 2-0 binnen. Zo ben je de held met 2 goals tegen Streefkerk en zo de schlemiel met 2 gemiste penalty’s tegen Spartaan’20. Zijn teamgenoten en trainers steunden Noël onvoorwaardelijk. “We nemen hem niks kwalijk. Hij heeft ons zo vaak gered”.
Werd Noël uit zijn concentratie gehaald of zat het masker hem dwars? “Maakt allemaal niet uit, al word ik wel gek van dat masker, je ziet het dubbel af en toe. Ze waren gewoon slecht genomen, niet geconcentreerd genoeg. We staan weer met beide benen op de grond”
Trainer Patrick Stok vond dat zijn ploeg met 3-0 voor had moeten staan bij rust: “na rust waren we te slordig en verloren we de grip op de wedstrijd” Hij had nog een opmerkelijke mededeling naar de groep toe na afloop: “Ik heb besloten dat dit mijn laatste seizoen is als trainer van deze mooie club. Ik heb er dan 5 jaar opzitten en mijn gevoel zegt dat het goed zo is”. Het leverde hem als dank voor bewezen en nog te bewijzen diensten een warm applaus op en vele knuffels van de groep.

En verder beviel het weerzien met “oude bekende uit het zondagvoetbal” Spartaan’20 uitstekend. De warme ontvangst en zien van oude bekenden zoals de nestors Hans Spierings en Frans de Wit, beiden oud-voorzitters, maakten er toch een mooie zaterdagmiddag van. En het blijft een mooie club met een prachtige accommodatie en de beste jeugdopleiding van Rotterdam. Anwar el Ghazi, Bruno Martins Indi, Denzel Dumfries en Lutsharel Geertruida, om er een paar te noemen, komen allemaal uit de jeugdopleiding van Spartaan’20. En daar is de huidige penningmeester en oud 1ste elftalspeler Patrick Molenaar (ik heb nog tegen Ries Fok gevoetbald) maar wat blij mee. Bij (door)verkoop is er altijd een leuk bedrag voor de club, die de jeugdopleiding verzorgt. De familie Spierings is nog altijd bestuurlijk behoorlijk vertegenwoordigd met schoonzoon Cerano Bakker als voorzitter, dochter als uitstekende gastvrouw en zoon Michel als hoofd jeugdopleiding.

Jaloers? Nee hoor, als je ziet hoe na afloop de hele kantinevleugel rood en zwart kleurt, dan zie je een hechte vriendengroep, die met elkaar de EBOH-familie vormen. Dan ben je gewoon trots op je eigen cluppie en denk je terug aan bijna 50 jaar geleden toen EBOH hier de beslissingswedstrijd won voor een plaats in de 1ste klas. Met trainer Rein de Bruin, 2 doelpunten van Wim van Kooten en spelers als Bertus du Fijn, Marius van Pelt en toen nog jonkies Ernst Bustraan, Hans de Bruin en Ad Holster. Nu werd het 2-0 voor Spartaan’20, maar het net zo goed andersom kunnen zijn…. 

  Spartaan’20 – EBOH                        2-0       (0-0)   

’73       Jair Balrak                             1-0
’87       Jair Balrak                             2-0

           Scheidsrechter: Mike van Dam

Opstelling: Jan Arie Kouwenhoven, Ricardo Heuverling ,Joey Steenbakker(Jeremy Boshart), Patrick Stoel (Ricardo van de Merwe), Calvin van der Holst, Furkan Kaya, Mitchell Rovers, Wesley Ebbers (Leroy Verkerk),Jimmy Pieper (Maikel Steenbakker) , Noël Goossens, Jerry van Ingen

Wissels: Donny van der Laars (res.keeper)

Staf:

Trainer coach: Patrick Stok en Jeffrey Monster

Verzorger: Dennis Vondermans

Teammanager: Alex Zondervan

Ass. Scheidsrechter: Frans Stal