EBOH E1 kruipt door het oog van de naald

Op een druilerige dinsdagavond stond de reeds geplande oefenwedstrijd op het programma tegen een voormalige hoofdklasse ploeg, Oranje Wit E2, dat het in hun eigen competitie te zwaar hadden en een stapje terug deden naar de eerste klasse. Toevalligerwijs werden zij in onze klasse ingedeeld als vervanging voor Beek Vooruit, die aan het begin van seizoen in een andere Brabantse klasse werden ingedeeld.

Deze oefenwedstrijd bleek daarmee een goede test voor EBOH E1 om te laten zien dat zij tegen een sterker geacht team hetzelfde spel kunnen laten zien. Daarnaast is zo’n wedstrijd bepalend voor het verdere verloop van de competitie, omdat de competitie gelijk een stuk minder voorspelbaar is geworden. Het zag er namelijk al naar uit dat EBOH E1 op GSC/ODS na klaarblijkelijk weinig tegenstand konden verwachten in deze najaarscompetitie.

Op het kunstgras van Oranje Wit kwam EBOH E1 opnieuw erg sterk uit de startblokken. Een serie van kansen werden jammer genoeg gemist en je zou kunnen stellen dat het een kwestie van tijd zou zijn vóór EBOH die rij van kansen in één of meer doelpunten zou uitdrukken. Meer dan één keer liepen de spitsen vrij door op de keeper van Oranje Wit, die, en dat moet gezegd worden, een bijna onneembare vesting bleek te zijn voor onze aanvallers. Helaas treedt dan bijna altijd de oude voetbalwet in werking, waarbij de ploeg met de kansen niet beloond wordt voor het harde werken, maar de kous op zijn kop krijgt door tegendoelpunten van de tegenstander.

In een tijdsbestek van 10 minuten werd EBOH E1 afgestraft door het teveel naar voren lopen en daarbij hun verdediging onnodig in moeilijkheden te brengen. Een neutrale toeschouwer zou zeggen: “Tja, wanneer je zelf het doelpunt niet maakt, dan doet de tegenstander dat wel…”. Een ontnuchterende 3-1 stond na 25 minuten op het bord en ietwat teleurgesteld dropen we af naar de kleedkamer. Nu is het wel zo dat wij als coaches hele goede dingen hadden waargenomen in de eerste helft. Kracht, combinatie en loopvermogen. Het had net zo goed 0-4 kunnen staan in de rust, maar er werd helaas niet met scherp geschoten. En een beetje pech ontbrak er helaas ook niet aan.

Ondanks dat stuurden we de jongens het veld in met de boodschap dat we op dezelfde manier moesten doorgaan met werken, als groep naar voren, maar ook als groep naar achteren, want Oranje Wit is geen beginnersgroep. Die kunnen heus wel voetballen en zij straffen onze drang naar voren goed af. Zo gezegd, zo gedaan. Helaas werd een verdedigingsfout meteen door Oranje Wit als een cadeautje behandeld en brachten zij de score op 4-1. Koppies even omlaag, maar, en dat was mooi om te zien, koppies gelijk weer omhoog en er gelijk weer tegenaan. Een lange tussenfase brak aan met kansen over en weer, maar de keepers stonden op dat moment goed in hun doel en en niets kwam erlangs.

Uiteindelijk werd het harde werken toch beloond. Oranje Wit werd achteruit gedrukt en al lukte niet alles, een doelpunt van EBOH E1 kon eigenlijk niet uitblijven. 7 minuten vóór tijd brak een hele belangrijke periode aan. In een tijdsbestek van 4 minuten werd Oranje Wit verrast en nu bleek hun keeper niet opgewassen tegen de uitvallen van EBOH en voor we het wisten stond de stand weer gelijk. 4-4. Met nog 3 minuten te gaan kwam een aanvaller van Oranje Wit vrij voor onze keeper Sil Sewalt en dat was de ommekeer in de wedstrijd. Met een professionele glij-actie van Sil werd de bal geblokt en ik weet zeker dat Oranje Wit zich al rijk had gerekend.

En in plaats van 5-4 kreeg EBOH de moed om gewoon verder te gaan met het onder druk zetten van Oranje Wit, en al zou een neutrale toeschouwer zeggen dat 4-4 een mooie uitslag is na zo’n achterstand, dat gold niet voor EBOH E1. Er werd gewoon doorgedrukt en dat werd beloond met een 4-5 voorsprong. Met nog een minuut te gaan ontstonden er nog wel hectische taferelen vóór beide doelen, maar geen van beide ploegen konden nog verandering brengen in de eindstand.

Deze wedstrijd was een voorbeeld van een hele slechte wedstrijd van onze kant, maar ook een voorbeeld van teamgeest en doorzettingsvermogen om, toch tegen alle verwachtingen in, een resultaat neer te zetten waar je mee thuis kunt komen. En met zo’n instelling in een ploeg is het voor elke trainer, coach of leider een genot om daar onderdeel van uit te maken. Het is een groepsdingetje en dat veroorzaakte ook dat de leiders achteraf gewoon niet meer wisten wie welk doelpunt heeft gemaakt en eigenlijk maakt dat ook niks uit. Ze deden het samen!! Proficiat EBOH E1. Eendracht Brengt Ons Hoger!!!!!