EBOH verspeelt tweede plaats na nederlaag

*Onterechte annulering Dordtse goal na rust beslissend

Door Fred van Dongen

Dordrecht – Tweedeklasser EBOH raakte vanmiddag z’n fraaie tweede positie op de ranglijst kwijt tegen directe concurrent Roda Boys / Bommelerwaard. Die zegevierde aan de Dordtse Schenkeldijk met 0-3, een stand die reeds bij rust op het bord stond. GJS Gorcum is nu tweede achter koploper Papendrecht, Roda Boys derde. EBOH zakte naar stek vier.

EBOH’s assistent-trainer Jeffrey Monster zag zijn zoon net voor de aftrap als pupil van de week de Roda Boys-doelman passeren. Het bleef helaas voor pa Jeffrey en zijn manschappen de enige keer deze middag dat de Roda Boys-doelman richting net moest. ‘We begonnen goed maar zij waren dodelijk in de omschakeling. Jammer dat onze 1-3 net na rust werd afgekeurd omdat de bal volgens de grensrechter vanachter de achterlijn zou zijn voorgetrokken. De 1-3 zou ons nieuwe energie hebben verschaft en was Roda Boys misschien in paniek geraakt. Nu bleef het te lang 0-3. En dan weet je dat het er niet meer in zit ondanks dat wij het na rust met wissels en wat omzettingen geprobeerd hebben. Bovendien is Roda Boys geen verkeerde ploeg die niet snel in paniek is’.

Cruciaal moment was de tiende minuut na rust toen Ricardo van de Merwe de 1-3 binnenkopte waarmee EBOH onder normale omstandigheden vleugels zou hebben gekregen. Met een stalen gezicht attendeerde de RB-grensrechter de scheidsrechter er op dat de bal van achter de doellijn zou zijn voorgezet. ‘En dat was echt niet zo’, rapporteerde doelpuntenmaker Ricardo van de Merwe na afloop terecht boos. De scheidsrechter die na rust meer steken liet vallen, ging helaas voor EBOH mee in het foutieve advies. Door EBOH’s vurig gehoopte snelle aansluitingstreffer ging onterecht een streep.

EBOH begon goed aan het duel met verzorgd veldspel in een redelijk tempo. Elvis Versluis vormde het aanspeelpunt op het middenveld en vanuit de verdediging durfde met name Furkan Kaya als wingback vaak gewaagd op te komen. Het was ook Furkan die met een schot de RB-doelman tot een prima redding noodzaakte. In zijn aanvalslust stelde EBOH soms vrij veel ruimte beschikbaar aan Roda Boys. De bezoekers wisten na zo’n twintig minuten daarvan te profiteren in de omschakeling (0-1). Het betekende een mentale domper voor een tot dan toe goed presterende Dordtse ploeg die zich niet wist te ontworstelen aan de op toenemend zelfvertrouwen gebaseerde greep die Roda Boys op de wedstrijd kreeg. De 0-2 viel zodoende niet echt onverwacht. EBOH herpakte zich even maar kende de pech dat bij een chaotische situatie voor het vijandelijke doel de paal de begeerde aansluitingsgoal in de weg stond. Tot overmaat van ramp kwamen de bezoekers vrijwel op slag van rust schlemielig zelfs op 0-3.

*Catastrofe

In het tweede bedrijf leek heel even EBOH op een catastrofe af te stevenen toen de matige scheidsrechter vrij laat hands constateerde binnen EBOH’s zestien waarop de bal op de penaltystip belandde. Buiten bereik van doelman Jan Arie Kouwenhoven spatte de strafschop uiteen op de lat. EBOH voelde zich ineens weer buiten levensgevaar ware het niet dat het hernieuwde elan smoorde toen een glaszuivere kopgoal van Ricardo van de Merwe op onterecht appèl van de RB-grensrechter werd geannuleerd.

Wissels en wat omzettingen ten spijt lukte het EBOH daarna niet meer terug te keren in de wedstrijd. EBOH staat nu met 30 punten uit 17 wedstrijden vierde achter Papendrecht (41 punten), GJS (32 punten) en Roda Boys/B (31 punten).