Nieuwjaarsreceptie EBOH en 10 jubilarissen

Voorwoord

Voorzitter Hans Schoon opende de gezellige nieuwjaarsreceptie met muzikale begeleiding van Danny Ebbers met de hoogte- en dieptepunten van 2015.
Helaas hadden de dieptepunten de overhand en dat had alles te maken met het verlies van vele prominente EBOH leden, waaronder onze voetbalvader Gerrit de Keizer. Op de valreep van 2015 kwam daar ook nog het overlijden van Christa Bustraan bij, de moeder van Ernst en oma van Johan. Zij heeft zich vele jaren verdienstelijk gemaakt als vrijwillig barmedewerkster. Wat Hans betreft, en alle Rood Zwarten, zetten we hier een dikke streep onder.
Hoogtepunt was de realisatie van het kunstgrasveld met verlichting op de best denkbare locatie “het hoofdveld”. En verder natuurlijk de Hollandse avonden, de uitwisseling met Stotfold (de 40ste keer!), het succes met de Mini’s, aanwas van de jeugd en de gezonde financiële situatie. Voor 2016 zijn de speerpunten het verder opknappen van het gebouw en de uitbouw van het ledenbestand en dan met name bij de actieve leden. Met de groei van de mini’s, de F’jes en een meidenteam er bij gaan we in ieder geval de goede kant op.

Jubilarissen

25 jaar lid
In 1990 werd EBOH kampioen door bij ’s Gravendeel te winnen met hoofdtrainer Gerrit de Keizer en 2 doelpunten van Hans van Genderen, die vanmiddag de versierselen mag opspelden bij de jubilarissen. Ook de dames 1 werden kampioen en A1 wint de Stem van Dordt bokaal. In dit jaar worden Vincent Mutter en Frank Greuter lid en beiden zijn zij nog actief binnen EBOH. Vincent ging op 7 jarige leeftijd naar EBOH, omdat iedereen op school bij EBOH speelde. Hij kon zich nog een hele rits prominente trainers herinneren, waaronder Henk van der Laan, Dirk Bijl, Ad Stok, Teus Visser jr.,en bij de senioren zondag 2 Ernst Bustraan. Bij de zaterdag Virgil Breetveld en Mike Mastwijk. Kampioen bij de zaterdag wordt hij met met Hoessin el Jouhri, ook nu weer de hoofdtrainer van EBOH. Frank werd op zijn 16de lid nadat hij naar Dordrecht verhuisde en in contact kwam met Gaby van der Koppel en Thorsten Hoogmoed. Hij pendelde tussen A1 en A2 en had ondermeer Hans Schoon als trainer. Hij zat niet in het gemakkelijkste elftal met namen als Ron en Dave Weijts en Kees Bax en liep nog wel eens een bloedende neus op. Hij is zich altijd blijven inzetten voor de club, tot op de dag van vandaag, als trainer van de Mini’s, fluiten en begeleiden van de jeugd en als barmedewerker.

40 jaar lid

In 1975 vond de eerste uitwisseling met Stotfold plaats. Het 9de werd kampioen dankzij 64 doelpunten van Ad van Stokrom en het 1ste eindigde als 4de in de 1ste klas. VUC werd hierin kampioen met trainer Aad de Mos.
Jan Scheurwater, Fred van Wingerden, Henk Heesakker, Ton Hierck en Henri Janssen werden lid.
Jan Scheurwater kwam over van DFC, omdat hij vrienden had bij EBOH, waaronder Pleun de Waal, en begon in A2 en A regionaal. Jan deed zijn naam eer aan, doordat hij regelmatig spierscheuringen opliep en een vaste klant was van John de Vlaming. In 1983 scheurde hij zelfs 3x dezelfde spier.
Na zijn voetballoopbaan fungeerde hij nog als assistent scheidsrechter bij het 1ste en hij regelt nog steeds zalen voor de jeugd in de winter.
Fred van Wingerden kwam over van EMMA, waar hij speelde met Anne Evers en Rob van Hemert. Door ome Gerrit Kroon werd hij overgehaald om naar EBOH te gaan. Met zijn maatjes Lex Holster en Jan Smaal haalde A regionaal in 1976 maar 1 punt. Daarna is het alleen maar beter gegaan. Hij haalde het 1ste elftal en werd in 1983 kampioen met spelers als Dennis van der Gijp, Ernst Bustraan, Hans van Genderen en Hans Schoon. Als lid nog altijd zeer actief als voorzitter van de Club van 100 (bestaat al weer 23 jaar!) en de Reünistencommissie.
Ton Hierck, de doener, en Henk Heesakker, de beleidsman, werden gelijktijdig lid. Ton  werd leider van het elftal waar zijn zoons in speelden, was actief voor het maandblad en zat in het jeugdbestuur. Hij is nog steeds bezig met de ledenadministratie, de weekbrief, organisatie van klaverjastoernooien en voor de Reünistencommissie. Henk kwam via zakenrelatie Nico van Luijk in aanraking met EBOH en de introductie liep via Joop Holster (Een hele fijne man, jammer dat hij niet meer bij de club betrokken is, aldus Henk). Henk acteerde in het jeugdbestuur en hoofdbestuur en zat samen met maatje Ton altijd voorin de bus naar uitwedstrijden met een flesje wijn bij de hand! . Ook Henk is nog elke week actief op de club . Overdag bemoeit hij zich onder meer met de kantine-administratie.
Henri Janssen is eigenlijk al 43 jaar lid, maar vertoefde bij de vorige huldigingen in het buitenland. Ook een echte niet meer weg te denken clubman. Als speler zat hij tussen A2 en A regionaal in. Verder altijd op vele fronten actief. Bij de boerenkapel Elf Boeren Op Hol met berenmuts op de grote trom, als vlagger veel punten gepakt bij het eerste, als secretaris bij het Hoofdbestuur, leider bij dames 1, organisator Pinksterkampen en nog steeds in de  Reünistencommissie. En altijd een gezellige vent, die een glaasje bier lust.

50 jaar lid
Hoe veranderen de tijden. In 1965 schenkt de heer Rinus Visser een heuse typemachine aan het Bestuur. De dames Hanny Fok en Janny Hegemans begeleiden de jeugd op spelmiddagen. EBOH wordt op de laatste speeldag kampioen door bij CKC met 1-1 gelijk te spelen. De start van een glorieus tijdperk met oa. Marius van Pelt, Bertus Dufijn, Wim van Kooten en Hanny van de Veeke in de gelederen. Bert Brouwer blijft bij de KNVB hameren op een aparte pupillencompetitie en de jeugdcommissie verkoopt asbakken voor fl. 7,50 !. Sam Wisman wordt erelid. In dit jaar worden Marcel Schoon, Hans van Pelt, Frans Reijnders en Rick Bakker (niet aanwezig) lid.
Marcel Schoon beschikt als zoon van Arie Schoon over een groot talent en had het misschien nog veel verder geschopt als hij de mentaliteit van zijn vader had gehad. In 1975 werd Arie gehuldigd voor zijn 25 jarig lidmaatschap en Marcel heeft nu het dubbele !. In de beginjaren 70 is hij geselecteerd voor de Dordtse selectie en op 18 jarige leeftijd wordt hij al door trainer Rein de Bruijn in het 1ste opgesteld, dat 1ste klas speelt. Daarna volgen een aantal jaren in het betaalde voetbal bij FC Dordrecht en Excelsior. Maar de biertjes en de gezelligheid smaken naar meer, waarna hij weer terugkeert bij EBOH. Na zijn voetballoopbaan is hij actief in de boerenkapel en muziek maken wordt zelfs een passie. Als lid van de KNA, Merweboertjes en de Phil, blaast hij zijn partijtje mee. Samen met Marjan staat hij bij EBOH op zaterdag achter de bar.
Hans van Pelt wordt door zijn vader, zijn trouwste supporter, aangemeld op de Zuidendijk. Hij wordt gelijk kampioen in A2 met spelers als Ad Holster, Rick Bakker, Aad Blokland en Frans Reijnders. Leiders zijn Cees Holster en Dick van der Sluis. In 1978 werd hij kampioen met EBOH 11, waarin Gerard Holster en Wim de Lang ook actief waren. Hans is altijd een weldoener voor de club geweest en bracht veel geld binnen via de Lotto. Ook schoot hij nog wel eens wat voor als de club middelen te kort kwam voor investeringen. De jaarlijkse uitjes naar FC Putte met de veteranen waren onvergetelijk.
Als supporter is hij nog regelmatig aanwezig.
Frans Reijnders speelt vele partijtjes in Dubbeldam op de Nijhofflaan tegen Ron en Lex Holster en de zonen van Cor van der Gijp. Zij halen hem over om van DFC naar EBOH te gaan en neemt vader Jan gelijk mee. De familie Reijnders wordt een hecht onderdeel van de EBOH familie. Vader Jan wordt leider van 1 en schopt het tot clubzanger en opper van de  Schenkeltrappers. En Frans geeft de genen door aan zijn ook zeer Rood Zwart actieve zonen Paul en Rick.
Hij start net als Hans van Pelt in A2 en kan ook nog meer spelers opnoemen zoals Riny Klein, Henk Hoek en Rob Hubers. Als ouderwetse rechtsbuiten met de perfecte voorzet speelt hij meer in het 2de dan in het 1ste en ontwikkelt zich als eigenaar van Fotohuis Modern ook tot clubfotograaf van EBOH.
Wekelijks is hij op jeugddagen nog actief als vertegenwoordiger in de bestuurskamer, belast met de opvang en begeleiding. De voetbalzaterdag is helaas niet aan hem besteed. Dan staat hij in zijn winkel in de Vriesestraat.

~DSC_0847

Foto’s van deze receptie gemaakt door Marina Finke zijn hier te zien