EBOH F1 moet weer wennen aan het gras…..

Zaterdag 10-10-2015

EBOH F1 – Oranje Wit F2

Het is weer even geleden dat EBOH F1 aan het groene gras mocht ruiken. De eerste zin beginnen met een pleonasme, dat is voor mij nogal een opgave. ‘K ben natuurlijk geen neerlandicus, maar het groene gras? Kom op zeg, dat kun je toch veel beter? Maar, om eerlijk te zijn, het gras was vandaag op 10 oktober heel groen en de velden liggen er, nu nog wel tenminste, prachtig bij. En dan is zo’n wedstrijd tegen de laagst geklasseerde ploeg van deze competitie, Oranje Wit F2, een uitgelezen kans om datgene in praktijk te brengen wat je op de training hebt geoefend.

Even de doeltjes neerzetten, een goeie warming-up draaien en starten maar. En? Nou, het hield niet over. Een heel rommelig begin, heel afwachtend en een beetje gemakzuchtig zelfs. Wat is dat nou? We hadden toch afgesproken dat we er op zouden vliegen? Nee, het hield niet over. En wat is nou de reden? Ik denk dat ik het wel weet. Oranje Wit kwam niet van zijn helft af. Zelfs met weinig inspanning van EBOH werd de aanvalsopzet -nou ja, aanvalsopzet? – je kunt beter zeggen dat het uitverdedigen van Oranje Wit snel werd onderbroken, maar er werd eigenlijk weinig mee gedaan.

Een sterker team heeft snel door dat de tegenstander weinig kan uitrichten en past zich zelf aan het niveau. Je gaat te gemakkelijk voetballen en je denkt dat je niet zo veel extra hoeft te doen om hetzelfde resultaat te behalen. Mis! Mis! Je moet juist heel veel extra doen. Gek hé?

De enige die vandaag scherp was, is het kleinste en jongste mannetje van de klas. EBOH F1 startte vandaag moeizaam. In de eerste minuut kwam een pass voor het doel en Delano was helaas te laat om de bal in het doel te werken. En dat is nou dat beetje extra. Wanneer je scherp bent en er helemaal bovenop vliegt, dan wordt in de eerste minuut het verschil al gemaakt. En zo keken we 3 minuten lang naar een onmachtig EBOH F1 en een helaas zwak voetballend Oranje Wit F2.

En dat was precies mijn 2e opmerking bij mijn notities. Moeilijk begin. Maar zoals ik zei, er was er één die vandaag wel scherp was. Noah. In de 4e minuut stond hij in de dekking van de eerste verdediger, die de bal aangegooid kreeg van de keeper, die volgens mij geen echte keeper is. Noah reageerde onmiddellijk, onderschepte de bal met zijn rechtervoet, bracht hem in één beweging naar zijn linkervoet, tikkie, tikkie, keihard schot rechts van de keeper en de 1-0 stond op het bord! Hé hé, eindelijk. Er bovenop, meteen reageren en iets extra’s doen. En dat betaalt zich uit. Noah bracht EBOH F1 op het juiste spoor. Was dit niet gebeurd, dan hadden we vast en zeker naar een wedstrijd staan blijven kijken waar de overmacht heel groot was, maar er niets mee werd gedaan.

En meteen werd Oranje Wit vastgezet en werd er meer gejaagd. Delano onderschepte een bal, passeerde zijn man en gaf een goeie pass op Enzo. En die bedacht zich geen moment. Keihard schot vanaf links in de rechterhoek en in de 6e minuut werd de 2-0 genoteerd. Pfff, gelukkig. 2-0, geen vuiltje aan de lucht. Wedstrijd nu al gespeeld. Misschien zult u denken, goh, wat is ie kritisch vandaag. Maar dat is echt niet zo. Ze speelden gewoon niet goed. Net elke keer een stapje te laat en niet scherp genoeg en dat tegen een uiterst zwakke tegenstander. Vantevoren weet ik dat dit gaat gebeuren, want het is eigenlijk niet zo makkelijk om tegen een zwakkere tegenstander te voetballen.

Je bent sterker, maar het tekort aan technisch vernuft van Oranje Wit wordt gecompenseerd door een grotere werklust en dát is nou precies de reden dat je er een schepje bovenop moet doen.  Het is dus eigenlijk mijn eigen schuld. De coach weet het en hij bereidt zijn ploeg verkeerd voor. Dom, dom en dom. Het is gewoon mijn eigen schuld.  Ach, vergeet ik het bijna. Ik kan de helft van de schuld gewoon bij de leider Richard neerleggen. Dat is het maar dom en half dom. Dat valt mee.

Het gemis aan scherpte bleef in de eerste helft EBOH F1 parten spelen. Een onderschepping van Vince in de 8e minuut werd omgezet in een strakke pass voor het doel en helaas, Enzo mist. Normaal missen onze spitsen niet zo makkelijk. Maar het zat ze ook niet echt mee. In de 11e minuut volgt een pass, nu van Enzo op Vince en Vince neemt de bal in één keer op de schoen. Helaas raakt Vince de bal niet helemaal goed en de kans wordt gemist. Een minuut later onderschept Delano een te zachte bal op een verdediger en loopt simpelweg op de keeper af om af te drukken. 3-0.

Twee minuutje later komt Ömer mee opzetten en krijgt balbezit en hij bedenkt zich geen moment.Maar de paal staat zijn schot in de weg en de bal gaat naast. Verder heb ik over de eerste helft niet veel staan. Na een pijnlijke blessure van Enzo, een tikkie tegen zijn achillespees, werd de wedstrijd hervat, maar kort erna meteen afgefloten. De wenkbrauwen werden wel even gefronst. 4 minuten nog te spelen. ? We zullen het daar even over moeten hebben, want al weten wij ook wel dat EBOH F1 niet zijn sterkste eerste helft speelden van het seizoen, als de scheids het nou ook al niet meer kan aanzien en maar gewoon eerder stopt, tja, dan wordt het wel een moeilijke zaak. Niet getreurd. Het staat 3-0 en de kans dat Oranje Wit daar in de tweede helft iets aan gaat veranderen, is erg klein. Dan maar iets gaan drinken en de mannekes weer op scherp zetten.

In de rust werden de zaken weer even op een rij gezet. Hee jongens, wat is dat nou? We hadden toch afgesproken dat we er bovenop zouden vliegen? Vastzetten en meteen druk geven op de bal. Speel vooral veel samen en gun je medespeler de bal wanneer hij er beter voor staat. Wissel van positie en maak je actie. Schiet niet uit onmogelijke posities, maar geef liever een goeie pass. Er tegenaan. Kom op!!

De tweede helft startte direct veel beter. Opnieuw was het onze Noah die het voorbeeld gaf. Helaas trof zijn schot geen doel, maar de bedoeling was wel duidelijk. Noah had er zin in. En dat werd gevolgd. Uit een prima voorzet van Vince uit een hoekschop werd Delano in de 2e minuut in stelling gebracht en Delano pakt cadeautjes graag uit. 4-0. Even later, in de 4e minuut, schiet Vince met zijn voorzet op de paal en de terugspringende bal wordt maar al te graag door Enzo in het doel getikt. 5-0 en de toon is meteen gezet in de tweede helft. De jongens kwamen een stuk scherper en frisser uit de startblokken en dat resulteerde meteen in kansen en doelpunten.

Enzo was vandaag een heel stuk gelukkiger in zijn acties dan in de afgelopen 2 wedstrijden. Hij ontvangt een goeie pass, maakt zijn eigen bekende passeerbeweging en schiet de bal hoog in het doel van de keeper en zet een verdiende 6-0 op het scorebord. Er moet gezegd worden dat de keeper in de tweede helft het een heel stuk beter deed. Waarschijnlijk komt dat omdat er een ander in het doel werd gezet. De keeper van de eerste helft deed er regelmatig 30 seconden over om een bal uit te schieten en wanneer hij dat een keer of tien doet, dan kost dat gauw 300 seconden. Maar deze keeper stond wel wat beter in de weg. Hem passeren kostte EBOH F1 toch wel wat moeite. Want anders was de score een heel stuk hoger uitgepakt. Nog geen minuut later volgde een hoge pass van Delano op Vince, die zich opnieuw geen moment bedacht en de bal direct op de slof nam. Zo’n schot in gedachten, dat wanneer ie precies goed geraakt wordt, verdwijnt in de kruising van het doel. Dat zou een prachtig doelpunt zijn geweest.

Helaas raakte ie de bal net een beetje met zijn scheenbeschermer, vertelde hij later, en dus werd de bal door de keeper gepakt. Erg mooie actie. Vince had vandaag niet veel geluk. Weer een minuut later gaf Delano een prima pass op Enzo, die zo kon opstomen naar de keeper, het was alleen een kwestie van rustig blijven en afronden. Helaas schoot Enzo iets te hoog en de bal verdween via de kruising over het doel.

In 8 minuten tijd maakte EBOH F1 een einde aan de toch wel slechte eerste helft. Ze kwamen veel beter uit de startblokken en ze waren een heel stuk scherper en attenter. De aanvallers Delano, Enzo, Vince en Noah konden zich heerlijk uitleven. En dat kwam natuurlijk omdat opnieuw Mitchell, Ömer en Marcel de boel achterin op slot hadden gedaan en de sleutel weggegooid. Ömer liet vandaag weer behoorlijk wat leuke staaltjes zien van passeeracties en hij speelde opnieuw een opvallend goede wedstrijd. Niet dat Marcel en Mitchell niet goed speelden, maar ze vielen me niet zo op. Klinkt een beetje vervelend, nietwaar? Dat is niet zo bedoeld, hoor.

U moet weten dat juist ik, verdediger van nature, mannetjes als Mitchell en Marcel, maar ook Ömer hoog heb zitten. Zij zijn voor mij de spelers die de wedstrijd bepalen. Zitten zij goed in de wedstrijd, dan krijgt de aanval 50% meer mogelijkheden om gevaarlijk te worden. Mitchell liep vandaag elk gaatje dicht en dat deed ie zonder een zweetdruppel op zijn hoofd. Marcel is de ideale voorstopper, die elke aanvaller op de huid zit en niet opgeeft voor ie de bal heeft veroverd. Het is ook de beste jonge slidingspecialist die ik ken van die leeftijd. Vlijmscherpe tackles en vaak zonder de tegenstander écht te raken. En dat is knap. Al moet ik hem op de training wel eens afremmen, want anders gaat het er te hard aan toe. Nee, over de verdediging heb ik vrijwel nooit iets te klagen. Ik zeg iets over Ömer, omdat het gewoon opvalt dat Ömer de laatste weken goed in zijn velletje zit.

In de 11e minuut, we gaan weer even verder, geeft Enzo een voorzet en ja hoor, daar gaan we weer, Delano schiet en …..nou? Tegen de lat, natuurlijk. Aaaaargggh….die lat. Daar zou het niet bij blijven vandaag. In de 13e minuut loopt Enzo op de keeper af, schiet hard tegen de paal en de afvallende bal wordt door Noah net naast de paal geschoten. Dat was jammer. In de 14e minuut komt opnieuw een prima voorzet van Vince uit een hoekschop terecht tussen een EBOH drietal. Op afstand leek het alsof Delano had gescoord, want hij stond gewoon het hardst te juichen, maar toen er naar werd gevraagd wees hij Noah aan als de maker van het doelpunt. Haha, spitsen hebben nog weleens de neiging om elk doelpunt op te eisen, maar Delano niet. Prima, Delano, eerlijk duurt het langst! Maar wel 7-0. Doelpuntenmaker Noah, zijn tweede vandaag.

In de 15e minuut werd Oranje Wit voor de zoveelste keer achteruit gedrukt en opnieuw kwam Delano aan de bal. Een kort passeerbeweginkje en meteen uithalen. Lat. Terugspringende bal, opnieuw een schot van Delano. Lat. En toen niks. Hoezo niks? Weer die vervelende lat? Delano had er dit seizoen wel 12 meer in kunnen schieten, als die lat niet in de weg had gezeten. We zullen met Delano eens moeten gaan oefenen op het schieten tegen de ONDERKANT van de lat. Dit wordt gewoon te gek.

Voor je het weet, houdt die jongen er een latfobie aan over. Gelijk ingrijpen. Noteren. Maandag, latontwijkoefening inlassen. In de 17e minuut neemt Marcel een onderschepte bal mee naar voren en breekt door. Dit keer geeft hij een prima bal op Vince en ook Vince bedenkt zich geen tweede keer. Maar zijn schot wordt half tegengehouden door de keeper en opnieuw snelt Enzo toe om zijn tweede intikker te scoren en zijn 4e doelpunt te vieren vandaag. Ik zet het toch Enzo? Volgende wedstrijd schop je er weer een paar in. Helaas kreeg Vince het niet voor elkaar om vandaag zoals Noah een doelpuntje mee te pikken. Het zat er niet in, maar dat komt de volgende keer best goed. Weet ik haast wel zeker. 8-0.

Wie hebben we niet besproken? Oh ja. Kai de Grote. Ach, over Kai valt vandaag niet veel te vertellen. Hij kreeg 5 ballen teruggespeeld en daar was ie ontzetten blij mee, want hij stond zich stierlijk te vervelen. Maar in de derde helft stond ie te keepen als een bezetene en hij hield bijna alle ballen tegen bij de strafschoppen. Het is even wachten op een goeie tegenstander. Dan krijgt ie het weer druk. Maar vandaag was het niks. Ach, dat gebeurt.

Een regelmatige 8-0. Prima resultaat en goed hersteld in de 2e helft. Gefeliciteerd jongens!!!