EBOH F1 drijft keeper Wieldrecht tot wanhoop

De tranen biggelden van het gezicht van de keeper van Wieldrecht. En dat snap ik. Je speelt een berewedstrjd (of is het nou berenwedstrijd?) en je blijft met lege handen achter. Leeg, omdat de ballen in je doel liggen. Maar, waarom biggelende tranen? Er lagen er maar 4 in, want daar waar EBOH F1 zijn kansen op een hele grote uitslag verprutste, er stond vandaag een keeper die geen zin had in een monsteruitslag. En het was dankzij zijn vorm dat EBOH F1 stokte bij 4 doelpunten.

Het werd 4-0 voor EBOH F1. Doelpunten van Noah, Delano (2x) en Marcel. Waarom verklap ik dit nu al? Nou het zit zo, ik kreeg een boel reacties op mijn vorige verslagen, zo van: “Man, wat schrijf jij lange stukjes…” en “Waar haal jij de tijd vandaan?”. Daar moet ik uit afleiden dat mijn collegatrainers helemaal niet blij zijn met mijn tikdrift en hen in hun hemd zet, omdat die opschepper thuis hele boekbundels zit te produceren. En dat is natuurlijk niet mijn bedoeling.

Dus 4-0, goed gespeeld jongens, dit was het, tot volgende week. Ben je nou helemaal betoeterd? Laat die trainers maar eens van hun luie achterwerk komen en op zondagochtend hun team een hart onder de riem steken door een leuk stukje tekst in hun digitale typemachine te zetten. Voeg een fotootje bij en verzin een leuk titeltje. E ven opsturen naar EBOH en klaar is kees! En scoor maandag bij de ouders en kinderen, wanneer zij lezen hoe goed hun kinderen het hebben gedaan. Dus, collegatrainers, zet eens iets op papier. Neem een klein notitieblokje mee naar de wedstrijd en noteer kort wat je opvallend vind in de wedstrijd, een leuke actie, een mooi doelpunt, alles is goed. Vraag één van de ouders of een oma/opa die altijd aanwezig is of zij dingen willen noteren en een stukje willen schrijven. Vast en zeker zit er iemand tussen die regelmatig een leuke foto schiet. Alle beetjes helpen en het maakt de ervaring compleet.

Dan de wedstrijd zelf. Vooraf werden we al gewaarschuwd dat dit een lastige wedstrijd zou worden. Wieldrecht is van oudsher een vereniging waar EBOH het altijd lastig mee heeft. De teams zijn altijd aan elkaar gewaagd en een gezonde concurrentiestrijd speelt altijd op de achtergrond mee. Nu weten wij wat de kracht is van EBOH F1. Dat hebben ze wel bewezen in de afgelopen 6/7 weken. Vooraf had ik dan ook mijn huiswerk gemaakt. In de kleedkamer gaf ik elke speler iets mee voor in de wedstrijd waar ze op moesten letten. Een aanwijzing hoe je bijvoorbeeld als aanvaller je actie moet maken of waar je op moet letten wanneer je onder druk staat en moet uitverdedigen. Geen van Gaal aanpak ofzo, maar iets waar ze hopelijk wat mee kunnen.

Zoals elke keer bij elke wedstrijd ligt de nadruk op het maken van je eigen actie, maar zonder te vergeten dat je samen een wedstrijd speelt. En dat komt er af en toe best goed uit. Voetballers zijn van nature sociale mensen, want anders zouden ze niet in een team voetballen. Maar op deze leeftijd ligt en moet de nadruk altijd liggen op de individuele actie en die moet, zonder het teambelang uit het oog te verliezen, altijd voorrang krijgen. Anders krijgen we allemaal van die voetballers waar het Nederlands elftal mee gevuld is.

EBOH F1 startte, zoals gewoonlijk, sterk en met een grote drang naar voren. Meteen de tegenstander vastzetten en hen een opgejaagd gevoel geven. Dat voetbalt niet lekker en het zorgt voor zoveel onrust dat de foute passes vanzelf ontstaan. Dat deed Heerjansdam ook tegen ons diep in de tweede helft en dat zorgde voor gevaarlijke situaties. Het probleem is wel dat zo’n aanpak kracht kost en je zult dit dus gedoseerd moeten doen en ook gelijk de vruchten moeten plukken van je inspanning. Al in de tweede minuut werd de bal opnieuw op de Wieldrecht veroverd en Delano in balbezit

speelde zichzelf vrij door zijn tegenstander handig te passeren en een krachtig afstandsschot af te vuren. Het was precies wat ik tegen hem zei in de kleedkamer. Combineer met de buitenspelers, maarrrrr…zie je een kans, zelfs op afstand, gebruik je schot, want je hebt een prima schot in die beentjes. En dat zorgde voor de opening in de wedstrijd. 1-0 en wanneer er verder niets meer gebeurt, dan win je met 1-0 en dat zijn ook 3 punten.

Daarna volgde een korte rommelige periode, maar Wieldrecht bleef onder druk staan en zag weinig kans om de middenlijn over te steken. Zoals ik al eerder heb geschreven, er staat daar een prima verdedigingsblok met Mitchell, Ömer en Marcel. En ook vandaag slokten deze 3 het merendeel van de acties van Wieldrecht op en zorgden er opnieuw voor dat Kai (de Grote) weinig te doen had. Het was zelfs zo erg voor Kai dat ie maar begon te roepen om de bal ook eens op de keeper terug te spelen, want ondanks het mooie zaterdagochtend weer, Kai stond zich een beetje te vervelen en je krijgt het koud en je wordt gewoon stijffies van al dat stilstaan.

Na het doelpunt kreeg EBOH F1 een reeks van kleine en grote kansen. En telkens lag de keeper van Wieldrecht in de weg. De raarste ballen hield hij tegen. Schoten van Enzo en Vince en ook van Delano werden met moeite gestopt en een paar ballen waarvan we dachten dat ze er alsnog in zouden rollen, werden door de keeper van de lijn af geplukt. Vooral Enzo had vandaag geen geluk. Het was het allemaal nét niet, maar goed, daar kan de keeper van Wieldrecht niet wakker van liggen.

Een moeizame 1-0 naar de rust gesleept. Een echt vervelende tussenstand, omdat de krachtsverhouding tussen EBOH en Wieldrecht toch écht groot was. De score bleef achter en dat was dankzij de inspanningen van de Wieldrecht keeper en in een aantal gevallen doodgewoon domme pech. De oh’s en ah’s hoorde je langs de kant van de ouders, maar het wilde niet lukken. Met het vertoonde spel waren de coaches uiteraard bijzonder tevreden. Het gevaar van Wieldrecht bleef gewoon uit en het klinkt makkelijk achteraf, maar we hadden vandaag totaal niet het gevoel en het idee dat Wieldrecht ook maar iets zou kunnen uithalen tegen EBOH F1. Het krachtsverschil was gewoon te groot en het was gewoon wachten op de volgende doelpunten. De rust werd dan ook gebruikt om iets lekker te drinken en F1 weer even bij de les te houden. Ga door zoals je voetbalt, kijk af en toe meer naar de helemaal vrijstaande medespelers en dan gaat de rest als vanzelf. En daar luisterden ze in de tweede helft veel meer naar. Mar ondanks de lichte verschuiving naar het samenspelen, de kansen en mogelijkheden bleven talrijk, maar toch gemist worden. Maar hee, wie hoor je klagen? Beter een hele rij met kansen, dan helemaal geen kansen. Al binnen 5 minuten kreeg Marcel de bal achterin onder controle en stoomde op richting het doel. Opeens kreeg ie het idee om zelf maar eens uit te halen en dat gebeurde. Een prachtig boogbal over de vertwijfelde keeper heen in de rechterkruising en de handen op elkaar van het publiek. Een juweeltje. En Pa was even iets anders aan het doen. Tatoe, tatoe, tatoe. Je zoon maakt een prachtig doelpunt en je mist het.

Helaas doen we niet aan herhalingen. Marcel, volgende keer even overdoen, dan kan Tatoe het met zijn eigen ogen zien. Maar 2-0 bracht EBOH F1 in veilige wateren, want zo’n 1-0 blijft toch altijd listig. Eén uitval, één doelpunt en je verliest voor je weet 2 punten aan een ploeg, die beduidend zwakker is in de wedstrijd en die je eigenlijk op grote achterstand had moeten zetten. Tja, hád. Daar zat vroeger de Noordsingel vol mee, dat was bij ons thuis een gevleugelde uitspraak. Vanaf dat moment was de wedstrijd echt helemaal onder controle en EBOH F1 kreeg steeds meer kansen. Dat zei ik nog langs de kant. Een heerlijke actie. Op links breekt Enzo uit en als iemand het verdiende om een doelpunt te maken, dan is hij het wel. Hij wordt door mij op links neergezet om vooral zijn acties naar binnen te kunnen maken en met zijn sterke rechterbeen kogels af te vuren op de kleine keeper. Maar de hele wedstrijd passeerde hij zijn man op links aan de linkerkant en hij kwam maar geen enkele keer met zijn rechterbeen goed uit. Hij werd er gek van. Maar deze keer liep hij over links richting de keeper en vlakbij de keeper koos hij voor een prachtig

lobje en vanaf de zijkant stonden de coaches al te juichen, tot de bal net naast de paal belandde en het gejuich voor ooooohhhhh moest wijken. Dikke pech, Enzo. Hele mooie actie, maar jammer genoeg geen doelpunt. Even later, net van de teleurstelling bekomen, brak Enzo opnieuw door over links, gaf met zijn linkerbeen (!!) een pass op Vince, die doorliep op de keeper en zijn schuifbal schoof tergend langzaam tussen de benen van de keeper door naar de doellijn. Het leek er op of de bal het niet zou halen, maar de keihard meegesprinte Noah was op tijd om de bal in het lege doel te tikken, vóór de keeper op tijd was dit tegen te houden. 3-0.

2 minuten later zette EBOH F1 nog een keer aan en uit een corner schoot Enzo keihard op de lat. De teruggekaatste bal kwam voor de voeten van Delano en hij bedacht zich geen moment en schoot opnieuw de bal keihard op de lat. In de kluts werkte de keeper de bal naar voren en opnieuw nam Delano de bal over en schoot dit keer de bal in de rechterhoek. Wat een situatie. 4-0. Ik had het doelpunt al opgeschreven, toen de scheidsrechter Theo het doelpunt na bezwaar van Wieldrecht het doelpunt afkeurde omdat de keeper werd gehinderd bij het uitverdedigen.

Tja, discutabel, maar okee. Het stond al 3-0 en er hangt niets vanaf. Maar het was wel jammer. Ik was met mijn stukje helemaal los gegaan, wanneer de score was blijven staan. Maar de scheids beslist. Hij gaf later aan dat ie alleen maar lette op de schoten op de lat en het hem ontging dat de keeper werd gehinderd. Maar hij had het wel gezien en dus blijft het daar gewoon bij. Geen 4-0.

Even later weer veroverde EBOH F1 de bal in de verdediging en zij braken met 3 man naast elkaar uit met Delano aan de bal. Na een tiental meters bedacht Delano zich geen moment. En dat is nou echt spitsengedrag. Haha, geen bal naar links of rechts met de meegelopen spelers. Met links schoot hij de bal over de keeper heen in de hoge rechterhoek en hij bepaalde daarmee de eindstand van 4-0. Vlak voor tijd kreeg, doordat Mitchell een te zacht balletje terugspeelde op Kai, Wieldrecht een kans om de eer te redden. Daar was Kai, die tot dan 2 of 3 ballen had gehad in de wedstrijd, niet van plan om aan mee te werken. De spits gleed naar voren en ook Kai deed dat. In de botsing raakte Kai geblesseerd, maar de bal? Nee, die hield ie gewoon tegen. En dat is knap. De hele wedstrijd bijna niks te doen en vlak voor tijd toch geconcentreerd genoeg om de tegenstander geen doelpunt te gunnen.

Hij knapte op en was blij dat ie ook deze wedstrijd de nul had gehouden. Wat viel me verder op? Voor de 3e keer op rij stond er een bikkelharde verdediging. Mitchell, Ömer en Marcel staan elke wedstrijd hun mannetje, maar vandaag werden ze wel gewisseld omdat het kon. Maar lekker hoor, als coach ben je blij met zo’n verdedigingsblok. En verder? Noah en Vince komen elke wedstrijd beter in hun spel. Ze laten zich nu niet meer zo makkelijk van de bal zetten en allebei hadden ze vandaag hele leuke en slimme passeeracties. Om van te smullen. En samen maakten  ze de 3-0. Top!! Enzo en Delano blijven gewoon 2 retegevaarlijke aanvallers. Je kunt ze geen ruimte geven, want ze zijn allebei killing voor een niet oplettende verdediging. Delano maakte vandaag 2 prima doelpunten. En allebei uit een schot. Blijf daar gebruik van maken, want dat schot is gewoon één van je wapens. Enzo had vandaag pech, maar speelde desondanks uitstekend.

Het komt wel goed, Enzo. Je blijft voorlopig op links voetballen, maar we zullen je regelmatig op rechts laten voetballen en in de spits opstellen. Volgende week 10-10-2015 speelt EBOH F1 opnieuw thuis en dan tegen de staartploeg Oranje Wit F2. Op 24-10-2015 speelt EBOH F1 zijn derde bekerwedstrijd thuis tegen Leerdam en kan het vervolg van de bekercompetitie worden veiliggesteld. Op 31-10-2015 speelt EBOH F1 opnieuw tegen Groote Lindt en dan uit. De eerste wedstrijd werd thuis gewonnen met 12-0. Het ziet er voorlopig goed uit voor EBOH F1. Het is nog lang niet gespeeld, maar de eerste klappen zijn uitgedeeld. We gaan er hard tegenaan de komende maand.

Jullie hebben weer prima gespeeld, jongens! Ga zo door!!

De coaches.