Knappe overwinning EBOH 1 op nog ongeslagen ZBC’97

EBOH heeft door op eigen veld met 3 – 1 te winnen een einde gemaakt aan de ongeslagen status van ZBC ’97.

Dat deed de ploeg van trainer Marco ten Braak met een defensie die een gemiddelde leeftijd van nog geen 20 jaar telde. Alleen aanvoerder Leroy Verkerk (25), in de mandekking spelend tegen de levensgevaarlijke Rui Monteira, zorgde achterin voor de nodige routine. Rechtsback Rayvano van de Merwe (15!), voorstopper Emre Aynihan (18) zijn nog junioren en ook linksback Frank Teunissen (20) komt feitelijk pas net kijken. De verdedigers kweten zich uitstekend van hun taak tegen de met vier aanvallers aantredende bezoekers. Voor de pauze was er op een moeilijk bespeelbaar veld weinig te genieten. ZBC’97 meende na een kwartier spelen recht te hebben op een strafschop nadat Eddy Martins door Teunissen onderuit was gehaald binnen de zestien maar scheidsrechter Heijnen zag er niets in. Aan de andere kant zorgde Wesley Ebbers met een diagonaal schot kort voor de rust voor de openingstreffer.

De tweede helft was een stuk aantrekkelijker. ZBC speelde vol op de aanval en kwam al snel op gelijke hoogte door een intikker van Rui Monteiro. Even later leken de bezoekers op voorsprong te komen toen Monteira opnieuw scoorde maar Heijnen annuleerde op advies van grensrechter Jan Scheurwater de treffer vanwege buitenspel.

,,De scheidsrechter hadden we vandaag niet echt mee. Niet alleen de niet gegeven penalty en de afgekeurde goal zijn bepalend voor de uitslag. Zo’n man moet natuurlijk veel strenger optreden tegen de vele overtredingen. Op een gegeven moment heb ik zelfs overwogen om Monteira maar te wisselen want die kreeg zoveel schoppen waar niets tegen gedaan werd.” Aldus ZBC’97 trainer Jaijant Mangroe. ,,Het lag overigens niet alleen aan de scheidsrechter hoor. Wij waren vandaag gewoon niet goed genoeg. In de rust heb ik nog gevraagd wat er aan de hand was met mijn ploeg. We speelden veel te onrustig en geven die eerste goal ook zomaar weg. De tweede helft was wel wat beter maar uiteindelijk hebben we onvoldoende laten zien.”

EBOH dat uitstekende zaken doet in de laatste periode kwam halverwege de tweede helft opnieuw op voorsprong door de keihard werkende Gijs Bregman. In twee instanties gaf hijeen vrij trap van aanvoerder Verkerk het juiste vervolg. In blessuretijd zorgde invaller Ricardo van de Merwe met een knal in de bovenhoek ook nog voor een prachtig slotakkoord, 3 -1.

Voor ZBC’97 was de nederlaag extra zuur omdat concurrent voor de titel Papendrecht die nog op bezoek komt wel wist te winnen. Papendrecht heeft nu weer de minste verliespunten. Om de titelkansen levend te houden moet de onderlinge wedstrijd nu gewonnen worden.

EBOH trainer Ten Braak was niet alleen tevreden over de drie punten maar ook over de uitvoering van zijn team. ,,In het begin hadden we het moeilijk tegen hun spitsen maar ook al zijn mijn verdedigers jong en onervaren durf ik met hun tegen de gewiekste aanvallers van ZBC’97 toch één op één te spelen. Zij verrasten ons door met vier spitsen te spelen maar we hebben daat goed op geanticipeerd. Voor ons was deze zege ook belangrijk omdat ZBC’97 ons kon passeren in de periodestand. We kijken van wedstrijd tot wedstrijd maar dit moet wel vertrouwen geven. Voor de winterstop haalden we uit de serie ZBC’97, GSC/ODS en Amstelwijck 0 punten en dat moet nu beter. Dit was de eerste van die serie en nu gaan we ons weer richten op GSC/ODS. Qua uitgespeelde kansen is dit denk wel een verdiende overwinning.”

EBOH: Van der Laars: Rayvano van de Merwe, Verkerk, Aynihan, Teunissen; Gemser, Oldenburger, Al Salman; Van Yperen (46. Ricardo van de Merwe) , Bregman en Ebbers (84. Holster)

ZBC ’97: Sprokkereef; Janssen, Alla, Smit, Tavares Almeida (79. Janga); Den Hollander, Jahani: Furtado Varela, Lopes Semeda, Almeida Monteira en Martins.

41.          1 – 0 Wesley Ebbers
50.          1 – 1 Rui Monteira
68.          2 – 1 Gijs Bregman
90 + 1    3 – 1 Ricardo van de Merwe

Bijzonderheden: Scheidsrechter Heijnen hield de kaarten op zak
De wedstrijdbal werd geschonken door Joop Smits. Bij EBOH ontbraken Jordi van Dyck (geblesseerd) en Patrick Welts (geschorst).