Oefenwedstrijd EBOH F1 – VVGZ F1

Zaterdag 30-4-2016

EBOH F1 – VVGZ F1

Onze teammanager timmert flink aan de weg met het realiseren van oefenwedstrijden. Zo heeft hij een tijdje geleden al een wedstrijd geregeld met de trainer/coach van VVGZ F1, Rachid Harraou. En nu komen deze wedstrijden ons erg goed uit, gezien de bekerwedstrijden, die nog voor ons liggen. En ik zeg expres wedstrijden, want we gaan onze best doen om de halve finale van de beker te winnen om de finale van de beker te bereiken. Geen hoogmoedswaanzin, maar gewoon uitdragen dat we niet van plan zijn om in de halve finale te struikelen. No chance whatsoever. En natuurlijk geldt dit ook voor Alblasserdam F1. Daar ga ik tenminste wel vanuit, want wanneer dat niet het geval is, dan zal Alblasserdam een hele grote kluif hebben aan dit gemotiveerd EBOH F1. Van onderschatting is zeker géén sprake. We gaan niet doen alsof we dit varkentje ‘even’ zullen gaan wassen. We zullen er hard voor moeten werken, want je krijgt niks gratis in het leven. Ook niet in het voetbal.

Oefenwedstrijden hebben meestal een negatief karakter, omdat bij de senioren dan wordt gedacht dat je het iets rustiger aan kunt doen. Er wordt meestal niet voluit gespeeld in een oefenwedstrijd en vaak zijn dat soort wedstrijden dan ook niet om aan te zien. Als ik even teruggraaf in mijn geheugen, dan kost het mij heel veel moeite om bijvoorbeeld van het Nederlands Elftal een leuke, onderhoudende en goeie oefenwedstrijd te herinneren. Voetballers, maar niet alleen zij, denken altijd dat een oefenwedstrijd er weinig toe doet, omdat er weinig op het spel staat. Meestal zijn de enige sporters, die zich er wel iets van aantrekken, de sporters die niet graag verliezen. Die zijn altijd gemotiveerd. Je kunt ook zeggen, ze winnen graag en het liefst altijd. Want bij verlies zijn zij meestal dan ook niet te genieten.

En zo kom je weer bij de jeugd uit. De jongens van EBOH F1 winnen graag. Sommigen onder hen verliezen niet graag. Zij spelen zelfs niet graag gelijk. Ik kan mijzelf daar volledig mee identificeren, want ik hield ook niet van verliezen. Ik was altijd in staat om in anderhalf uur van een prettig en aangenaam persoon (ahum) te veranderen in een chagrijnig en gauw geïrriteerd mannetje. En ik was meestal erg onaangenaam tegen ploeggenoten, die er met de pet naar gooiden. “Kun jij jezelf de volgende keer niet gewoon ziekmelden?” of “Ben je geblesseerd? Je loopt als een oud wijf, man!”. Nee, echt aardig was ik niet tegen klaplopende ploeggenoten. Gelukkig herken ik die geweldige eigenschappen bij sommigen van het EBOH F1 team. Als je er maar een paar in je team hebt zitten, dan al is dat genoeg. Die houden de rest scherp en accepteren gewoon geen halve inzet.

Nu is het wel zo dat jonge voetballers van 8 á 9 jaar (bijna) nooit hoeven te worden gemotiveerd. Je kunt er meestal gif op innemen dat de mannetjes voldoende energie hebben om te voetballen vóór de wedstrijd, tijdens de wedstrijd en ná de wedstrijd. Dat ongeïnteresseerde komt meestal later. Wanneer ze de puberteit invliegen bijvoorbeeld. Zo ver zijn we gelukkig nog niet met de jongens van F1. Zij willen elke wedstrijd winnen. En dan maakt het echt niet uit of het nou een competitie-, beker- of oefenwedstrijd is, hoor! Nu haal ik vóór de wedstrijd de spanning er wel even vanaf door te zeggen dat ze een oefenwedstrijd spelen. “Maar dat betekent natuurlijk niet dat je ineens anders moet gaan voetballen. We zetten meteen druk naar voren, zoals gewoonlijk vallen we elke bal aan en laat je de tegenstander niet te makkelijk passeren. Dus, gewoon voetballen als altijd.” Mmm, waarom zeg ik dan dat het om een oefenwedstrijd gaat. Soms begrijp ik mezelf ook niet.

De binkies rennen naar buiten, want 5 minuten stilzitten en je mond houden tijdens de voorbespreking is een hele opgave voor dit team. Zeggen dat ze langer moeten blijven zitten wanneer ze blijven praten, zorgt er meestal wel voor dat ze door hun eigen ploeggenoten worden gecorrigeerd. Sssst. Stil nou! Anders zitten we hier over een uur nog. Het was, in tegenstelling tot alle weerberichten vooraf, prachtig weer op het complex van EBOH. 2 ploegjes, inmiddels klaar met de competitie, vooraf al zeer aan elkaar gewaagd, schotelden de bezoekers een heel erg leuke wedstrijd voor. En al stond er niets op het spel, dat betekende dus niet dat het daarmee een saaie wedstrijd zou moeten worden. Niet van dat alles.

Vanaf de eerste minuut werd al duidelijk dat beide ploegen zeker aan elkaar gewaagd waren. VVGZ begon de wedstrijd beter. Ze kwamen beter uit de startblokken en zoals we van hoofdklassers gewend zijn, is het spel verzorgd en gestructureerd. Altijd een idee achter de opzet. Maar toch kreeg EBOH F1 de eerste kansen van de wedstrijd en hadden zij al vroeg in de wedstrijd kunnen toeslaan. De scherpte ontbrak. Maar de intentie om er voor te gaan niet. Je kunt maar beter kansen creëren dan helemaal géén. En je weet dat het missen van een kans betekent dat je er ook minimaal één NIET zult missen. Cruijff zou het zelf gezegd kunnen hebben. Niet dat het zo is, want ik zei het en schreef het op. Op mijn stukjes geen plagiaatcontrole aub.

Ondanks die paar kansjes kwam VVGZ toch sterk opzetten en het was dan ook niet tegen de verhouding in dat VVGZ F1 op voorsprong kwam in deze wedstrijd. De bal werd ingeschoten en Kai kreeg de bal niet helemaal onder controle en een inlopende VVGZ’er werkte de bal met zijn knie in het doel. Kai zei achteraf dat hij hands maakte, maar dat was niet wat ik zag en onze referee ook niet. Je moet ‘m ook niet loslaten, Kai. Dan kan hij ook geen hands maken, de bal op zijn knie leggen en dan scoren met de knie. Het doelpunt drukte wel uit dat VVGZ aandrong, al was het een klein beetje geluk. 0-1. De score was al vroeg, in de 5e minuut en het zorgde wel voor wat beter voetbal van de kant van EBOH F1. Maar VVGZ had alles netjes voor elkaar en hield EBOH in die fase af van al te gevaarlijk te worden.

Dat duurt maar zó lang. Je houdt die snelle mannetjes moeilijk in bedwang, zeker wanneer e achter staan, dan gaat er gewoon een schepje bovenop. Na wat speldenprikken kwam Delano in de 12e minuut op de linkerkant aan de bal en hij speelde de bal met een boog over 2 verdedigers heen naar de rechterkant voor het doel waar Enzo de bal liet doorschieten, de bal controleerde, een schijnbeweging maakte en de bal met zijn favoriete rechtervoet inschoot. Vreemd genoeg raakte hij de bal met zijn buitenkant schoen en een zacht, maar geplaatst effectschot rolde naar de uiterste linkerhoek van de VVGZ keeper. Hij kreeg de bal moeilijk onder controle, te danken aan het effect natuurlijk, en de bal schoot door in de hoek. 1-1. Enzo bijzonder blij, want hij raakte de bal maar half volgens mij, maar daardoor kreeg de bal wel een raar effect. Hem een zorg. En mij ook. En volgens mij vond Richard het ook helemaal niet erg.

Vanaf die 1-1 kwam de wedstrijd wat beter in balans. Beide ploegen kregen nog wel kleine kansen op meer, maar én beide keepers bleven attent én beide verdedigingen hielden hun hok schoon en opgeruimd. Er werd in die fase leuk gevoetbald tussen deze 2 aan elkaar gewaagde ploegen. Eens temeer bleek dat het verschil tussen de Hoofdklasse en de 1e klasse maar heel erg klein is. EBOH had dit seizoen in de hoofdklasse van ASWH, Sliedrecht, Drechtstreek, VVGZ, RCD en Oranje Wit (de top-6 van deze klasse) geen slecht figuur geslagen. Ten slotte werden Sliedrecht en Drechtstreek verslagen en werd gelijkgespeeld tegen Oranje Wit in de bekercompetitie en alleen van RCD werd vorig jaar in een oefenduel verloren.

De eerste helft liep af en beide ploegen gingen naar de kleedkamer om even iets lekkers te drinken en even door te nemen, wat er goed ging en wat fout. Over het algemeen hadden de trainers weinig ‘foute’ dingen te melden, maar er werd natuurlijk wel gewezen op het feit dat de combinatie meer moest worden gezocht en dat niet iedereen evenveel inspanning leverde in de eerste helft. Verstop je niet achter je verdediger, maak bied je aan en wees aanspeelbaar. Laat de tegenstander niet te makkelijk passeren en val nou elke bal aan! Sta niet toe te kijken en grijp in. Ook werd duidelijk dat Noah teveel last had van zijn pootje. Een gekneusd stukje bot onder zijn voet speelde hem parten en natuurlijk zei hij daar niets van bij de voorbespreking. Ik snap het wel, we gaan hem dan wisselen om daarmee rekening te houden en deze mannetjes piepen niet zo gauw wanneer ze ergens last van hebben. Maar het was wel duidelijk dat ie af en toe hinkte in het veld en uit voorzorg haalden we hem naar de kant. De traantjes moesten wel even van zijn gezicht worden geveegd toen FysioTheo eigenlijk aangaf dat ie rust moest nemen.

De tweede helft startten we de wedstrijd dus zonder Noah. Maar goed ook, want we kunnen Noah nog goed gebruiken in mei en juni. Je kunt maar beter uitvallen in een oefenwedstrijd dan in een wedstrijd, waar het om de knikkers gaat. Dan is Leiden helemaal in last. Met maar 8 spelers is de spoeling dun. Bij een blessure zijn de wissels meteen op. En dus was het jammer en vervelend voor Noah zelf. Met de resterende 7 spelers moest het karwei dan maar worden geklaard in het tweede bedrijf. En zoals de jongens begonnen in het begin van de tweede helft beloofde veel goeds. Nu werd VVGZ achteruitgedrukt en kregen de spitsen van EBOH wat meer ruimte en daar profiteerden ze bijna helemaal van. Alleen staat de keeper van VVGZ er niet voor spek en bonen. Ook hij, net als Kai waarschijnlijk, houdt niet erg van tegendoelpunten. En dus zorgde hij voor het verschil in de eerste 10 minuten. Kansen van Enzo, Vince, maar vooral van Marcel gingen verloren. Marcel had vandaag zijn slechte gevoel kunnen kwijtraken van 2016. Niet dat u denkt dat Marcel niet goed gespeeld heeft in 2016, nee, nee, nee, integendeel zelfs. Ik durf rustig te zeggen dat hij zich in 2016 nog meer heeft gemanifesteerd als dé ultieme verdediger van EBOH F1. Maar er zat iets aan hem te knagen. Hij had in 2016 nog géén doelpunt gemaakt. En daar verlangde hij zo enorm naar.

Vandaar dat we hem elke keer meestuurden naar voren om de aanvallers te ondersteunen. Iets dat Marcel niet echt gewend is, dat is meer Ömer zijn stijl. Die piept altijd mee naar voren. Vanuit een corner dacht ik, werd de bal vóór het doel gespeeld en wie stond daar opgesteld? Ja, Marcel! En hij poeierde de bal keihard op twee meter afstand van het doel zó….tegen de keeper aan en de bal kwam bijna helemaal bij de middellijn terecht, zo hard was ie. Alles legde hij in zijn uithaal, maar de keeper reageerde fantastisch, hoewel ik vermoed dat ie de bal niet heeft gezien, maar wel gevoeld. Jammer voor Marcel, die bal had een beter lot verdiend.

De eerste 10 minuten van de tweede helft leek duidelijk voor EBOH F1 te zijn. Zij hadden het overwicht en het was eigenlijk wachten op het bevrijdende doelpunt. Maar die bleef, ondanks de grote kansen, helaas uit. En daar heb je hem weer….de voetbalwet. Juist in de fase dat wij het beste van het spel hebben, scoort VVGZ. Onze verdediging stond als een huis en een afvallende bal uit onze verdediging kwam bij de verdediger van VVGZ terecht, die de bal zeker van een meter of 20 á 25 op zijn slof nam en Kai verbluft achterliet. Je kunt zeggen een verdwaald schot die er invalt, maar daar doe je de VVGZ verdediger heel erg mee tekort, want hij had eerder al in de wedstrijd geprobeerd Kai te verschalken met een afstandsschot en dat lukte hem nét niet. Ook dankzij Kai, die dat schot goed verwerkte. Maar tegen dit schot was hij kansloos. Daar denkt Kai natuurlijk zelf anders over, maar eerlijk is eerlijk, het was een prachtig doelpunt. 1-2.

Dat was effe een bittere pil voor EBOH F1 om te slikken. Je krijgt de kansen, maar benut ze niet en dan kickt die vervelende voetbalwet automatisch in. Je kunt er op wachten. Maar dat deed EBOH F1 niet. Van acquit af aan ging EBOH F1 er nog een schepje bovenop doen, want er was zeker nog 8 minuten de tijd om iets aan die achterstand te doen. En niet veel later werd uit de zoveelste uitval en corner verdiend. En corner op links, genomen door Enzo, die de bal met veel snelheid en effect vlak vóór de keeper deponeerde, die zich in die bal verslikte. Vanaf de kant leek het alsof Delano de bal had ingeschoten, maar later bleek dat Delano de bal niet had geraakt en de bal door de keeper zelf verkeerd werd beoordeeld en het doel in schoot. 2-2. En verdiend was dit zeker.

Met nog enkele minuten op de klok ging EBOH F1 gewoon verder met datgene dat ze de gehele tweede helft al mee bezig waren. Aanvallen en VVGZ achteruit dwingen. Proberen een doelpunt te maken, want dat zijn voor aanvallers de krenten uit de pap. Zo is het maar net. Een paar minuten later schoot Enzo langs de verdediging en vuurde zijn raketten af op het doel. De keeper was een behoorlijke sta-in-de-weg, want in tweede instantie was het Delano die kaatsende bal ook niet het doel kreeg. Tegen de rand van het strafschopgebied stond Vince opgesteld. Vince was vandaag een geval apart. In de eerste en tweede helft moesten we Vince met grote regelmaat aan het lopen krijgen, want Vince bleek vandaag iets luier dan gewoonlijk. En hij liet zich ook meer dan één keer de kaas van het brood eten. Dus we zaten Vince vandaag flink achter zijn vodden aan om meer arbeid te verrichten. Maar ook hij weet natuurlijk dat we geen wissel meer achter de hand hadden, want ik wissel ‘m zo naar de kant, als daar een mannetje staat, die maar al te graag wil invallen.

Maar Noah wilden we eigenlijk niet inzetten. Maar precies op het moment dat Vince het goed oppikt en arbeid gaat verrichten, zoals hij dat in de afgelopen 2 wedstrijden ook had gedaan, wordt hij beloond met een afvallende bal, die recht op ’n afstuitert. Niet nadenken zie je aan zijn houding, één stapje naar voren en snoeihard schiet hij de bal als een streep langs een liniaal en de keeper van VVGZ in de linkerhoek. 3-2!! Misschien ietwat geflatteerd, maar op basis van een goede tweede helft wist EBOH F1 zich toch langs deze listige en moeilijk bespeelbare ploeg te manoeuvreren. VVGZ kon in de laatste minuten geen echte vuist meer maken en EBOH F1 sleepte deze stand voor de poorten van de hel weg. Keihard gewerkt en bij vlagen weer héél goed gespeeld.

Alle coaches van zowel EBOH als VVGZ waren het er over eens dat dit een erg leuke wedstrijd was, waar alles inzat. Het grillige scoreverloop, het gewaagd zijn aan elkaar, prachtig weer en twee ploegjes die er écht voor gingen, al stond er voor beide ploegen niets anders op het spel dan de eer. Opnieuw een wedstrijd waarvan de coaches erg hebben genoten, en niet alleen maar omdat de wedstrijd werd gewonnen. Een positieve en sportieve instelling. Erg leuk. Vast en zeker zullen we met VVGZ nog wel vaker de degens kruisen. Daar zijn we van overtuigd.

Als afsluiting heb ik van het weekend tussendoor nog maar eens uitgezocht hoeveel doelpunten er zijn gemaakt in de beide halve competities van het najaar en dit voorjaar. Natuurlijk zijn de cijfers van 2016 nog niet compleet. Het is een opsomming van de scores in de competitie van 2015 en 2016 in de competitie en de beker. De oefenwedstrijden heb ik er maar uit gelaten. In twee gevallen kon ik er zelf niet bij zijn (RCD thuis, 1-2 verloren, Coach vakantie | ’s Gravendeel thuis, 9-1 gewonnen, Coach ziek | en nu VVGZ, 3-2 gewonnen, Coach compleet aanwezig). Daar komt ie dan.

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Mitchell heeft in dit hele seizoen 2015 en 2016 geen enkel doelpunt gemaakt. Proficiat Mitchell. Want dat betekent namelijk één ding. Jij hebt als enige, maar dan ook als enige (uitgezonderd Kai natuurlijk) altijd maar aan je verdediging en je keeper gedacht. En die instelling heeft er voornamelijk voor gezorgd dat jouw keeper en grote vriend Kai maar liefst tweemaal de minst gepasseerde keeper van 2 competities kon worden. Natuurlijk heeft Kai zelf er ook veel aan gedaan, maar ik kom niet terug op wat ik heb gezegd. Dat verdient een prijs, Richard en ik zullen daar eens goed over gaan nadenken. Komt goed!!

9 wedstrijden in 2015 in de competitie, 1 viel er af, omdat Rijsoord zich terugtrok. Doelpunten zijn wel meegeteld. 3 bekerwedstrijden. De wedstrijd van 5 december bij 2016 geteld. In de competitie zijn 39 doelpunten gemaakt door aanvallers en 8 door verdedigers. In de beker van 2015 zijn 13 doelpunten gemaakt door aanvallers en 1 door een verdediger. In beide competities heeft Kai maar 10 tegendoelpunten moeten incasseren, 5 in de competitie en 5 in de beker.