EBOH verliest van degradatiekandidaat

Door Fred van Dongen

Het lukte EBOH niet om gedeeld eerste te worden in de tweede klas omdat het dinsdagavond net als koploper SVW (3-0 nederlaag bij Wilhelmina’28) tegen verlies opliep. Dat gebeurde in een nogal tumultueus duel met een op z’n zachtst gezegd merkwaardig optredende scheidsrechter.

EBOH claimde onder meer vergeefs bij de arbiter een tweede doelpunt aangezien een inzet van de Dordtenaren ruim de doellijn zou zijn gepasseerd. Joey Steenbakker doet namens EBOH verslag.
‘We begonnen vandaag erg slecht en Heukelum had continu het balbezit en werd ook diverse keren gevaarlijk. Gelukkig stond Jan Arie Kouwenhoven op zijn plek en schoten ze ook redelijk wat ballen over en naast. Na een minuut of 15 kwamen wij wat beter in het spel en creëerde we ook kansen. Zo schoot Wesley Ebbers op de paal en raakte ook Ricardo van de Merwe de paal. Noël Goossens schoot nog een bal vlak voorlangs. Vervolgens schoot Leroy Verkerk de bal over de keeper heen in het doel. Ik stond zelf net voor de lijn en zag dat de bal bijna een halve meter achter de lijn was. Ook de scheids stond binnen de 16 maar zag het blijkbaar niet. Hij gaf aan dat de grensrechter niet vlagde, ik denk dat er weinig grensrechters in het amateurvoetbal zullen vlaggen in zo’n situatie…..

’Joey Steenbakker vervolgt: ‘De tweede helft waren wij de betere. Na ongeveer 60 minuten kwamen we op voorsprong na een aanval via Leroy en Noel.
Noel speelde Ricardo Heuverling aan die vanaf de 5 meter lijn raak schoot: 0-1. Hierna was er een blok van Jeremy Boshart die wat ongelukkig uitviel voor een middenvelder van Heukelum. Hij had veel pijn en waarschijnlijk een tand door zijn lip. Een leider of assistent trainer van Heukelum ging hier flink over tekeer tegen de scheids en vond dat er rood getrokken moest worden. De scheids kon hooguit geel geven, maar besloot zelfs helemaal geen kaart te geven.
Het was ook geen wedstrijd om kaarten te geven. Door deze tirade was de scheidsrechter echter wel compleet van slag. Voor de kleinste overtredingen gaf hij ineens kaarten en ook gaf hij een penalty aan Heukelum. Het was al discutabel of de overtreding binnen de 16 was, maar buiten dat was het ook nog een zuivere tackle op de bal van Jeremy Boshart. De penalty werd binnen geschoten en wellicht was de 1-1 stand over heel de wedstrijd gezien wel terecht’.

Van EBOH-zijde werd de scheidsrechter er na de strafschop meerdere keren terecht op gewezen dat hij zich liet beïnvloeden door de leider van Heukelum. Opeens vond de arbiter het genoeg en staakte het duel. Er was geen scheldwoord gevallen maar toch besloot hij de wedstrijd te staken en pas verder te willen spelen als Noël Goossens het veld zou verlaten met een rode kaart voor het bedreigen van de scheidsrechter.
Joey Steenbakker: ‘Om nare situaties te voorkomen hebben we maar verder gespeeld zonder Noël. Met 10 man waren we beter dan Heukelum. Zo kopte Ricardo van der Merwe nog op de lat en tikte de keeper een lob van mij net over. In de laatste minuut kregen we echter de deksel op de neus door een kluts-situatie uit een corner… Dat je een keer verliest is niet zo erg, Heukelum was zeker geen slechte ploeg. Maar de manier waarop en dan met name een scheidsrechter die eigenlijk de hele wedstrijd verziekt is erg zuur…