“EBOH F1 vergeet zich te belonen tegen de koploper….”

Zaterdag 9-4-2016

Groot Ammers F1 – EBOH F1

Opnieuw trad EBOH F1 in het strijdperk tegen de huidige koploper van deze competitie, t.w. Groot Ammers F1 en opnieuw bleek de zaterdag een prachtige lentedag. Na alle koudedagen van de afgelopen 2 á 3 maanden is het wel weer eens lekker om zonder bevroren voetjes langs de kant te staan om EBOH te kunnen coachen. En vandaag was dat opnieuw nodig, want het ging niet bepaald gemakkelijk. En om eerlijk te zijn, dat kun je ook niet verwachten van een sterke competitie als deze. Heel anders dan de najaarscompetitie, zijn de ploegen in deze competitie veel meer aan elkaar gewaagd. En dat zie je dan ook aan de uitslagen. Unitas is zo’n voorbeeld. Een lastig te bespelen ploeg waarbij duidelijk is dat hun aanval hun sterkste punt is en de verdediging minder. Zij maken het de kopploegen meer dan moeilijk en verliezen vreemd genoeg hun punten vooral tegen de middenmoters. Zo hielden zij Groot Ammers een tijdje geleden nog op 2-2 en dat is opmerkelijk.

Voor ons is de terugkeer van Wieldrecht in de top niet echt een verrassing. Zij maakten het ons moeilijk genoeg in de najaarscompetitie en ook daar kwamen zij terug in de competitie en zorgden ze voor een verdiende 2e plek, waardoor zij met ons meekwamen in deze voorjaarscompetitie. Een zwak begin kostte hen behoorlijk wat punten en wij zien hen met rasse schreden dichterbij komen, met als grootste verrassing hun winst gisteren op het terrein van De Alblas met 2-3! Gelukkig hebben wij ons Dordts onderonsje met Wieldrecht al in ons voordeel beslist en kunnen wij met groot genoegen toezien hoe zij als scherprechter gaan fungeren in de afloop van deze spannende competitie. Tenslotte doet hun inspanning er voor zorgen dat De Alblas hun aansluiting verloren lijken te hebben met de top 2 van deze competitie. En dat is natuurlijk vooral in ons voordeel, want nu hoeven wij ons alleen nog maar te richten op Groot Ammers F1 en dat was vandaag vooral de inzet.

Je richten op Groot Ammers. Mmm. Hoe doe je dat? Natuurlijk met ontspanning. Geen stress vóór de wedstrijd, maar wel voldoende spanning er op zetten om er te staan op het moment dat je er moet staan. Tijdig de kleedkamer in en goed aangeven wat er vandaag moet gebeuren. Even aanstippen hoe we ons instelden in de thuiswedstrijd tegen Groot Ammers. Een avondinhaalwedstrijd aan de Schenkeldijk, waar we eindelijk de oude vorm terugzagen van de najaarscompetitie in 2015. Zoals een GA supporter al zei tijdens de wedstrijd: “Gelukkig voetballen de jongens nu een stuk beter, want uit tegen EBOH werden ze compleet weggespeeld.” Een juiste constatering, want in die wedstrijd werd Groot Ammers inderdaad overvleugeld en werd de aanval bijna volledig lamgelegd. Een uitstekend voorbeeld om te gebruiken in de kleedkamer. Even dat heerlijke gevoel terughalen, maar vooral de grote inzet en wil om te winnen, want in de afgelopen weken wordt dat steeds moeilijker. Dat zie je overigens ook bij alle andere ploegen. De ontknoping nadert, de spanning neemt toe, maar het is niet vreemd dat de sleet er op komt te zitten. Je ziet dat ook bij de grote jongens. De concentratie vasthouden om datgene te doen wat je moet doen om te winnen neemt gewoon af en de ploegen die minder hebben gepresteerd komen in hun tweede adem en maken het je dan ontzettend moeilijk. Vooral Unitas en Wieldrecht in het bijzonder bewijzen dat.

De wedstrijd zelf begon goed, bekeken vanuit het oogpunt van de trainers. De jongens hielden zich aan de afspraken. Afgesproken was dat we er bovenop zouden zitten en even de kat uit de boom zouden kijken. Niet meteen naar voren rennen, want dan kom je al gauw in ondertal bij balverlies en laten we eerlijk zijn, je moet dan het hele stuk terug sprinten. De Groot Ammers spelers werden meteen op de huid gezeten en al in de eerste minuut leverde dat balbezit op. Maar niet alleen balbezit, maar ook meteen een scherpe uitval. Enzo kreeg de bal in de diepte en maakte meteen van de gelegenheid gebruik om de eerste aanval te plaatsen. Jammer genoeg stond het vizier nog niet helemaal op scherp en werd er ook jammer genoeg niet geprofiteerd door Enzo. Dat zou natuurlijk lekker zijn geweest. Meteen in de eerste minuut toeslaan, het zou een fantastische start zijn geweest. Maar er zouden nog voldoende minuutjes komen om de kansen te verzilveren. Het was wel duidelijk dat EBOH F1 goed uit de startblokken kwam. Anders dan de afgelopen wedstrijden, waarbij de EBOH F1 jongens te afwachtend begonnen en het onheil over zichzelf afriepen. De verdediging had duidelijk instructies gekregen om bij balverovering de ballen via de zijkant direct uit te verdedigen en niet zelf aanvallers zouden gaan passeren. En het moet gezegd, Marcel en Ömer hielden zich uitstekend aan hun opdracht.

Opnieuw stond de verdediging als een vesting. Een vesting die erg moeilijk te nemen is. En dat bleek wel. Natuurlijk speelt Groot Ammers thuis en met dat thuisvoordeel deden ze er alles aan om onze verdedigers voorbij te komen en gevaarlijk te worden, maar eerlijk is eerlijk, op wat schermutselingen na, is onze Kaiper niet in gevaar gekomen. Sterker nog, hij kreeg meer tikkies terug van de eigen spelers dan ballen van de tegenstander. Opdracht geslaagd en nu zelf gaan voetballen om het verschil te maken. Helaas bleken de een-tweetjes er onvoldoende uit te komen. Groot Ammers had een schildje om onze verdediging gelegd om de uitvallen vroegtijdig te kunnen onderbreken en het uitverdedigen moeilijker te maken. Dan is het juist belangrijk om via de combinatie daar onderuit te komen en gevaarlijk te kunnen worden. Dat lukte steeds beter en de uitvallen werden talrijker. Maar helaas bleek de aanval vandaag niet scherp genoeg. Enzo zat er niet helemaal in en ook Delano moest teveel werk verrichten om telkens aanspeelbaar te zijn op het middenveld. En dat kost kracht.

Toch wist EBOH F1 het verdedigend overwicht uit te bouwen naar een aanvallend overwicht. In de dertiende minuut werd een schot van Enzo, na een actie naar binnen, afgeweerd door de keeper en de paal en was Vince er als de kippen bij om de bal met zijn linkerpootje hard in de hoek te schieten. 0-1. Het eerste verschil was gemaakt. En nu doordrukken. En juist dat lukte niet. De kansen waren er wel zeker. En zeker ook 100% kansen, maar ze werden jammer genoeg niet goed uitgespeeld en benut. Ook in deze fase werd er te weinig gebruik gemaakt van de een-twee om de verdediging van Groot Ammers echt kapot te spelen. Desalniettemin werd met een 0-1 voorsprong zonder problemen de rust gehaald en was er voor de tweede helft voldoende perspectief om een goed resultaat te halen bij Groot Ammers. En natuurlijk gaven we in de rust aan, dat Groot Ammers alles uit de kast zouden halen om de stand gelijk te trekken. Wie zou dat niet doen? Tenslotte zou bij verlies de kaarten zowat zijn geschud. Het zou er voor zorgen dat EBOH met één wedstrijd minder gespeeld zich op de eerste plaats zou nestelen met twee punten voorsprong op Groot Ammers. De tweede helft zou een spannende blijken.

De tweede helft begon zoals de eerste eindigde. Een gevecht op het middenveld en beide ploegen kwamen met moeite door elkaars verdediging heen. EBOH F1 kreeg in de tweede helft daarvoor de beste kansen, terwijl Groot Ammers weliswaar in de buurt kwam, maar géén kansen van belang konden aantekenen. De tactiek om vanuit een sterke defensie er scherp uit te komen werkte prima, maar de kansen bleven in de tweede helft onbenut. Enzo sleurde er aan en maakte met regelmaat zijn actie, maar zijn schot of pass aan het einde van zijn actie bleek onvoldoende. Vince en Noah hadden opnieuw grote moeite met het fysieke spel van Groot Ammers, maar ja, dat was te verwachten en om het even duidelijk te maken, dit is gewoon voor beide mannetjes een leerjaar om van te smullen en werd er in ieder geval door mijzelf weinig van hen verwacht, zonder dit negatief te bedoelen overigens. Alles dat zij tot vandaag hebben gepresteerd heeft mijn verwachtingen gewoon overtroffen. Beide mannetjes hadden vaker dan ik verwachtte, een behoorlijk aandeel in de wedstrijden en zelfs dat met doelpunten versierd. Dus we kunnen niets anders dan uiterst tevreden zijn over beide mannetjes. Kijk maar naar vandaag, Vince wist als enige opnieuw een belangrijk doelpunt te maken en dat was niet voor het eerst.

Aan Noah kun je zien dat zijn techniek en snelheid met stappen vooruit is gegaan, maar wanneer het aankomt op doorzetten, dan breekt het fysieke tekort hem op. En datzelfde geldt voor Vince, in mindere mate weliswaar, want Vince gebruikt zijn fysiek iets beter. Maar ná de enkelblessure van een paar weken geleden is ook bij Vince de angst er een beetje ingeslopen. Delano had het vandaag ook niet helemaal. Was hij de afgelopen wedstrijden centraal bepalend voor de aanval, vandaag had ie grote moeite om het tempo te volgen en dat was een eyeopener. Waarschijnlijk zat ie niet goed in zijn vel of heeft ie opnieuw iets onder de leden, want een Delano die halverwege de tweede helft naar de kant roept dat ie moe is en gewisseld wil worden, dat was even iets nieuws voor beide trainers/coaches. Ter verdediging voor Delano, hij moest wel heel wat werk verzetten om enerzijds de verdediging te ondersteunen en anderzijds de aanval van bruikbare ballen te voorzien.

 

Het werd een boeiend schouwspel. Al werd Groot Ammers niet écht gevaarlijk, hun inzet was groot en de daarmee gepaarde druk op onze verdediging dus ook. Maar alle drie de verdedigers Marcel, Ömer en Mitchell bleken ook vandaag en voor de zoveelste keer dit seizoen een zware hindernis om te nemen. Marcel zat er goed op vandaag en hij hield zich voorbeeldig aan de opdracht, bal veroveren en snel vooruit en via de zijkant. Ömer komt elke wedstrijd dat ie speelt, beter in zijn spel, al is zijn conditie nog steeds niet op het oude peil. Mitchell speelde vandaag weer als vanouds. Greep in wanneer het moest en hij schuwde het fysieke spel evenmin. Zelfs even aan de noodrem trekken is iets dat ie beheerst. Heerlijk zo’n laatste man. IJzervreter pur sang!

Enzo ging in de tweede deel van de tweede helft van links naar rechts en Noah en Vince afwisselend op links. Enzo’s rechterpoot werd in stelling gebracht en meer dan één keer vloog hij er op rechts voorbij en mooie voorzetten volgden elkaar op. Bij één daarvan kwam de hoge bal bij de tweede paal terecht en de verdediging stond aan de grond genageld. Vince bedacht zich geen moment en name de hoge bal direct op linkersloffie ( u weet wel, dat pijnlijke enkeltje ) en knalde de bal tegen de linkerpaal en lat tegen de rechterpaal en de keeper kon zijn geluk niet op. Hij hoefde hem alleen maar op te pakken. De talrijke supporters lieten een behoorlijk aantal aaaahhh’s en ooohhh’s  horen en de thuistoeschouwers konden zich gelukkig prijzen, want de 0-2 lag eerder voor de hand dan andersom. Wat een pech!! Net als alle andere kleine kansen op een doelpunt, de 0-2 was verdiend geweest, gezien het vertoonde spel. Maar als zo vaak in het voetbal, je krijgt vaak niet waar je het meeste recht op hebt. Maar aan de andere kant, wanneer je de kansen niet pakt die je krijgt in een wedstrijd, dan treedt een oude voetbalwet in werking, de tegenstander gaat dan met de bloemen aan de haal. Geheel onterecht, maar daar heeft die voetbalwet helemaal, maar dan ook helemaal niks mee te maken.

Vlak vóór tijd wordt opnieuw een aanval van Groot Ammers onderbroken en de afvallende bal komt bij de middenvelder terecht, die waarschijnlijk bij zichzelf dacht, ach, laat ik ‘m maar gelijk schieten, je weet maar nooit. Een zondagsschot op een zaterdagmorgen. De bal schiet onberispelijk over en achter Kai, nét onder de lat door, het doel in. 1-1. Aan het gejuich te horen een ontzettende opluchting voor alles wat Groot Ammers een warm hart toedraagt. Lekker belangrijk dat dit doelpunt tegen de verhouding in is, het staat toch maar mooi 1-1. En dat geeft Groot Ammers nog uitzicht op de meest begeerde plaats in deze competitie. De eerste plaats. Al lopen we nog een wedstrijdje achter en kunnen we ons gewoon op de eerste plaats nestelen, winst vandaag zou een hele grote stap hebben betekend in de weg naar het kampioensschap. En die is gewoon haalbaar. Alles in eigen hand. Gewoon even winnen bij Unitas en effentjes bij De Alblas. Poeh, ging het maar zo makkelijk. Het is jammer, EBOH F1 beloont zichzelf niet echt voor het goede spel. Groot Ammers komt ‘gelukkig’ aan één punt, maar ook daar moet van worden gezegd, dat zij er alles aan hebben gedaan om het ons niet in de schoot te werpen. Dus ja, tevreden kun je niet zijn, maar je kunt ook net zo goed met 2-1 verliezen bij Groot Ammers. En dat is volgens ons al een paar keer gebeurd.

De groep was bijzonder teleurgesteld. Het is waar, je bent de betere ploeg, maar de betere ploeg wint niet altijd. Dus, tel je zegeningen. Een fantastisch jaar maken we mee met EBOH F1. Weinig verwachtingen vooraf in 2015 en alles lag open. Jullie hebben jezelf echt overtroffen en zeker mijn en Richard’s verwachtingen. En verliezen of gelijkspelen hoort ook bij het voetbal. Het zal jullie nog veel vaker overkomen dan je lief is. Dus teleurgesteld zijn en boos zijn is begrijpelijk, maar gedane zaken nemen geen keer. Nu de volgende wedstrijd tegen Unitas en De Alblas. Je gooit gewoon alles in de strijd wat je in je hebt en aan het eind van de race weet je of je wordt beloond voor al het harde werk. Win je, dan ben je kampioen en ben je op dat moment het gelukkigste kind op aarde. Verlies je, dan mag je nog steeds heel erg trots zijn op wat je dit seizoen hebt bereikt! En dat is nét zo belangrijk.

Wij als coaches, zijn heel erg trots op wat jullie het hele seizoen hebben laten zien!!