EBOH JO11-2 ‘jongetjes’ worden stap voor stap grote jongens…..

Zaterdag 3 december 2016, de dag waarop EBOH JO11-2 hun bekeravontuur mochten voortzetten, ondanks het verlies tegen Groote Lindt JO11-1 in de laatste wedstrijd van de poule. Het lot verbond EBOH JO11-2 aan Hardinxveld JO11-1, een sterke ploeg en de waarschijnlijke kampioen uit de competitie van EBOH JO11-1. Een zware dobber dus en dat maakt het vissen naar de volgende ronde van de Zwaluwen Jeugdbeker een behoorlijk grote uitdaging. Maar dat is nou juist het leuke aan uitdagingen, de handschoen wordt opgepakt en het nodige zal gedaan moeten worden om verder te komen in de bekercompetitie van 2016/2017. Je weet nooit wat er gebeurt, maar aan het begin van een wedstrijd staat het hoe dan ook altijd 0-0.

In de kleedkamer werd doorgenomen hoe we Hardinxveld zouden gaan aanpakken. En twee dingen zouden belangrijk worden in deze wedstrijd. Eén: We vliegen er op. We blijven in elkaars buurt en met zijn zessen schuiven we naar voren en naar achteren. Gegroepeerd. Elke keer wanneer een Hardinxvelder aan de bal komt, geven we druk op de bal. Meteen. Twéé: Balbezit. Wanneer we de bal veroveren, gaan we voetballen in plaats van paniekerig de bal wegschieten. Dat moet ophouden. We moeten ervoor zorgen dat Hardinxveld achter ons gaat aanlopen en liefst tevergeefs. Maar niet de bal ontvangen en omdat je wordt vastgepind, de bal zomaar weggeven. Scherm de bal af en ga een een-twee aan met je medespeler. Gebruik je keeper.

De eerste opdracht werd behoorlijk goed uitgevoerd. Natuurlijk is Hardinxveld de betere ploeg, maar als je al gelijk in het begin op je rug gaat liggen, had je net zo goed een hond kunnen worden. Woef woef! Al vroeg in de wedstrijd schoot er een combinatie door onze verdediging en kwam Hardinxveld op 0-1. Maar dat had weinig effect op de EBOH JO11-2 ‘jongetjes’. Ze komen het afgelopen seizoen wel vaker op achterstand en je merkt dat het ze steeds minder doet. Het is ingecalculeerd. Maar een paar wedstrijden geleden zouden ze meteen van slag zijn geraakt. Maar deze keer niet. Hardinxveld bracht het betere spel, maar wist zich geen raad met de kleine kansen die daardoor ontstonden. EBOH JO11-2 stond goed opgesteld en wist de meeste kansen te neutraliseren.

Kai stond vandaag als een aardbeving bestendig huis. Baalde natuurlijk enorm van die 0-1, maar was verder niet van plan om er nog één door te laten. En Hardinxveld drong echt wel aan. Elke mogelijkheid werd aangegrepen om te schieten op het doel, zelfs van grote afstand. Maar Kai weerde elke bal af. De hoge ballen werden uit de lucht geplukt en de ingeschoten ballen naast- of overgetikt. Je kunt rustig stellen dat Kai het team in leven hield in deze wedstrijd, want bij een 0-2 score zou de wedstrijd waarschijnlijk al vroeg gelopen zijn. Zijn prestatie hield de hoop levend dat we zelf ook nog eens gevaarlijk zouden kunnen worden.

Maar de tweede opdracht kwam niet goed genoeg uit de verf. We hielden het balbezit niet en dat kwam steeds door het paniekerige uitverdedigen. Het is natuurlijk moeilijk voetballen tegen een sterkere tegenstander, die ook jou direct onder druk zet en de bal aanvalt. En die omschakeling kost EBOH JO11-2 vaak de mogelijkheid om zelf gevaarlijk te worden. Want we kunnen best goed voetballen hoor, dat lijdt geen twijfel. Zoetjesaan begint JO11-2 te wennen aan het idee, dat je hard moet werken om te bereiken wat je wilt. En gewerkt werd er. Ik hoefde in de rust alleen maar te kijken naar de rode wangetjes en die wangetjes waren niet rood omdat het zo koud was. Langzaam kregen ze door dat Hardinxveld er wel alles aan deed om de 0-2 te scoren, maar dat ze er toch niet goed doorheen kwamen.

En dat besef bracht EBOH JO11-2 ertoe om er een schepje bovenop te doen. Onze gevaarlijkste aanvaller Enzo kwam er vandaag in het begin niet doorheen. Het balverlies na een pass breekt je op een gegeven moment op en helaas leden we te veel balverlies. Ook Hardinxveld hadden hun zaakjes achterin goed op orde en Enzo liep zich regelmatig vast tussen 2 á 3 spelers en raakte de bal kwijt. Het scheelde vandaag behoorlijk veel dat Delano zich moest afmelden vanwege ziekte. Je kon duidelijk zien dat we op het middenveld kracht misten, precies de kracht die Delano aanvallend en verdedigend levert.

Zijn splijtpass brengt onze spitsen vaak in de juiste positie en nu moesten Luciano, Miguel en Maikey het opknappen en dat ligt hen toch minder. Daar komt bij dat er wel een partij grote jongens staan opgesteld bij Hardinxveld. De grond buiten Dordrecht is klaarblijkelijk een stuk vruchtbaarder, want als je tegen eiken moet voetballen en je bent zelf een struikje, dan kun je het zelf wel invullen. Je komt gewoon een hoop kracht en kilo’s te kort. Daarnaast zijn oudere jongens in hun hoofd al een stap verder en bewegen zij al meer als een D-speler, sneller en vaardiger.

Het is geen schande dat je telkens verliest. Het is hen ook overkomen. Denk maar niet dat de jongens van Hardinxveld alles al hebben gewonnen in hun nog korte leventje. Ech nie waar. Neem het compliment van de coach van Hardinxveld maar ter harte. “Je hebt een hele leuke ploeg met hele leuke voetballertjes. Daar ga je volgend seizoen vast van genieten.” Ook hij weet dat Hardinxveld voor EBOH JO11-2 een te zware opgave is. Maar EBOH JO11-2 wist vandaag toch menigeen te verrassen.

Niet elke uitverdedigende actie gaat fout. Juist op het moment dat de bal snel wordt gespeeld naar de zijkant en Maikey op het middenveld wordt aangespeeld, geeft Maikey een splijtende pass door het midden op de inlopende Enzo. Hij neemt de bal een paar meter mee en schiet de bal onhoudbaar in op een meter of 15 afstand van het doel. De keeper staat verbluft toe te kijken en het mag dan wel tegen de verhouding in zijn, het staat toch maar mooi 1-1. Zo’n 15 á 20 minuten gespeeld en dan op 1-1 staan, dat was ook niet wat de coach van Hardinxveld voor ogen had. Je merkte echt dat Hardinxveld heel eventjes van slag was. Toch iets te gemakkelijk opgevat deze wedstrijd?

De allereerste oefenwedstrijd van het seizoen speelden we in en uit tegen Hardinxveld. Op hun sportpark werden we op alle terreinen afgetroefd en overspeeld. We verloren toen met 7-2, maar die score had gemakkelijk in de dubbele cijfers kunnen gaan. Het bleek onze eerste ervaring met het spelen van wedstrijden tegen tweedejaars E. Dat lesje kon Hardinxveld vandaag niet herhalen. En dat komt door de harde leerschool van de E-klasse. EBOH F1, vorig seizoen, nog jongetjes vergeleken met wat ze nu zijn, ‘grote jongens’ in de E klasse. Het is alleen jammer dat er nog veel grotere jongens zijn in de E klasse.

Het is begrijpelijk dat klassen over 2 jaargangen vallen, zodat je eerste- en tweedejaars jeugdvoetbalteams hebt in dezelfde klasse. Maar je zou eigenlijk liever zien dat eerstejaars voetballen tegen eerstejaars en hetzelfde voor de tweedejaars. Geen uitzondering. Maar in de praktijk levert dat problemen op wanneer je van één leeftijdsklasse te veel spelers hebt en van de andere te weinig om een team te kunnen formeren. Maar toch. Wanneer jouw team elk jaar in het afwijkende ritme zit om als eerstejaars telkens te moeten voetballen tegen tweedejaarsteams en in het daaropvolgende jaar tegen eerstejaarsteams, dan blijf je een beetje in dezelfde vicieuze cirkel ronddraaien.

Maar wij zijn natuurlijk JO11-2 in dezelfde klasse als JO11-1. En dat zijn onze tweedejaars. Dus moet de vraag zijn: “Zijn wij als team sterk genoeg om in de eerste klasse te blijven voetballen?”. Ja en nee. Van allebei wat. Blijft moeilijk. Coaches van andere verenigingen zeggen: “Probeer zo lang als mogelijk mee te blijven draaien in de hogere klassen, want daar wordt gewoon het betere voetbal gespeeld. Je komt nu dan wel te kort, maar dat verbetert in de komende tijd.” Voor allebei is wat te zeggen. Plezier is natuurlijk belangrijk, belangrijk is het pas echt wanneer je alles verliest. Wanneer dat niet zo is, dan heb je gewoon plezier in het spelletje. Plezier staat niet gelijk aan alles winnen.

Vlak voor de rust bracht Hardinxveld toch het betere veldspel en daaruit volgde een afstandsschot, die onhoudbaar voor Kai in de linkerbovenhoek verdween. Tja, tegen dat schot was geen kruid gewassen. Kai boos natuurlijk, want Kai houdt niet van tegendoelpunten. En hij stond tot dat moment als een huis en hij hield alles tegen via de grond, maar zelfs ook via de lucht lukte het Hardinxveld niet om hem te verschalken. Na de wedstrijd kwam de coach van Hardinxveld nog naar hem toe om hem een hart onder de riem te steken dat ie uitstekend had gekeept. Maar wie Kai kent, weet dat de teleurstelling overheerst. Het is hét teken van de voetballer met overtuiging en toekomst, want de beste spelers die het verst komen, hebben een grondige hekel aan verliezen en dat stopt niet nét na de verloren wedstrijd. Meestal kost dat een hele middag of zelfs een heel weekend. Het klinkt bekend.

In ieder geval gingen we rusten met 1-2. Jammer, maar onverdiend was het zeker niet. Maar EBOH JO11-2 had laten zien, dat er niet met ze te sollen valt. De tegenstanders moeten er wel voor werken en daar gaat het om. De afgelopen competitiewedstrijden gaven we de tegenstander vaak na de 0-1 vrij spel en lieten we ze gewoon doorgaan met doelpunten maken. Maar nu, sinds 2 wedstrijden, zit het geloof er weer in en wordt om elke meter gestreden. Marcel en Ömer werkten enorm hard vandaag. Zij grepen elke situatie aan om het de tegenstander zo moeilijk als mogelijk te maken. Mitchell speelde de eerste helft naar behoren, maar zakte de tweede helft iets terug. Het is ook moeilijk tegen goeie tegenstanders om als laatste man alles tegen te houden. De middenvelders Maikey, Luciano, Miguel en Enzo werken sowieso hard, want zij zullen zowel verdedigend als aanvallen arbeid moeten leveren en je zag gaandeweg de tweede helft dat ze dat ging opbreken.

De tweede helft begon iets minder dan ze in de eerste helft lieten zien. Het werd echter niet door Hardinxveld afgestraft. Maar je kon zien dat Hardinxveld een manier gevonden had om door de verdediging heen te komen door het spel telkens naar de andere kant te verleggen en de verdediging te dwingen om te kantelen. Daardoor kom je weleens te laat en komen er buitenspelers vrij te staan omdat je het niet meer kunt belopen. Dat komt omdat voetballers te veel op de bal letten en niet op hun aanvaller. Het is een wankel evenwicht, dat je gaat beheersen naarmate je ouder wordt. Een basketbal oplossing is de Line of Sight. Je moet zowel de bal als de aanvaller blijven zien. Dat stelt je in staat om te voorkomen dat je tegenstander uit de rug wegloopt, terwijl je op de bal let. Maar dat is moeilijk mensen! Dat is moeilijk. Maar zodra je weet hoe, dan is het makkelijk, mensen! Dan is het makkelijk!

EBOH JO11-2 kwam op een gegeven moment in de tweede helft niet meer onder de druk van Hardinxveld uit en de krachten begonnen af te nemen. Gaatjes vielen en ze werden niet meer dichtgelopen. In een tijdsbestek van ca 10 minuten halverwege de tweede helft werd de score door Hardinxveld opgetrokken van 1-2 naar 1-5. Geen schande, zoals ik al zei. We prikten af en toe door hun verdediging heen en Enzo werd gefrustreerd door het vastlopen in hun verdediging. Het was jammer, want met het ontbreken van Delano waren we aanvallend behoorlijk gekortwiekt. En vooral Enzo miste de combinatie met Delano, die hem vaak vrij voor de keeper kan zetten. We konden aanvallend te weinig brengen om het Hardinxveld écht moeilijk te maken.

Maar de EBOH JO11-2 jongens kunnen trots zijn op zichzelf, want ze hebben hun huid duur verkocht en het duurde lang voor Hardinxveld het overwicht in doelpunten kon uitdrukken. Het was zeker niet die walk-over van het begin van het seizoen. Verre van dat. De jongetjes van het begin van het seizoen zijn gehard en zijn verworden tot grote jongens. Je ziet botsingen, ellebogen, tikjes en duwpartijen en in 6 á 7 wedstrijden zie je ze knokken om een bal, terugduwen en zelfs behoorlijke overtredingen begaan. Ze gaan zich aanpassen aan dit niveau en geven de tegenstanders een koekje van eigen deeg. De 1-5 is ruim als verlies, maar het is een heel anders tot stand gekomen verlies dan 4 maanden geleden. Voor je gevoel had er vandaag zelfs nog veel meer ingezeten. Maar het is geen schande, zeker niet!

Grote jongens van EBOH JO1-2? Gefeliciteerd met dit verlies! Jullie hebben lange tijd tegen een te sterke tegenstander de ruggen gerecht en jullie zijn in de afgelopen maanden behoorlijk gegroeid. Ga zo door en dan komen de resultaten vanzelf.

De coaches.