“Is dit jullie F2? Ze zijn zo klein…”

Zaterdag 5-12-2015

EBOH F1 – Drechtstreek F1

Sinterklaas is jarig. De dag van jutezakken, reisjes naar Spanje en het uitpakken van de bij tijd en wijle prachtig gemaakte surprises is aangebroken. Een bekerweekend heeft de KNVB dan maar ingelast op deze heuglijke dag. En nu maar eens kijken of we de gedoodverfde winnaar van deze bekerwedstrijd een Sinterklaascadeautje mee naar huis kunnen geven. Niet dat we er op uit waren om de Sinterklaasviering van onze tegenstander te verpesten, maar we wilden zelf zo graag een leuke Sinterklaas vieren. Daar was het ons om te doen.

In de afgelopen weken, na ons najaarskampioenschap, was de druk er een beetje vanaf. Doel bereikt en dan neem je even een stapje terug. Maar we wisten natuurlijk best wel dat er nog één wedstrijd te spelen was dit jaar die er toe deed. En dus hebben we in de afgelopen week wat serieuzer getraind en zoveel als het ging aandacht geschonken aan het verfijnen van het samenspel.

Opnieuw stond er een hoofdklasser op het menu. En we hadden er al een paar gehad de afgelopen maanden. En alleen van een hoofdklasser op vriendschappelijk niveau werd verloren. Maar de aanknopingspunten in die wedstrijd waren veelbelovend. Zouden we in hun competitie hebben meegespeeld, dan zouden de mannetjes van EBOH F1 moeiteloos hebben kunnen meedraaien.

Schijnbaar en ik geloofde het meteen, kwamen enkele Drechtstrekertjes naar onze scheidsrechter Theo toe en vroegen hem: “Is dit jullie F2?” “Nee hoor,” zei FysioTheo, “Dit is onze F1!” trots als hij natuurlijk is op F1. “Oh, ze zijn namelijk zo klein….” Wel vreemd dat langs de lijn tijdens de wedstrijd precies het tegenovergestelde werd opgevangen. Dat ze namelijk zo groot waren en zijn het wel F’jes? Beetje jammer, het gaat niet naar wens en dan geven we maar af op een groep van F’jes, dat het hele seizoen al uitstekend speelt en de ene hoofdklasser na de andere aan de zegekar rijgt.

Kwade tongen zouden dan zeggen, misschien moet je de eigen kinderen niet zo hoog inschalen en er dan van uit gaan dat ze beter zullen zijn dan alle andere voetbalploegjes onder de hoofdklasse.

Persoonlijk vind ik het niveau in de hoofdklasse van een bedenkelijk niveau en ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht. Dat gezegd hebbende zal ik er maar bij vermelden dat dit mijn persoonlijke mening is en ik hier geen verenigingsuitgangspunt verkondig. Maar het is nou eenmaal zo, dat de schrijver van een stuk nou eenmaal zelf bepaalt wat er in komt te staan. Dat heet auteursrecht. Het is overigens het recht van een club om dit stuk wel of niet te plaatsen, maar dat is een hele andere discussie. Zij zullen begrijpen dat dit soort kritiek van buitenstaanders ongefundeerd is en vaak ingegeven is door een misplaatst gevoel van superioriteit. Zo, de politiek is bedreven.

Om dan maar met de deur in huis te vallen. EBOH F1 stond vooraf voor een moeilijke opgave. Drechtstreek staat nu nog te laag op de ranglijst, want een aantal wedstrijden minder gespeeld en minder verliespunten dan ploegen die boven hen staan. Voetballen tegen een hoofdklasser staat garant voor een moeilijke wedstrijd en een veel grotere fysieke tegenstand. En daar moet je jezelf op instellen. Daarnaast bleek in de prille ochtend dat onze ‘geliefde leider’ Richard was opgestaan met een knijter van een hoofdpijn, één die er voor zorgde dat hij in bed bleef liggen in plaats van met zijn zoon mee te gaan naar zijn laatste officiële wedstrijd van het najaarsseizoen.

En u hoeft het niet van mij aan te nemen, maar daar besluit een vader niet zo gauw toe. En Richard kennende is hij net zo begaan met de rest van het team als met zijn eigen zoon. Dus was dit voor hem en mij een bittere tegenvaller. Laten we eerlijk zijn, Richard draagt net zoveel bij aan dit team als ieder ander, mij en alle (groot)ouders inbegrepen en dus was het vooral voor hem jammer om deze wedstrijd te moeten missen.

En ik zou geen coach zijn wanneer ik aan een vervelende situatie niet een positieve draai zou geven en dus stelde ik in de kleedkamer voor om te gaan spelen vóór Richard. We doen dit voor hem, niet alleen voor jezelf, maar vooral vóór Richard. Baat het niet, dan schaadt het niet. Sorry Richard, je bent vandaag even ‘gebruikt’. Maar dat zul je vast niet erg hebben gevonden. J

Vóór de wedstrijd was er een bepaalde energie waar te nemen bij de ploeg. Retevroeg op en dan al zo uitgelaten. Dat merkte ik op het moment niet echt op, maar achteraf vallen zaken altijd op hun plaats. Tikkertje spelen en rennen door het clubgebouw om 8 uur ’s ochtend lijkt wat overdreven, maar achteraf bekeken gaf dat al te denken. Ze hadden er gewoon zin in. Vol met energie en levendig, dat is de afgelopen maanden weleens minder geweest. Dat gevoel heb ik sowieso vaker met deze vereniging.

Bij EBOH, bij de verschillende jeugdteams die ik in de afgelopen jaren heb getraind, kwam het heel vaak voor dat de ploeg niet aanwezig was in de eerste helft. Een beetje gezapig, slaperig en niet bij de les. Maar dan sloegen ze vaak in de tweede helft ongenaakbaar toe. En om eerlijk te zijn, dat vond ik altijd wel wat hebben. Natuurlijk speelde wel mee dat je in de eerste helft niet teveel moest laten gebeuren, anders stond je al vaak op een te grote achterstand. Ook dat gebeurde EBOH F1 weleens, maar dan bleef de stand op 0-0. En dát scheelt.

Maar niet op de verjaardag van de Sint. Daar speelde dan blijkbaar iets anders mee. Misschien mijn dreigement dat de zak van Zwarte Piet als klaar stond om de stoute jongetjes van EBOH F1 mee naar Spanje te nemen. Maar tegenwoordig hebben de kereltjes daarop al een tegenantwoord. “Huh, is dat half- of vol pension?” of “Zit er een kinderclub bij dat park?”. Ik weet nog, jaja, het is héééél lang geleden, dat ik als achtjarige niet zeker wist of Sinterklaas nou wel of niet bestond, maar die Zwarte Piet, daar was ik wel bang voor.

En niet omdat ie er uit zag als een Surinamer of een Afrikaan, of als voormalig slaaf, zoals ze mij graag willen doen geloven. Ik wist toen al dat het smoeltje van een Piet zwart geschminkt was en dat er dus een blanke onder zou moeten zitten. En daar werd ik wel enigszins bang van. Doe er mee wat je wilt, het is maar een observatie. Ik blijf lekker in Sint geloven.

Maar vooral in Zwarte/Witte Piet. Dus dat maakte weinig indruk. Ja Martin, je moet wel wat met iets beters op de proppen komen. Sinterklaasdreigementen, dát werkt niet meer bij 8-jarigen. Weet je dat nou nog niet? J

De wedstrijd startte heel gewoontjes. Even aftasten, even een douwtje, een beentje lichten, even laten weten dat je er bent. Maar als snel kreeg ik in de gaten dat EBOH F1 zich niet opzij liet duwen. Je hebt dat soms met teams. Val je ze niet lastig, dan gebeurt er weinig. Ga je ze meteen op de huid zitten en sarren met kleine overtredingen, dan maakt je het Beest wakker. En dáár leek het op.

Meteen vloog EBOH F1 op de bal én de man. Wat jij kan, dan kan ik beter. En Drechtstreek kreeg het meteen moeilijk. Al in de tweede minuut, kreeg Enzo de grootste kans. De bal werd in de EBOH verdediging gesmoord en meteen werd Enzo vanaf de middellijn in stelling gebracht.

En ja, Enzo aan de bal en met een twee metertjes voorsprong, die haal je niet meer in. Even 5 á 10 seconden wachten, afdrukken en 1-0. Niet was minder waar. Hij schoot de bal keihard naast het doel. Pfff, daar kwam Drechtstreek goed weg. Je zou denken, dat is toch een hele grote waarschuwing en maatregelen worden getroffen, maar vanaf de 2e minuut was het éénrichtingsverkeer.

Maar, zoals zo vaak met mij, het noteren van de acties, minuten, wissels en dan nog het coachen, mijn hoofd loopt om. Dat brengt het ouder worden nou met zich mee. Onthouden is iets dat je van nature kunt en aangezien ik in het moment leef, blijven zaken niet scherp meer voor mijn geest hangen. Gelukkig heb ik een leider, die dat tekort bij mij wegneemt, maar daar had ik vandaag natuurlijk niks aan. Hoofdpijn, kom op zeg, slik een pilletje of 3 en kom gewoon.  Weet je niet hoe lastig dit is voor mij?

En dus kies ik voor de volgende oplossing. Het is Sinterklaas en dus rijm ik er maar flink op los.

Het is passend en hopelijk komt alles van deze wedstrijd dan weer op zijn plek. Daar gaan we.

 

Sinterklaas wist vandaag niet goed te verzinnen,

Hoe EBOH van Drechtstreek moest gaan winnen,

Om een volgende ronde in de beker te verkrijgen,

Moest EBOH F1 weer boven zichzelf uitstijgen.

 

Kaan, de vervanger van de buldog aan de rechterflank

Zorgde voor wat ophef, nét op tijd, tegen wil en dank,

Vandaar een spits in zijn plaats op de rechterplek,

Dat overigens werkte, Delano deed het helemaal niet gek,

Toch kreeg Kaan zijn speeltijd, al was het iets beperkt,

En in die tijd werd door Kaan heel goed en hard gewerkt,

Een waardig vervanger voor Marcel, dat moet gezegd,

Er werd door hem menig aanval gebroken en lamgelegd!

 

Mitchell, de man van achter, de centrale, geheel soeverein,

Maakte elke grote doorbraak weer helemaal klein,

Het is een pilaar van kracht waarop dit EBOH rust,

Zoetjesaan worden spitsen door hem in slaap gesust,

Het geeft niks, jongen, al sta je alleen en helemaal vrij,

Je komt er toch niet langs, geef die bal nou maar gewoon aan mij,

Mijn laatste man, het slot op deur, wie had dat ooit gedacht,

Een verdediger van nature, voor Sint de allerbeste kracht!

 

Enzo, af en toe een egotripper, maar spits in hart en nieren,

Heerlijk om zo’n jongen aanvallend te zien klieren,

Vandaag ongrijpbaar, snel en scherp, en dat is nou het mooie,

Met een fantastisch lobje de wedstrijd in het slot te gooien,

Neerhalen van ons Enzo, ’t enige waarop zij konden hopen

Want Drechtstreek werd meer dan eens door hem voorbijgelopen,

1.2.3, zijn doelpunten, de één nog mooier dan de ander,

Het is een spits, een nachtmerrie voor elke tegenstander!

 

Ömer, de linkerman, één met prachtig rechterpootje,

Kreeg wel eens te horen, maar waarom schoot je?,

Passeer die man, loop gewoon door en maak je actie,

Nu is hij regelmatig onderwerp van de sportredactie,

Achter een kei, aanbrenger van ballen aan zijn spitsen,

Maar wee je gebeente, als hij er zelf weet voorbij te flitsen,

Dan komt zijn schot in beeld, daar is hij één van de slimste,

Een latfobie? Nee hoor, zijn doelpunten zijn zeker niet de minste!

 

Marcel, een buldog, vandaag nou net even niet aanwezig,

Op Sinterklaas was ie even met andere dingen bezig,

Een snoeimes, een vlijmscherp zwaard, dat zijn zo toch zijn namen,

Een ruwe diamant, hij kan zich in zoveel nog bekwamen,

Hij rent, hij sleurt, je moet hem 10 maal voorbij gaan lopen,

Anders, zonder pardon, zal hij elke actie vakkundig slopen,

Hij maakt de F1 verdediging natuurlijk helemaal compleet,

Drechtstreek, wees maar blij, hij had elke aanval van gevaar ontkleed!

 

Delano, de meest onderschatte speler van deze ploeg,

Een kei, begenadigd talent, deed precies wat Sint van hem vroeg,

Maakt zich ondergeschikt aan de noden van het team,

Dat maakt dat je soms heel weinig van hem zult zien,

Maar hij is de ultieme waterdrager, het cement tussen elke steen,

Aanvallend uiterst gevaarlijk, verdedigend zo sterk als geen,

Zette vandaag menig speler met één pass helemaal alleen,

Jammer van die lat, hij scoorde er vandaag maar één!

 

Vince, een jong supertalent met hele kleine oren,

Sint vindt dat hij eindelijk eens beter moet gaan horen,

Je zet ´m apart, je geeft een strafje, maar hij vindt het leuk,

En als je eerlijk bent, dan lach je je gewoon een deuk,

Maar als de wedstrijd dan daar is en hij moet aan de bak,

Dan is ie Dr. Jekyll/Mr. Hyde, aan iets anders heeft ie lak,

Dan gaat ie los, scoort zijn doelpunt en is ie van groot belang,

Al plak je hem op de training soms graag achter het behang!

 

Noah, het liefste mannetje van deze EBOH groep,

Zijn we aan het vormen tot de leider van de troep,

Eerst nog wat groeien, wat extra spieren in zijn lijf,

Maak je borst maar nat en nu maar hopen dat ie blijf(t),

Een megatalent, nu nog niet ontdekt door een slimme BVO,

Maakt niet uit, laat hem maar hier, we houden het wel zo,

Gaat de komende jaren met hele grote stappen vooruit,

Ooit wordt ie met tromgeroffel bij EBOH uitgeluid!

 

Kai, de sluitpost, maar ook van dit verhaal,

Laat van zich horen en dan niet alleen verbaal,

Een sluitpost die staat heen en weer te springen,

Om zijn koude handen om de bal te wringen,

Staat een hele helft te bibberen, zonder iets te moeten doen,

Tja, wat moet je zeggen, gooi wat in zijn schoen?

Sint kan wel heel duidelijk wezen en hier even stellen,

Dat Kai, met maar 3 tegen, een mooi verhaal kan navertellen!!

 

Zo, we houden het op dit Sinterklaasgeweld. De wedstrijd op zich had twee gezichten. Een eerste helft en een tweede helft. En beide helften werden volledig door EBOH F1 gedomineerd.

Het commentaar was overmatig positief en als ik iets moet vinden van dit commentaar, dan kan ik alleen maar stellen dat dit helemaal waar is. Vandaag had Drechtstreek niets, maar dan ook niets te zoeken aan de Schenkeldijk. Afgetroefd op kwaliteit, inzet en loopvermogen.

De uitslag drukte de verhoudingen tussen deze eersteklasser en hoofdklasser uitstekend uit. 5-1.

Met een prachtige lob van Enzo, waar zelfs de trainers van Drechtstreek hun handen voor elkaar hebben gekregen.

Jongens, dit was een superverdiende overwinning en we zijn ontzettend benieuwd tegen wie EBOH F1 zal gaan uitkomen in het nieuwe jaar 2016. Want nu wordt het pas écht leuk.

Volgende week, 13 december, zal EBOH F1 nog optreden in het theater aan de Schenkeldijk op hun eigen georganiseerde voetbaltoernooi! De start van de wedstrijden om 10.00 uur. Komt allen!!

Sinterklaas!!

image1 image3 image2