Opnieuw geweldige bekerstunt EBOH 1

*’Dit zijn de mooiste zeges’ – “Ik kreeg gewoon kippenvel”

Door Fred van Dongen

Dordrecht – ‘Dit zijn de mooiste zeges, daar doe je het voor!’ , glunderde EBOH’s assistent-trainer Jeffrey Monster na de even sensationele als verdiende bekerzege (2-1) van zijn ploeg op de koploper Kloetinge van de vierde divisie. De Dordtse tweedeklasser keek geen moment op tegen de twee klassen hoger opererende Zeeuwse formatie.

‘Ik heb vooraf wel 26 opstellingen gemaakt over hoe we het tactisch tegen Kloetinge het best konden oppakken. Deze basis bleek goed maar ik wil onze vijf wisselspelers van vanavond niets te kort doen. Ook zij hebben geweldig bijgedragen aan dit geweldige succes. Het hele team heeft voor elkaar gewerkt’. En refererend aan EBOH’s bijnaam ‘de krijgers die er altijd staan: ‘Die teamgeest, wat was dat weer voor iets moois vanavond!’.

Met één goal en één assist was Noël Goossens weer uiterst belangrijk voor EBOH. Hij schoof evenwel na afloop alle eer richting het team. ‘Ik kreeg gewoon kippenvel gezien de reacties van spelers en publiek nadat ik kort voor rust de 1-0 had gemaakt. We hebben voor die zege gewerkt als paarden. Heel het elftal ging maar door. Met of zonder krampverschijnselen, blessure(tje)s. Ik hoop dat we dit succes ook in de competitie kunnen vasthouden, doortrekken. Dat constant werken voor elkaar ook. Dan kunnen we best nog verrassend ver komen’, aldus Noël die afgelopen zaterdag voor de competitie ook weer twee keer trefzeker was. EBOH staat in de tweede klas momenteel tweede achter Papendrecht.

*’Die blocktackle’

Los van de vreugde over de 2-0 van Ricardo Heuverling kort na de hervatting waaraan geweldig storende activiteiten van hem vooraf gingen, was Noël Goossens vooral ingenomen met de manier waarop hij de Kloetinge-defensie de bal op doorzettingsvermogen ontfutselde. Noël met een brede glimlach: ‘Die blocktackle van me….’. Om even later richting kleedkamer te stappen om met zijn ploeggenoten de bekertriomf met onder meer de nodige strijdliederen uitgebreid te vieren. Maar eerst wilde hij vol voldoening nog even kwijt dat ‘die overwinning toch echt niet onverdiend was’.

Koploper Kloetinge van de vierde divisie (de vroegere hoofdklasse) verloor zaterdag van concurrent Smitshoek maar bleef bovenaan staan. EBOH, dat immers twee afdelingen lager speelt, zou de ideale sparring-partner zijn voor revanche en nieuw elan. De Zeeuwen hadden evenwel buiten de roodzwarte Dordtse waard gerekend. Tactisch stond het bij EBOH als een huis met Jesse Rensen en Haris Brzac in het centrum van de defensie, Furkan Kaya en Mitchell Rovers als flankverdedigers. En een flexibel extra sterk bezet middenveld met Jimmy Pieper, Wesley Ebbers, Jeremy Boshart en de man met de onuitputbare longen Ricardo Heuverling. Spits Noël Goossens hield de Zeeuwse verdediging onophoudelijk bezig. Zijn collega-aanvaller Ricardo van de Merwe liet zich voor storend werk vaak terugzakken naar dat middenveld dat zodoende continu een overwicht kende. Onder de Dordtse lat presenteerde Jan Arie Kouwenhoven zich andermaal als ervaren schatbewaarder. Hij kreeg het niet al te druk maar klaarde de klusjes zo dominant dat het de Zeeuwen steeds behoorlijk ontmoedigde.

Al met al verveelde het bekerduel geen moment. Waar Kloetinge het voor rust met slechts enkele mogelijkheden moest doen, waren de reële kansen juist voor EBOH. Kloetinge kwam zelfs enkele malen goed weg maar keek na zo’n 40 minuten toch tegen een achterstand aan. Noël Goossens werd in de diepte weggestuurd en stoomde zo overtuigend richting Kloetinge-doel op dat de Zeeuwse doelman bij voorbaat kansloos was: 1-0.

*Taaie weerstand

Bij het begin van het tweede bedrijf viel de lichte paniek in het technische deel van de Kloetinge-dug-out op. Kennelijk wisten ze daar door de taaie maar ook goed geconstrueerde Dordtse weerstand niet hoe ze net duel tactisch moesten kantelen. Dat werd nog erger toen EBOH zijn voorsprong vrij snel verdubbelde. Noël Goossens leverde voorbeeldig storend werk waarna Ricardo Heuverling zijn assist mocht verzilveren (2-0). In de hoop een snelle aansluitingstreffer te kunnen forceren moest Kloetinge de achterdeur regelmatig wijd open zetten. Het leverde Jimmy Pieper en Noël Goossens riante maar helaas gemiste kansen op om de wedstrijd op slot te gooien. Uit het niets verkleinde Kloetinge een kwartier voor tijd alsnog de marge.

Het resulteerde in een amusante en spannende slotfase met een op het oog Zeeuws overwicht dat praktisch gezien ongevaarlijk bleek. De betere kansen bleven voorbehouden aan een met de minuut gemotiveerder EBOH. Kloetinge mocht niet klagen dat de overigens uitstekende scheidsrechter Eddie van Yren het bij een gele kaart hield toen Ricardo Heuverling in doorgebroken positie op de rand van de zestien onderuit werd geschoffeld. Maar dat waren ze bij EBOH eenmaal onder de triomfantelijk stralende douche al lang vergeten.

*Laatste zestien

Na de eersteklassers Oranje Wit en De Zwerver hadden de Dordtse bekerhelden als tweedeklassers nu ook de scalp van een vierde-divisieploeg te pakken. En nog wel van de koploper! EBOH kwalificeerde zich zo bij de laatste zestien ploegen van het toernooi om de KNVB-districtsbeker Zuid I, een toernooi dat in september begon met enkele honderden (!) clubs.

Voor foto’s en filmpjes zie de Facebooksite van Fred van Dongen en:

De 1-0 van Noël Goossens:

https://youtube.com/shorts/XZb5gWZwPyI?feature=share

De 2-0 van Ricardo Heuverling:

https://youtube.com/shorts/oeJ7nMNqgO0?feature=share

Verslag uit de PZC uit Zeeland

Het had de avond van de remonte moeten worden, maar in plaats daarvan werd de schade alleen maar groter voor Kloetinge. Na de mislukte jacht op de periodetitel tegen Smitshoek (1-4) volgde op een koude winteravond in Dordrecht een bekerechec tegen tweedeklasser EBOH: 2-1.

Zaterdag werd er nog betrekkelijk lauwtjes gereageerd op de derde nederlaag in de vierde divisie. De forse nederlaag tegen Smitshoek (1-4) werd als een ‘tikkie’ beschouwd en gezien de riante voorsprong op de ranglijst kon die verliespartij ook wel geïncasseerd worden. Bovendien was de opponent uit Barendrecht simpelweg beter geweest en dus was koploper Kloetinge nederig, ook in de veronderstelling dat dinsdag door de spelers een passende reactie gegeven zou worden.

Die kwam er echter niet in het bekerduel tegen tweedeklasser (!) EBOH en dus vielen er dit keer wel zware woorden. ,,Dit was dramatisch’’, zei Kloetinge-trainer Jurriaan van Poelje. ,,Het is een wanprestatie waar ik goed ziek van ben. Ik wist dat het niet makkelijk zou worden tegen een ploeg die 4-4-2 speelt en fysiek sterk is, maar dit was zwaar onder de maat. We hebben ons laten piepelen.’’

Plaag

Kloetinge, waar aanvoerder Reguillo Vandepitte wegens ziekte ontbrak, liet zich ringeloren door een verbeten strijdend EBOH met spits Noël Goossens als lichtend voorbeeld. De 28-jarige aanvoerder, die in het verleden voor FC Dordrecht, Stedoco, IFC en Heinenoord speelde, was met zijn snelheid en fysieke kracht een plaag voor de defensie van de Bevelandse equipe.

Hij leidde zijn ploeg ook naar de sensationele winst in de vijfde ronde van de districtsbeker. In de 41e minuut was hij bij een uitval iedereen te snel af en bleef vervolgens koelbloedig in de afronding: 1-0. Zeven minuten na rust stond hij ook aan de basis van de tweede treffer van EBOH. Nizar Mekkaoui, na rust ingevallen, dacht net buiten het strafschopgebied een aanval te kunnen opzetten, toen hij kennismaakte met de kracht van Goossens. De centrumspits veroverde de bal, slingerde de bal voor, waar Ricardo Heuverling van dichtbij de 2-0 tegen de touwen kon werken.

Niet kordaat

Kyle Doesburg zorgde in de 76ste minuut uit een voorzet van Ruben de Jager nog wel voor 2-1, maar verder dan dat doelpunt reikte de ploeg niet. ,,We waren niet kordaat voor de goal’’, vond Van Poelje. ,,De bezetting voor de goal was niet goed, we kwamen steeds een stap te laat. Ik snap het niet hoor. Het is toch heerlijk om op een dinsdagavond tegen een tweedeklasser te mogen voetballen, een wedstrijd waarin je heel vaak de bal krijgt…Maar ja, als je dan niet brengt wat je moet brengen, dan wordt het een heel vervelende avond en word je dus uitgeschakeld. Daar ben ik heel teleurgesteld over, omdat ik ook veel waarde hecht aan het bekertoernooi. Daarin is ook een prijs te winnen.’’

‘We moeten niet overdreven gaan panikeren’

Kyle Doesburg, spits van Kloetinge

Blijft dit seizoen de competitie over. Kloetinge heeft in de vierde divisie nog altijd vier punten voorsprong op naaste achtervolger Smitshoek, maar twee opeenvolgende nederlagen doen het vertrouwen van de koploper geen goed. En dan wacht zaterdag alweer de volgende klus. Kloetinge gaat in Gouda op bezoek bij Jodan Boys. ,,Dit verlies is natuurlijk niet het einde van de wereld’’, stelde Van Poelje. ,,We gaan donderdag op de training de boel bij elkaar rapen en ons proberen te revancheren. Als we zaterdag winnen, kunnen we deze …week toch nog positief afsluiten en ziet de wereld er weer een stuk anders uit.’’

Kyle Doesburg, dinsdagavond aanvoerder, liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. ,,Mensen zullen zich afvragen wat er mis is met Kloetinge en misschien denken dat we in de war zijn, maar we moeten het ook niet groter maken dan het is. We moeten niet overdreven gaan panikeren. We zullen scherp moeten zijn en meedogenloos. Kijk, en als we dat niet zijn, dan heeft elke tegenstander een kans tegen Kloetinge.’’

EBOH-Kloetinge 2-1 (1-0). 41. Noël Goossens 1-0, 52. Ricardo Heuverling 2-0, 76. Kyle Doesburg 2-1. Scheidsrechter: Eddy van Yren (Zwijndrecht). Gele kaart: Valentijn van Keulen (Kloetinge). Aantal toeschouwers: 450.