EBOH E1 meet zich met amateurs van Sparta

Woensdag 25 maart 2015: EBOH E1 – Sparta E1 (AV) (Oefenwedstrijd)

Na de toch onverwachte uitschakeling van EBOH E1 stond voor deze woensdagavond de krachtmeting op het programma met een team van de amateurtak van Sparta Rotterdam.

En al jaagt de naam Sparta tegenwoordig niet meer zo’n schrik aan als voorheen, toen Sparta nog uitkwam in de Eredivisie, voor nuchtere en historie liefhebbende Dordtenaren heeft Sparta altijd nog dezelfde uitstraling.

Met de wedstrijd tegen Groot Ammers nog in het hoofd spokend, bereidden we ons voor op een vast en zeker sterke tegenstander. Sowieso staat de jeugdopleiding van Sparta, zelfs de amateurtak, voor verzorgd combinatievoetbal en kracht. Een zware dobber voor E1, die de laatste weken wat uit vorm zijn en een goeie opsteker kunnen gebruiken. Zoals altijd, zijn dit soort van oefenwedstrijden, wedstrijden op zich. Het maakt eigenlijk weinig uit dat je niet in vorm bent of dat er blessures zijn, voor dit soort van wedstrijden kunnen alle voetballers zich helemaal opladen, net als Feyenoord en Ajax doen, wanneer ze slecht voetballen of een slechte serie achter de rug hebben, voor zo’n klassieker kunnen ze vaak meer opbrengen dan normaal.

En zo ging het ook tegen Sparta AV E1. Een erg leuk voetballende ploeg, die leuk combinerend voetbal speelden. In het begin van de wedstrijd bleek al snel dat dit een erg moeilijke wedstrijd zou gaan worden. De coach moest het vandaag zonder zijn leider doen, aangezien deze voor werk naar het buitenland moest. En aangezien deze wedstrijden de krenten uit de pap zijn, baalde leider Stephan behoorlijk dat ie door werk niet aanwezig kon zijn.

De wedstrijd golfde op en neer. EBOH E1 had in de eerste helft het overwicht. Zij waren bestand tegen het fysieke spel van Sparta en dat is maar goed ook, want menig ander team had het daarmee erg moeilijk gehad. Maar dat geldt dit seizoen niet echt voor EBOH E1. Al vinden mensen dat EBOH E1 niet de meeste technische ploeg is die er rondloopt, hun fysieke kracht daarentegen, daar is vaak weinig tegen te beginnen en door deze kracht zijn zij vaak in staat een wedstrijd naar hun hand te zetten. Wanneer deze jongens echter laten zien dat zij wel degelijk kunnen samenspelen en goeie combinaties kunnen opzetten, dan wordt EBOH E1 een ploeg om rekening mee te houden.

Het strijdplan van de coach was simpel. We voetballen als één ploeg, dus we bewegen als één ploeg.

Laat hun laatste man de bal maar houden, wanneer ie gaat passen, dan komen we als ploeg in beweging, druk op de bal en als ploeg naar voren. Bij balbezit passen en kaatsen en weer diep de ruimte in, want achter de laatste man ligt altijd de ruimte.

Op deze manier werd RCD eveneens bestreden en succesvol. Het is namelijk niet voldoende om een goeie technische ploeg te hebben, want wanneer de belangrijkste pass niet aankomt, dan ben je vleugellam. Daar hoef je alleen maar voor naar het Nederlands elftal te kijken.

Het was overigens vreemd om te zien hoe ver de keeper van Sparta voor zijn doel stond. Waarschijnlijk met de opdracht om doorschietende ballen als een soort van laatste man op te pikken en weer in het spel te brengen. Deze opstelling zou Sparta nog duur komen te staan.

Na een kwartier voetballen over en weer kwam EBOH E1 beter door in de aanval. Meer samenspel leidde ertoe dat de spits in stelling werd gebracht. Bij een goede pass van Tarik werd Furkan in de dekking aangespeeld en al wegdraaiend wist Furkan natuurlijk al wat er gedaan moest worden.

Keeper te ver voor zijn doel en met een geplaatst schot bracht Furkan EBOH E1 op 1-0.

Sparta liet dit niet onbetuigd. Meer druk, snellere passes en EBOH E1 kwam in de verdrukking. Een doelpunt van Sparta kon dan ook niet uitblijven.  Hun doorzettingsvermogen werd dan ook fraai beloond. 1-1.

Vlak voor de rust werd EBOH E1 beloond voor hun goede spel en het feit dat zij zich door het tegendoelpunt niet van de wijs lieten brengen.  Bij een balverovering werd een prachtig splijtpassje door het midden door Furkan meegenomen en vakkundig afgerond. 2-1. En dat was ook gelijk de ruststand. Het hoeft hier geen betoog dat de trainer in de rust uiterst tevreden stond te praten.

Voor het eerst sinds het debacle tegen Groot Ammers liet EBOH E1 eindelijk weer eens zien dat het kan voetballen en goed ook. Het is niet de vorm of het geluk wat een team goed maakt, maar het geloof in eigen kunnen en de instelling dat je niets gratis weggeeft, waardoor je beter wordt dan je tegenstander.

De tweede helft was een koekje van hetzelfde deeg. Twee teams, heel erg aan elkaar gewaagd, die elkaar geen duimbreedte ruimte toegaf en elkaar bestreed op elke manier die was toegestaan. Geen keiharde wedstrijd, maar een wedstrijd op het randje, want ook Sparta liet zich niet onbetuigd. De Rotterdamse bluf gecombineerd met hard stevig spel is van een aard die EBOH E1 goed kan hebben.

Dit seizoen waren zij de ploeg die kon uitdelen en weinig hoefde te incasseren.

Maar de tweede helft was zwaar en dat viel te merken aan de kracht van EBOH E1. Langzaamaan kreeg Sparta de overhand en de betere kansen. Een onoplettendheid en Sparta brak door de verdediging. Ongelukkig uitverdedigen en Sparta kon profiteren. 2-2.

De laatste 10 minuten van de wedstrijd brak aan. Een afgebroken aanval van Sparta werd overgenomen en opnieuw stond de keeper als een soort van laatste man ver voor zijn doel.

Op rechts werd de bal aan Tarik gespeeld en hij kon vanaf eigen helft doorstomen aan de rechterkant.  Iedereen, waaronder de coach zelf stonden te roepn dat het doel leeg was en dat ie moest schieten. Maar dat deed Tarik niet. Hij bracht de bal onder controle en liep 20 meter verder met de bal, terwijl de keeper  aan het terugrennen was.

Bijna te laat en volgens de coach te laat, schoot Tarik alsnog van veraf op de rechterkant van het doel, en de keeper van Sparta probeerde uit alle macht de bal te halen, maar kwam twee meter te kort. Tarik schoot de bal keihard langs de keeper en zetten EBOH vlak voor tijd op 3-2. Pfffff.

In de laatste 8 minuten ontbrandde een heftige aanvalsstorm van Sparta, en keer op keer misten zij het doel. Een prima keepende Sil hield de ballen tegen of keek ze gewoon naast.

Eerlijk is eerlijk, de 3-3 lag eerder voor de hand dan wat dan ook. Sparta drukte door en kreeg de ene kans na de andere en de ene nog groter dan de andere. Maar helaas voor Sparta, zij faalden oog in oog met Sil. De wedstrijd werd, alhoewel ietwat gelukkig, met 3-2 binnengesleept voor de poorten van de hel, zoals men zegt.

Maar zoals altijd, de uitslag is hetgeen men achteraf onthoudt. En zo hoort het ook. Je gaat een hardbevochten overwinning achteraf niet negatief uitleggen en onthouden. Dus ook nu niet.

EBOH E1 heeft er keihard voor gewerkt en dus is deze overwinning er één van en voor het team!