Eerste thuisnederlaag tegen de beste ploeg

EBOH gaat thuis met 1-5 onderuit tegen ‘de beste ploeg van de afdeling’

*Ondanks prima begin moet EBOH meerdere erkennen in koploper Spartaan’20

Door Fred van Dongen

Dordrecht – ‘We hebben verloren van de beste ploeg uit onze competitie’. Zo verwoordde EBOH’s Maikel Steenbakker na afloop het algemene gevoel bij de thuisploeg na de 1-5 nederlaag tegen Spartaan’20. Dat staat niet voor niets stijf bovenaan in de tweede klas.

Voor rust kon EBOH de koploper verdienstelijk bijbenen, nam het zelfs verrassend de leiding. Na de hervatting bewees Spartaan’20 andermaal over een sterk collectief te beschikken met de nodige waardevolle individuele kwaliteitsspelers.

Maikel Steenbakker: ‘In de eerste helft waren we echt niet minder. Na rust was dat anders. Spartaan’20 beschikt nu eenmaal over flink wat technische voetballers. En laten we eerlijk zijn: onze keeper Jan Arie Kouwenhoven heeft ook nog flink wat ballen tegengehouden’.

EBOH sloot de eerste helft af met een 1-2 achterstand en opende het tweede bedrijf met een riskante maar begrijpelijke jacht op de gelijkmaker. De Dordtse ploeg zat diverse malen dicht bij de gelijkmaker maar strandde telkens op een uitstekende doelman Migael Essajas. Die bijvoorbeeld, toen de stand van 1-3 op het scorebord prijkte, een geweldige kopbal van Maikel Steenbakker tijgerachtig uit zijn heiligdom ranselde. Maikel: ‘Inderdaad een erg goede keeper. Als die kopbal van mij er in gaat staat het 2-3. Maar helaas. Pal daarop wordt het 1-4 en is het bekeken’.

*Onbevreesd

EBOH startte de confrontatie met de klassementsleider onbevreesd. Migael Essajas kon meteen aan de bak met een prachtige redding op een duvels schot van Ricardo van de Merwe. De man die vorige week twee keer voor EBOH de roos raakte, liet zich niet ontmoedigen. De klok stond op een kwartier toen Ricardo van de Merwe behendig de 1-0 binnentikte. De doelpuntenmaker: ‘Ja, met m’n uiterste teentje. De knappe assist was van Mitchell Rovers. We speelden in de eerste 25 minuten goed, maar gingen ondanks mijn goal toch met een 1-2 achterstand de rust in. Dan weet je dat het tegen deze ploeg moeilijk wordt. Na rust moet je gaan forceren. Gingen daarom met drie spitsen spelen. Bij 1-3 wist je dat het gelopen was. Tot dan toe hadden we ons best gedaan, maar daarna lieten we ze wel erg makkelijk scoren’.

*Doorstomen

In de slotfase kon Spartaan’20 doorstomen naar een riante uitzege (1-5). Dat de marge niet ruimer uitviel was te danken aan doelman Jan Arie Kouwenhoven. EBOH was overigens in de openingsfase allerminst de mindere partij. Het stond tactisch goed bij de thuisploeg met vooral Maikel Steenbakker als aanspeelpunt, draaischijf. Aan het front fungeerde Noël Goossens deze keer vooral als bliksemafleider om zowel Jerry van Ingen als Ricardo van de Merwe in stelling te brengen. Spartaan’20 kende er veel moeite mee en mocht z’n doelman danken dat de schade lange tijd beperkt bleef tot één treffer. EBOH raakte echter wat overmoedig en dat is tegen een kwaliteitsploeg als Spartaan’20 dodelijk. Twee momenten van Dordtse onachtzaamheid bezorgden de bezoekers ondanks een paar sterke reddingen van Jan Arie Kouwenhoven een 1-2 voorsprong bij rust.

*Sta-in-de-weg

Na de hervatting weigerde EBOH zich te verschansen. Het vizier bleef gericht op de gelijkmaker dan wel de aansluitingstreffer. De Rotterdamse doelman Migael Essajas bleef evenwel een continue sta-in-de-weg. Met begrijpelijke wissels bleef EBOH proberen het tij te keren. De noodzakelijk geboden ruimte bracht Spartaan’20 steeds meer in droomposities waarbij doelpunten niet konden uitblijven. Vooral door kordaat handelen van Jan Arie Kouwenhoven kwamen de bezoekers in de slotfase niet verder dan twee treffers. Dat deerde de gastploeg geenszins. De 1-5 zege bij één van de vooraf als buitengewoon lastig bevonden tegenstanders ging als zijnde drie superbelangrijke punten trots mee in de knip naar Rotterdam-Zuid.

*BASIS EBOH: Jan Arie Kouwenhoven, Furkan Kaya, Patrick Stoel, Haris Brzac, Ricardo Heuverling, Mitchell Rovers, Maikel Steenbakker, Calvin van der Holst, Ricardo van de Merwe, Noël Goossens, Jerry van Ingen. Wissels: Jeremy Boshart, Joey Steenbakker, Ruben Retel, Damian Gerde, Jeffrey Manzanares, Donny van der Laars.

EBOH – Spartaan’20 1-5 (1-2)

’17 Ricardo van de Merwe 0-1
’30 Nathan Bernadina 1-1
’37 Jazz van Heyningen 1-2
’70 Aroen Orie 1-3
’84 Luis Baldeh 1-4
’89 Jazz van Heyningen 1-5

Scheidsrechter: Michael Vink uit Boxtel

Opstelling: Jan Arie Kouwenhoven, Ricardo Heuverling , Calvin van der Holst (Jeremy Boshart), Furkan Kaya, Patrick Stoel, Maikel Steenbakker, Haris Brzac (Joey Steenbakker), Jerry van Ingen, Noël Goossens, Ricardo van de Merwe (Ruben Retel), Mitchell Rovers