EBOH E1 heel sportief de mindere…..

Zaterdag 10-1-2015

 

Deelname EBOH E1 VTT toernooi bij Wieldrecht

Afgelopen januari heeft EBOH E1 deelgenomen aan het Voetbal Talenten Toernooi, dat georganiseerd werd bij de voetbalvereniging Wieldrecht. Deze toevallige deelname ontstond door een afzegging van een vereniging en EBOH E1 werd gevraagd deze plek in te vullen. Bijkomstig voordeel was dat EBOH E3 eveneens aan dit toernooi deel zou nemen. En dat is een stuk gezelliger dan om als team als enige aanwezig te zijn.

Het bleek achteraf een verschrikkelijke dag. Niet dat de organisatie en de v.v. Wieldrecht daar overigens iets aan konden doen. De organisatie deed zijn best alles zo vlot mogelijk te laten verlopen. De voetbalvereniging Wieldrecht stelde vrijwilligers beschikbaar en op het gebied van de ‘inwendige mens’ deed Wieldrecht meer dan haar plicht. Dat mag zonder meer ook gezegd worden.

Nee, uweetwel, het weer. Weet u het nog? Die verschrikkelijke stormdag in januari? Precies op het moment dat zo’n toernooi plaatsvindt, waaraan vrijwilligers maanden vooraf hebben gewerkt, komt er een storm langs die van grote invloed zou zijn op het verloop van het toernooi. Niet dat het uiteindelijk resultaat voor EBOH E1 wellicht anders zou zijn uitgepakt, maar voor het verloop van de wedstrijden komt een hele grote geluksfactor om de hoek kijken, waar je normaal gesproken wel of geen voordeel door behaalt. Natuurlijk heeft elke deelnemende voetbalvereniging daar last van. Het is ook geen excuus, maar het is nou eenmaal zo dat de een meer geluk heeft dan de ander. En dat is voor zo’n prachtig toernooi nou eenmaal erg jammer.

Voor zowel EBOH E1 als E3 gold dat zij deelnamen aan een toernooi met voornamelijk hoofdklasse teams. En die kunnen natuurlijk wel voetballen, dat lijdt geen twijfel. Zijn vaak een stapje sneller, handelingssnelheid is wat hoger en hebben in het algemeen wat meer techniek. Is geen probleem voor beide teams van EBOH. Ook zij kunnen wat en over het algemeen geldt voor EBOH E1 dat zij dit verschil vaak kunnen compenseren met een wilskracht en doorzettingsvermogen. In het afgelopen jaar hebben zij al getoond behoorlijk hoog meedraaiende hoofdklasse-teams met deze wapens te kunnen bestrijden. En met succes.

Deze onfortuinlijke storm gooide wat ons betreft wel behoorlijk wat roet in het eten. Wanneer je in de eerste twee wedstrijden moet beginnen tegen de wind in en je krijgt gewoon de bal geen 10 meter verder geschopt, dan wordt het wel een moeilijke zaak. Wanneer de doelpunten aan jouw kant er dan haast inwaaien en de Sil de keeper de ballen twee keer zo hard aan ziet komen vliegen, tja, dan kan het gebeuren dat je deze twee wedstrijden met 2-1 verliest. Het geluk, dat onze ballen er eveneens zouden waaien in de 2e helft, ontbrak. De rol van EBOH E1 om tegenstanders pijn te doen en een rol van betekenis te spelen, bleek daarna echt uitgespeeld.

Niet erg, maar wel jammer, omdat je eigenlijk als team tot veel meer in staat bent, maar de omstandigheden waren dermate moeilijk, dat de iets betere teams net iets meer in huis hadden dan EBOH E1. En nogmaals, ook zij hebben heel veel last gehad van dezelfde omstandigheden.

De laatste wedstrijd in de poule was tegen een sterke tegenstander die de omstandigheden beter de baas waren, maar ook tegelijkertijd EBOH E1. Deze 5-0 nederlaag deed pijn, maar het bleek een goede les. Verliezen doe je op een sportieve manier en het moet gezegd worden dat EBOH er alles aan deed om een doelpunt te maken en dat pakte tegen deze tegenstander verkeerd uit. In de omschakeling bleken zij dodelijk en werd het verschil, ietwat geflatteerd, ruimer dan de verhouding in het veld lag.

Op naar het schaduwkampioenschap (waar alle nummers 3 en 4 van elke poule om gingen strijden) en er van maken wat nog mogelijk is.

Het mocht niet zo zijn. De weersomstandigheden sloegen om van een stormwind naar een stormwind met regen en hagel. Rond het middaguur moesten wij een kruisfinale spelen tegen Taxandria, waar we vroeg in de wedstrijd ongelukkigerwijs met 1-0 achterkwamen. Weer zo’n windvlaag die de tegenstander hielp. Maar in deze wedstrijd kwam EBOH E1 beter in zijn spel. Wel jammer dat we opnieuw tegen de wind in speelden en de slagregens ons het spel bemoeilijkten.

Net na het begin van de 2e helft kwam het bericht van de organisatie dat alle 4 de wedstrijden die op dat moment werden gespeeld, vanwege de omstandigheden werden gestaakt.

Beide ploegen dropen letterlijk af van het veld, samen met ouders en lijders. Ik zeg lijders, want het was lijden voor deze 2 oudgedienden. Verzopen, uitgewaaid en verkleumd dropen de coaches af samen met hun ploeg. Had deze wedstrijd nu niet eerder kunnen worden onderbroken? Wij zijn nu toch al doorweekt, je kunt het nu net zo goed laten doorspelen. EBOH E1 drong aan en zette de tegenstander klem. Het was gewoon wachten op het doelpunt en dan zou de grote kracht en doorzettingsvermogen van E1 pas echt duidelijk worden. Helaas pakte dat anders uit.

De wedstrijden werden gestaakt en de score van dat moment gold als uitslag.

Een uur later werden de wedstrijden hervat, nadat we in de kantine een klein beetje waren opgedroogd. De jongens voorzien van reservetenues, want de regen had diepe wonden geslagen en ze hebben wat te verduren gehad. De coaches nog half doorweekt, hun tenen er zowat van afgevroren, want ik kan u vertellen, nu u zo bij de kachel zit, een vijftiger die doorweekt en verkleumd langs te kant staat te coachen, die ziet eruit alsof ie op instorten staat en verlangt naar een kopje warme chocolademelk en een grote Whisky. Maar ja, voetballen is leuk en het is een bij uitstek een herfst, winter- en lentesport. Dus niet zeuren, voetballen is niet voor watjes.

De volgende wedstrijd werd door de jongens met dezelfde goede spirit opgepakt en deze hoofdklasser had geen antwoord op het zowel het fysieke als het technische spel van EBOH E1. De uitslag werd 2-1 en dat drukte niet echt het krachtsverschil uit, maar het is winst. En dat hadden de jongens nodig. Echt petje af voor deze knapen. Het hele najaarsseizoen alles gewonnen en dan zo’n dag om het nieuwe jaar mee te beginnen. Teleurstelling op teleurstelling, maar toch in een goed humeur en met een positieve houding.

Bij de prijsuitreiking gebeurde iets erg leuks. Natuurlijk is EBOH E1 niet hoog geëindigd. Maar als toetje werd bij de prijsuitreiking van de sportiviteitkampioen EBOH E1 naar voren geroepen om deze prijs in ontvangst te nemen. En deze prijs werd aanvaard onder luid gejuich van de trotse begeleiding en groep van ouders, familie en vrienden.

Deze sportiviteitprijs wordt in 6 regio’s uitgedeeld en de beste daarvan krijgt een ticket om door te kunnen naar de finales van het Nederlands Kampioenschap E-teams.

En wat schetste onze verbazing koud een week later toen wij bericht kregen van de VTT organisatie?

EBOH E1 gaat naar dit kampioensschap wat gespeeld zal worden op zondag 17 mei in Heiloo (Noord-Holland).

Wij zullen u op de hoogte houden van dit evenement en we hopen dan ook dat een flinke schare familie, vrienden en kennissen zullen meegaan naar dit kampioensschap, ook omdat wij ons dan kunnen revancheren. En we zullen er alles aan doen om de kleuren van EBOH te verdedigen.

De coaches.