EBOH F1 oefent zich klaar voor de halve finale…

Donderdag 19-5-2016

Oefenwedstrijd EBOH F1 – RCD F1

Vooruitlopend op de halve finale van de beker, die nog in petto is voor EBOH F1, zouden we nog ‘even’ een oefenwedstrijd afwerken tegen RCD F1. Eveneens een hoofdklasser uit dezelfde competitie als Drechtstreek F1, Sliedrecht F1 en Oranje Wit F1. Een competitie waarin EBOH F1 niet misstaan zou hebben, ware het niet dat zij hun wedstrijden dit seizoen afwerkten in de 1e klasse. In de afgelopen maanden zijn de nrs 2 t/m 5 uit die hoofdklasse successievelijk verslagen. RCD echter was de enige ploeg waartegen we in het begin van het seizoen 2015/2016 nog hadden verloren. Trouwens ook in een oefenwedstrijd. Deze wedstrijd kon je dus eigenlijk beschouwen als een welkome oefening en als een revanche.

De eerste helft verliep erg vreemd. Het overwicht lag aan de kant van EBOH F1, want de kansen werden namelijk voornamelijk gecreëerd door EBOH, maar RCD vloog er vanaf de eerste minuut bovenop. Scherpe tackles, een beetje té scherp naar mijn bescheiden mening en de druk naar voren en op de bal werd door RCD behoorlijk goed uitgevoerd. Toch lagen er een aantal kansen van EBOH, ondanks de sterkere opening van RCD in de wedstrijd. Een raar evenwicht. Telkens werd EBOH F1 hard aangepakt, maar het leek weinig uit te halen wanneer je de kansen bekeek die onze aanvallers tot stand wisten te brengen. Delano had al in de eerste minuut moeten en kunnen afdrukken om het verweer van RCD al meteen te breken. Dat gebeurde echter niet. Sterker nog, kansen van Enzo, Vince en Noah werden niet benut. En dat hield de vreemde tussenstand heel lang op 0-0. Gek eigenlijk, want het fysieke overwicht lag bij RCD, maar de kansen waren voor EBOH. RCD zelf kreeg erg weinig mogelijkheden om een deukje te schoppen in de defensie van EBOH F1.

Maar ja, daar ligt dan ook de kracht van EBOH. Vandaag moesten we aantreden zonder onze laatste man Mitchell en dat scheelt al gauw een flinke slok op een borrel. In zijn plaats speelde Marcel als laatste man en hij keek regelmatig wanhopig naar de kant: “Zo van: Pfff, ik sta liever op rechtsback…”. Maar Marcel deed het uitstekend op die positie. We konden gelukkig weer een beroep doen op Gijs, onze F2 invaller, die al eerder met F1 had meegespeeld en daarin zelfs scoorde. We moesten door de afwezigheid van Mitchell een beetje schipperen en dus zetten we Gijs op de verdedigende positie van Marcel. Achteraf is me nog gevraagd: “Waarom een linkspoot op rechtsback?”. Simpel. Waarom zou ik hem met zijn linkerbeen op rechts zetten, terwijl Ömer helemaal is ingespeeld aan de linkerkant? Dan zou ik 3 posities veranderen in plaats van 2. Trouwens, ik houd er van om linkspoten op rechts te hebben en rechtspoten op links.

Gijs was alleen niet gewend om te verdedigen. Ach, dat is goed voor de ontwikkeling. Hij is een goeie loper, kan het spel van een tegenstander net zo goed verstoren als ieder ander en hij heeft één ander voordeel. Bij de omschakeling is hij net als Ömer ingesteld om aan te vallen en daar heeft een ploeg altijd behoefte aan. Een opkomende back, die gewend is om aan te vallen. Dus vond ik het een goede oplossing. Anders had Enzo of Delano op die positie moeten spelen en dat kost je een behoorlijk deel van de aanvallende kwaliteit van dit team. Nee, Gijs was en is een goede keus. Haha, natuurlijk liep ie af en toe te zoeken naar zijn positie en had ie moeite om in zijn rol te blijven voetballen, maar over het algemeen vulde hij zijn rol prima in en hield hij zich goed staande tegen de technische voetballers van RCD. Experiment geslaagd wat mij betreft.

Met kansen van voornamelijk EBOH zijde, van Delano in de eerste minuut, van Vince in de 3e, Noah in de 4e minuut een schot van Marcel in de 7e minuut, was het mij wel duidelijk dat RCD dan wel een sterke tegenstander is, maar dat EBOH zelf voor elke tegenstander eveneens een zware tegenstander is. Wanneer de aanvallers iets scherper zijn, dan liggen er al snel 3 in voor je met je ogen hebt geknipperd. Maar niet in deze wedstrijd. De eerste helft werd afgesloten met een 0-0. In de rust maakten we even gebruik van de tijd om nog eens goed door te nemen wat er goed ging en wat er fout ging. Want de heertjes hadden naar mijn mening af en toe erg goed door dat het om een oefenwedstrijd ging, al had ik ze dat zelf wel verteld natuurlijk. Je werkt dan zelf in de hand dat ze af en toe te makkelijk hun taak opvatten. Daar maakten we in de kleedkamer even korte metten mee. Er staat niets op het spel, behalve de eer. Maar een oefenwedstrijd betekent niet dat je zo nu en dan de kantjes er af mag lopen. Kijk maar naar RCD. Die vliegen er bovenop of hebben jullie dat nog gemerkt? We gaan voetballen, zoals we altijd doen en we leggen RCD onze wil op. Nu is het onze beurt.

De kansen van EBOH kwamen al meteen in de eerste minuut van opnieuw Delano en kort erna voor Vince, die een afgeslagen aanval met een omhaal bijna nog succesvol afrondde. Maar de lat hing weer eens in de weg. Jammer voor die kans, want het zou een mooi doelpunt zijn geweest. In een sporadische gevaarlijke aanval van RCD greep Enzo iets te voortvarend in met een sliding ter hoogte van de penaltystip. Een vrije trap voor RCD. Die werd hard ingeschoten in de rechterhoek van Kai, die tot dan erg weinig te doen had gekregen. Maar net voordat Kai de bal kon grijpen raakte de ingeschoten bal de knie van Vince en de bal vloog langs Kai hoog in het doel. Kansloos. 0-1. Tja, natuurlijk tegen de verhouding in, maar daarom waren de RCD spelertjes er niet minder blij mee. En vanaf dat moment werd elke onderschepte aanval van EBOH F1 door de RCD verdedigers teruggespeeld op de keeper. Een beproefde tactiek, die standaard door RCD wordt toegepast bij een voorsprong, terecht of onterecht. Temporiseren noemen ze dat. Even de druk van de ketel halen en de tegenstander zich moedeloos laten voelen. Sorry jongens, maar dat werkt niet. Je haalt jezelf uit de wedstrijd, voorzover je er al in zat en je houdt je vanaf dat moment alleen maar bezig met het voorkomen van balbezit van de tegenstander en niet meer met je eigen spel.

Maar ik ken mijn eigen pappenheimertjes. 0-1 achter? Nee, zo makkelijk kom je er niet vanaf. Op datzelfde moment wordt de druk naar voren alleen maar groter en is er nog maar één doel. Dat is het doel van de tegenstander. De aanvallen worden heviger, het spel wordt fysieker en het ‘de kantjes er vanaf lopen’ is meteen voorbij. Een ritsje kleine kansjes worden grote kansjes en dan gebeurt toch wat je dan in zo’n situatie verwacht van de spelers die het aanvallend vernuft hebben. Delano wordt aangespeeld, maakt eindelijk zijn kenmerkende schijnbeweging en legt de bal uitstekend neer voor zijn linkervoet en schiet de bal onhoudbaar in het doel. 1-1. Heel mooi doelpunt en loon naar werken. Het momentum ligt nu definitief aan de kant van EBOH F1 en RCD komt er nagenoeg niet meer uit. Opsluiten, omsingelen en slim blijven voetballen. De voorzetten volgen elkaar op en bij één van deze voorzetten schiet de bal iets te ver voor Vince door, maar hij weet de bal te controleren en wil met een omhaal de bal in het doel schieten, terwijl de keeper en verdediger hem daarvan willen afhouden. Vince raakt ‘m half, de keeper en verdediger missen de bal en na een stuitje van de bal knal Vince alsnog de bal langs de keeper en zet met nog een paar minuten te gaan de score op 2-1 voor EBOH F1.

Een prima slot van een boeiend gevecht, want beide ploegen gaven elkaar geen duimbreed meer toe. Zoals de hele wedstrijd er eigenlijk al aan toeging. Hard tegen hard en soms in een hoog tempo. Altijd leuke wedstrijden tussen RCD en EBOH. EBOH drong nog wel aan, maar de slag was geslagen en het verschil gemaakt. Een terechte overwinning voor de jongens van EBOH en met dank aan Gijs voor zijn tweede invalbeurt. Een pluim voor Marcel, die de moeilijke taak om Mitchell te vervangen erg goed invulde en laat zien hoe goed hij als verdediger is. Er is door de hele ploeg hard gewerkt en de complimenten zijn dan ook voor het hele team. Enzo, Vince, Noah, Delano, Ömer, Gijs en Marcel. Prima gespeeld. En natuurlijk vergeten we onze ‘Kaiper’ niet. Baalt nog als een stekker van het doelpunt van RCD, maar waar je niks aan kunt doen, daar kun je niks aan doen. Dus balen is niet nodig Kai!!

En nu nog even een toernooi bij DIA in Teteringen om even lekker vrijuit te voetballen, zonder druk en verwachtingen en dan weer een belangrijke week in aantocht. Volgende week woensdag 25 mei as. om 18.45 uur aan de Schenkeldijk in Dordrecht, de bekerontmoeting voor het bereiken van de finale van de Nederlandse Beker tussen EBOH F1 en Alblasserdam F1. Komt allen en moedig uw favoriete voetbalclub aan! Neem alles en iedereen mee, want uw steun is onontbeerlijk voor deze jonge voetballers. Woensdag 25-5 om 18.45 uur bij EBOH!!! Wij rekenen op jullie!!