EBOH E1 maakt bedoelingen duidelijk…..

Zaterdag 14 februari 2015 10:00 uur: GSC/ODS E1 – EBOH E1

Het lijdt geen twijfel. Een winterstop, 2 voetbaltoernooien zonder succes, inmiddels al 3 wedstrijden afgekeurd door echte winterse omstandigheden en dan nu pas de eerste competitiewedstrijd.

En wat voor één. Laat ik maar met de deur in huis vallen. 2-8. U leest het goed. 2-8. De ploeg die ons in het afgelopen najaar op de voet heeft gevolgd qua prestaties en ons het toch wel moeilijk heeft gemaakt, zodat we tot op de laatste dag van de najaarscompetitie goed moesten blijven voetballen, kon vandaag maar 5 minuten imponeren. Niet meer en niet minder.

Gisteravond of eigenlijk afgelopen woensdag al, bleek dat Jaymi, onze verdedigende kei, ziek thuis moest blijven. En dat is een flinke aderlating, want EBOH E1 zit eigenlijk niet zo ruim in zijn verdedigers. Aanvallers genoeg, maar verdedigen blijkt toch een ondergeschoven kindje te zijn in het hedendaagse voetbal. En goeie verdedigers zijn schaars. Dus Jaymi werd vandaag zeker gemist. Vóór de eerste wedstrijd van het nieuwe halfjaarseizoen meteen al een bepalende speler missen en dan het team noodgedwongen moeten aanpassen is niet leuk. En zeker al niet tegen GSC/ODS, waarvan wij verwachtten dat zij sterk op eigen veld uit de startblokken zouden komen om ons direct op achterstand te zetten. Het ging ergens om vandaag. Goed beginnen is het halve werk.

En het wordt een beetje saai. We zullen ons er gewoon bij moeten neerleggen. Slappe hap, niet wakker, ongeconcentreerd en elke keer te laat. Zo begint EBOH E1 elke keer en wij als coaches weten op een gegeven moment niet meer om dat om te draaien. EBOH E1 is, zoals eerder gezegd, net een ouwe diesel, dat gewoon een 5 á 10 minuten nodig heeft om op gang te komen en warm te draaien.

Ik houd er over op. Het wordt vervelend. Voortaan slaan we het begin van de wedstrijd gewoon over en beginnen we in de 10e minuut. Het is grappig om te zien, maar in die slappe 10 minuten krijgen deze jongens minder doelpunten tegen dan op andere momenten van een wedstrijd. Dus waarom zeuren? Het hoort er gewoon bij.

In het begin van de wedstrijd bleek al snel wat GSC/ODS van plan was. Druk zetten naar voren, bal direct voor onze keeper neerleggen en vroeg scoren. Een beetje opportunistisch, maar tegen een ploeg die niet goed en scherp uit de startblokken komt, misschien best een goed aanvalsplan. Maar de coaches mogen dan een speler missen, wij hebben altijd, naast onze vaste verdedigers Daan en Senn, nog de beschikking over Furkan en Jaïr, die allebei hebben bewezen dat ze niet veel voor Jaymi onderdoen. Furkan is snel en sterk, Jaïr is zeker niet snel, maar slim en goed aan de bal. Van hen beiden werd vandaag een opoffering gevraagd, want ze zijn allebei aanvaller en dat is natuurlijk wat zij het liefste doen. Maar het kon vandaag niet anders.

In het begin werd GSC/ODS goed en sterk opgevangen. EBOH werd zelf (nog) niet gevaarlijk, maar de aanvallen werden vrij eenvoudig door EBOH E1 geneutraliseerd en het moet gezegd worden, de gelegenheids-laatste-mannen Furkan en Jaïr speelden goed, maar werden uitstekend ondersteund door Daan en Senn. Daan had weinig te duchten van de linksbuiten en wist keer op keer hun acties te onderbreken. En dat gold vandaag ook voor Senn. Scherp op de man, liet zich niet zomaar opzij zetten en maakte het de rechtsbuiten meer dan moeilijk. En dat is natuurlijk lekker voetballen.

Jammer dat een doorgeschoten bal met wat geluk bij een aanvaller van GSC/ODS terechtkwam, want hij bedacht zich geen moment en schoot de bal van dichtbij hard door de benen van Sil.

Toch 1-0. Maar eigenlijk was er verder weinig aan de hand. Het spel werd gecontroleerd door EBOH en het was wachten op een tegenzet van de ploeg.

Die kwam er al snel. Een enkele minuut na hun treffer werd de keeper van GSC/ODS al op de proef gesteld en kort erna schoot Harun, die vandaag eerste wissel stond, simpel de 1-1 binnen met een slimme bal in de uiterste hoek, waar de keeper geen antwoord op had.

EBOH E1 nam nu het heft in handen en nog geen 3 minuten later werd Harun opnieuw in stelling gebracht. Simpel spel van Tarik, Mitchell en Harun zelf via combinaties, werd de verdediging van GSC/ODS opgerold. Er werd door de middenvelders keihard gewerkt en meer dan normaal veroverden zij de bal op het middenveld en Harun als slimme spits kon vrijuit op de keeper aflopen om de bal met een simpele schijnbeweging te kappen, de keeper te omspelen en eenvoudig de 1-3 in te tikken.

Nu zou je denken, zó,  wedstrijd gespeeld, er nog even één bijprikken en alles is klaar. Dat dachten we toen ook in december, toen we in onze kampioenswedstrijd 4-0 voor stonden in de rust en het bijna nog 4-3 werd. Die vergissing zouden we nu niet maken. De coaches besteedden hier dus wel aandacht aan in de rust. Geen verslapping. We hebben ze nu in de tang en we laten niet meer los.

Vang ze op, ga niet onnodig jagen op de bal, laat ze de lange bal spelen en combineer er lustig op los.

Er is vandaag geen eer te behalen tegen onze verdediging en dus maken we gebruik van het feit dat GSC/ODS vooruit gaat lopen en hun verdediging zwak achterlaten.

Meteen in de tweede helft kwam de omschakeling en het was mooi om te zien dat Furkan zijn doelpuntje meepikte, ondanks het feit dat ie vandaag niet veel aan aanvallen toekwam. Maar hij vulde zijn rol als laatste man uitstekend in en zo kon het gemis van Jaymi goed worden opgevangen.

Van de voet van Furkan dus de 1-4. Een minuut later was het al weer 2-4. Een afgeslagen bal werd omhoog ingeschoten en Daan kreeg daarbij, om zijn gezicht te beschermen, de bal tegen zijn hand aan. Niet echt een opzettelijk iets, maar ja, hand is hand en dus greep de scheidsrechter van GSC/ODS meteen naar het zwaarste middel. Strafschop. Nou ja, volgende keer krijg je ‘m hopelijk mee en dan is dit weer vergeten.

4 minuten later liet EBOH E1 haar echte bedoelingen zien in de wedstrijd. Via combinatievoetbal de tegenstander kansloos laten. Er werden leuke een-tweetjes opgezet en bij één van deze combinaties kwam Mitchell inlopen en schoot de bal onhoudbaar in voor de keeper. 2-5. Die werd steeds gefrustreerder en bozer. In de zoveelste hoekschop van Tarik, die de ballen vaak haarscherp vóór de keeper van de tegenstander plaatst, scoorde Harun zijn 4e doelpunt. 2-6. De bal werd even later door de keeper van GSC/ODS weggetrapt uit boosheid. Het zag er niet goed uit voor GSC/ODS. Een afstraffing zou wel eens kunnen volgen, wanneer EBOH E1 zo vrijuit kan spelen.

De tegenstand van GSC/ODS was definitief geknakt en in het tweede deel van de tweede helft speelde EBOH E1 uitstekend voetbal. Zo enorm verschillend met het begin van de wedstrijd. Bij het onderscheppen van een pass van GSC/ODS op eigen helft door Furkan, stoomde hij naar voren, omspeelde de verkeerde opgestelde verdediging en schoot hard vlak vóór de keeper over de kruising in. Even later gevolgd door een afstandschot bij een afgeslagen bal, die Furkan in één keer nam. Jammer dat deze bal de lat raakte. Het zou een beauty zijn geweest.

Een onbedoelde pass van Senn, die voor Daan op rechts inviel, schoot langs de verdediging van GSC/ODS en Tarik pikte de bal snel mee en liep zo op de keeper af. Een hoog ingeschoten bal van Tarik trof doel en hij werd daarmee beloond voor zijn harde werk. 2-7.

Weer een minuut later, na een combinatie op rechts, werd de bal onderschept of weggewerkt door een verdediger van GSC/ODS en precies in het pad van de inlopende Mitchell. Kadang! Bal in de linkerkruising van het doel. 2-8.

Een klein rijtje kansen volgde nog. Een beetje klooien met de bal vóór het doel zorgde er voor dat de score niet verder opliep. EBOH E1 was helemaal los en GSC/ODS zag er uit als bokser in de 12e ronde, die al 3 keer is neergegaan en waarbij beide ogen zijn dichtgetimmerd. Waar het vorig jaar nog moeizaam ging tegen GSC/ODS, daar ging het nu uitermate gemakkelijk. Zowel het voetballend vermogen als de scherpte in de afwerking bleek vandaag uitermate beslissend. Jaïr was na de wedstrijd een beetje teleurgesteld. Ondanks het feit dat ie een paar kleine kansjes kreeg, ging zijn pogingen niet in het doel. En dat is vervelend voor een spits. Maar Jaïr, je speelde vandaag een puike wedstrijd. Meer dan één keer stond je als een huis in de verdediging en onderbrak je aanval na aanval van GSC/ODS. En daar mag je trots op zijn. Wij zeker. Dus niet teleurgesteld zijn, met een overwinning van 2-8 mag je gewoon niet teleurgesteld zijn, maar we begrijpen het stiekem wel hoor.

Dan moet me nog één ding van het hart. Eén moment in de tweede helft is een breekpunt in de wedstrijd. Na de strafschop van GSC/ODS, de 2-4, kreeg GSC/ODS vanaf 20 meter de bal in het bezit en werd de bal keihard van die afstand op het doel van Sil afgevuurd. De reactie van Sil was verbluffend goed. In een reflex dook ie naar de rechterhoek en met zijn gestrekte rechterarm blokte hij de bal, zodat ie door onze verdediging kon worden opgeruimd. Niet alleen de coach van de tegenpartij, maar ook wij hadden deze bal al geteld. Een fantastische redding, want mocht ie er in zijn gegaan, dan wordt het toch 3-4 en dan kan zo’n wedstrijd heel anders uitpakken.

Het is niet gezegd dat je dan met 3-8 had gewonnen. Dus een breekpunt in de wedstrijd.

Voor mij als coach waren er vandaag 2 speciale spelers. Voor alleen al dit ene moment van Sil wordt hij genomineerd als VIP en vandaag was Harun bijzonder goed op dreef, niet alleen door zijn doelpunten, maar ook door zijn rust en slimme spel, ook VIP. (Very Important Player) De rest is niet minder, hoor. Deze twee springen er gewoon uit. Daan en Senn erg goed vandaag, sterk verdedigd, Tarik en Mitchell de lijm tussen verdediging en aanval, ook erg belangrijk, Jaïr en Furkan uitstekend als laatste man en hun opoffering als aanvaller.

Er werd vandaag erg, maar dan ook heel erg goed samengewerkt en samengespeeld. Wanneer we dit niveau vasthouden, dan gaan in deze competitie heel wat ploegjes heel erg veel problemen krijgen met EBOH E1. Mark my words. Ik voorspel opnieuw een prachtig seizoen. Wel wat vroeg voor prognoses, maar onthoud deze voorspelling in mei. Want vandaag maakte EBOH E1 de bedoelingen duidelijk…….