Voetbalshirts Gibraltar voor spelers EBOH

Dordrecht – Thomas Keuter (21) en Jordi Fok (20), spelers van het eerste van de Dordtse zaterdagtweedeklasser EBOH, zijn sinds zaterdag ieder een bijzonder voetbalshirt rijker. Dat van de nationale ploeg van de Europese voetbaldwerg Gibraltar.

Ze dankten dat aan het winnen van de voetbalquiz twee weken geleden tijdens het trainingskamp van hun club in het zuiden van Spanje én aan onze voetbalmedewerker Fred van Dongen.

Die vertelt: “Het toeval wilde dat EBOH en ik vrijwel gelijktijdig aan de Spaanse Costa del Sol verbleven. Reden om elke keren met pen en camera langs te gaan bij de Dordtse voetballers. Zo hoorde ik van de door Thomas en Jordi gewonnen quiz. Nadat EBOH was vertrokken naar Nederland ben ik een dagje naar Gibraltar geweest, de Britse kroonkolonie met z’n bijzondere apenkolonie op het uiterst zuidelijke puntje van Spanje. Dit landje ligt zo n 130 km ten westen van badplaats Benalmádena waar EBOH op kamp was. Je zit dat meteen in een onvervalste Britse sfeer. En hoe klein Gibraltar ook is, het is op en top Brits en kent dus een heuse voetbalcompetitie. Sinds enkele jaren draaien hun nationale elftal én hun betere clubs vol mee aan de voorronden van de Champions League, de Europa League, het EK en de Nations Cup. Het aanknopen van een gesprek over voetbal kost in het puur Britse Gibraltar dan ook geen enkele moeite.”

En zo kwamen EBOH en de voetbalquiz al snel er sprake. Fred van Dongen vervolgt: “Ze vonden daar dat tijdens voetbalquizzen ook altijd een vraag over Gibraltar zou moeten worden gesteld. Bijvoorbeeld hoe het nationale stadion in Gibraltar heet. Leek me een goed voorstel. Vonden ze zo leuk dat ze me tegen een spotprijsje twee voetbalshirts van hun nationale ploeg aanboden. Maar dan wel voor de quizwinnaars van EBOH. Zulke shirts zijn nauwelijks in Europa verkrijgbaar en in Gibraltar zelf volgens mij bij maar één sportzaak in een beperkte oplage.. Echte collectors items dus”.

Fred overhandigde zaterdag na de oefenwedstrijd van EBOH tegen stadgenoot DFC (uitslag 4-0) de unieke shirts aan Thomas Keuter en Jordi Fok’s vader Ries, die trainer is van EBOH. Beiden toonde zich zeer verguld met de bijzondere sportieve onderscheiding. Thomas, die ook wedstrijdverslagen aanlevert voor De Stem van Dordt: “Dit shirt krijgt een bijzondere plek”. En Ries Fok namens zijn geblesseerde en zodoende afwezige Jordi: “Hij verzamelt al enige tijd voetbalshirts. Deze is wel heel bijzonder en krijgt ongetwijfeld een bijzonder plaatsje. Misschien moeten we het maar inlijsten”. (Uit de Stem van Dordt)


Thomas Keuter (l) en EBOH-trainer Ries Fok met de bijzondere voetbalshirts. Ries nam die ontvangst voor zijn zoon Jordi die niet aanwezig kon zijn maar door zijn vader telefonisch ‘live’ werd bijgepraat. (Foto: Fred van Dongen)