Ries Fok Toernooi: Zeer geslaagd!

Het moet op zo’n dag een beetje mee zitten; Mooi weer is altijd lekkerder om te voetballen én om ernaar te kijken. Afgelopen zaterdag was zo’n dag. De herstart van het Ries Fok Toernooi had niet met beter weer kunnen beginnen. Al vanaf de vroege ochtend was het op ons Sportcomplex aan de Schenkeldijk één en al bedrijvigheid.

Voorprogramma

Zoals aangekondigd gingen we de dag van start met een voorprogramma voor verschillende jeugdteams. Zo kon er door de toeschouwers meteen kennis worden gemaakt met de nieuwe spelvormen van de KNVB. Op één helft waren de JO8-1 en JO9-1 present om hun eerste oefenwedstrijden van het nieuwe seizoen af te werken in een wedstrijd op een kwart veld, waarbij 6×6 gespeeld werd. Op de andere helft deed de JO11-1 van zich spreken in het nog “oude” format van 7×7 op een half veld.

Nadat deze wedstrijden waren afgelopen, mocht de nieuwe JO13-1 zijn kunstje laten zien op een heel veld, waarna op het hoofdveld het Ries Fok Toernooi zou beginnen. Tegelijk met de start van het toernooi werd door de JO17-1 (voorheen B1 en terug van weggeweest) de eerste oefenwedstrijd op het echte gras van veld 2 gespeeld, in een splinternieuw reserve tenue.

Het Toernooi

De start van de dag was dus al een succes, het Toernooi kon beginnen. Het format was anders dan tegenwoordig gebruikelijk is bij senioren toernooien. Meestal worden twee wedstrijden gespeeld op verschillende dagen. Het Ries Fok Toernooi wordt op 1 dag gespeeld, en gaat over drie wedstrijden van elk 45 minuten. Om ook het voetbal aantrekkelijk te maken, en de teams vooral veel doelpunten te laten najagen, worden bovendien extra punten gegeven voor de gemaakte doelpunten.

Mede vanwege de hitte is gekozen om halverwege de wedstrijden een moment voor een drinkpauze in te lassen, dat dankbaar gebruikt werd als coachmoment. Op deze manier konden de coaches van de teams de wedstrijden van het toernooi ten volle benutten in hun voorbereiding op het naderende seizoen.

De openingswedstrijd van het toernooi werd meteen een gevecht tussen buren; RCD nam het op tegen DFC. Een mooi begin zo’n burenruzie op neutraal terrein. De oudste club trok ditmaal aan het langste eind en zegevierde met 1-0 over de zondag derdeklasser, waarna de thuisclub mocht aanvangen tegen ’s Gravendeel. Gretig als verwacht mag worden van een thuisclub, werd deze wedstrijd een prooi voor de mannen van Fok en Ebbers. Door met 2-0 te winnen, maakten ze bovendien de clash met eeuwige rivaal, en winnaar van het openingsduel DFC nog interessanter dan hij al vooraf was.

De tweede ronde betekende voor ’s Gravendeel de tweede wedstrijd achter elkaar. RCD had in elk geval een wedstrijdje kunnen uitrusten, maar dat deed de Dordtenaren kennelijk niet heel veel goed. ’s Gravendeel leek echter wel warm gedraaid na de eerste pot tegen  EBOH, en zo kon het dat de mannen van achter de Kiltunnel, de wedstrijd met 3-0 naar zich toe trokken. De zoveelste versie van de roemruchte clash tussen EBOH en DFC leverde eveneens een duidelijke winnaar op. Na een begin dat redelijk gelijkwaardig was, wist ons eigen EBOH toch aan het langste eind te trekken en de DFC-ers met een nederlaag 4-1 van het veld af te sturen. Na twee speelronden dus geen vuiltje aan de lucht voor EBOH, en ruim op schema om de eerste Ries Fok Bokaal sinds lange tijd binnen te hengelen.

De voorlaatste wedstrijd tussen ’s Gravendeel en DFC, bleek een makkelijke prooi voor de eerst genoemden. Met een nieuw pak slaag van 4-1 stuurden zij de moegestreden DFC-ers naar huis. De ruime overwinning van ’s Gravendeel maakte wel dat de druk op EBOH maximaal toenam. Bij EBOH bleek ook het beste er wel een beetje vanaf in de laatste wedstrijd tegen RCD. De hitte begon ook bij onze jongens zijn tol te eisen, en zo kon het dat deze wedstrijd met 1-0 door het veerkrachtige RCD gewonnen werd.

Door de gemaakte doelpunten bij de wedstrijdpunten op te tellen, is hierdoor de herstart van dit traditionele toernooi een prooi geworden voor ’s Gravendeel. Zij ontvingen uit handen van de vrouw van de naamgever van het Toernooi de bokaal, die de volgende dag alweer haar 85-ste verjaardag vierde (waarmee namens de hele club en alle deelnemers natuurlijk nog van harte gefeliciteerd!). Jammer voor onze mannen dat ze de winst niet over de streep konden trekken, maar tegelijkertijd geeft dat een mooi perspectief voor de komende aflevering van het Ries Fok Toernooi. Na het succes van deze dag komt er natuurlijk volgend jaar een nieuwe editie, in hetzelfde format. Wegens succes geprolongeerd dus! Door beslag te leggen op de eerste plaats heeft natuurlijk ’s Gravendeel de uitnodiging voor de volgende editie al op zak om hun titel te kunnen verdedigen.

Het was weer een geslaagde, mooie en vooral ook sportieve dag aan de Schenkeldijk, die dankzij de muzikale omlijsting van het duo Dubbel Enjoy nog tot laat gezellig bleef.