“EBOH F1 begint sterk aan voorjaar 2016…”

Zaterdag 23-1-2016

EBOH F1 – Wieldrecht F1

Het nieuwe seizoen is aangebroken voor de kampioenen van de najaarscompetitie van 2015. Eindelijk begint de competitie weer en iedereen is ontzettend gemotiveerd om ook van dit seizoen een succes te maken. Je hoeft alleen maar naar de inzet op de training te kijken om te zien dat dat waar is. Wanneer ik rode wangetjes zie na een oefening of een training – en nee, dat is niet alleen maar omdat het koud is buiten – dan krijg ik meestal de indruk dat ze er zin in hadden. Maar ja, wat kun je nou ook verwachten van 8/9 jarige kereltjes, wiens leven nou eenmaal bestaat uit school en voetballen?

Zo ook deze wedstrijd tegen Wieldrecht. Gelukkig hebben Richard en ik geen moeite om dit ploegje te motiveren of om ze wakker te schudden. Ze hadden er gewoon zin in. Eindelijk weer voetballen na zo’n vervelende winterstop. Helemaal lekker was de voorbereiding niet. Delano kampte de afgelopen weken met een hele vervelende voetblessure (een beschadigd middenvoetsbeentje) en mocht een aantal weken niet trainen van de dokter. Afgelopen week bleek Enzo een griepje te hebben opgelopen en daar had hij afgelopen zaterdag nog heel flink last van. Zo erg, dat we ‘m in de tweede helft maar er uit hebben gehaald en hem eerder naar de douche hebben gestuurd.

Dus 2 van je sterkmakers voorin tekortkomen, dat is helemaal niet fijn om het nieuwe seizoen te moeten starten tegen een ploegje, die het ons gewoon moeilijk heeft gemaakt in het najaarseizoen van 2015. De uitslagen van 4-0 en 0-3 doet anders vermoeden, maar deze winstpartijen kwamen zeker niet vanzelf tot stand. Daar moest flink hard voor worden gewerkt. En dus hielden we een kort maar stevig praatje vóór de wedstrijd. Herinneren aan de training, samenspelen, samenspelen én samenspelen. Niet lopen met de bal. De bal zélf gaat sneller. Speel de bal zuiver en sluit aan. Give and Go. Ik blijf een basketballer, niks aan te doen!

’s Ochtends nog hadden we onze Kaiper (dit is mijn nieuwe naam voor onze keeper Kai) uitgeleend en dus na een halve wedstrijd te zijn warmgedraaid hoefde Kai niet meer écht warm te lopen. Maar warmlopen voor deze eerste competitiewedstrijd kon hij zeker wel. Met 3 tegendoelpunten in het afgelopen seizoen had hij een reputatie te verliezen, dus Kai op scherp zetten, nee, dat was vandaag niet nodig. Maar het grappige was eigenlijk, dat dit gold voor het hele team. Ze waren, hoe zeg je dat? Gretig. Ja, gretig. En dat mocht ook wel, want het is weer even geleden dat EBOH F1 zich kon laten gelden.

Met onze ijzersterke verdediging bleek vandaag helemaal, maar dan ook helemaal niks mis te zijn. Zowel Marcel, Mitchell als Ömer hielden zich uitstekend. Wieldrecht mocht dan wel speldenprikjes uitdelen en nog vóór de wedstrijd hebben geoefend op afronden, veel kansen kregen ze vandaag niet om gevaarlijk te worden. En daar had onze verdediging wel heel erg veel mee te maken. Marcel vloog er weer stevig in en de ene keer vielen er gewonden aan Wieldrechtzijde en de andere keren was ie zélf het slachtoffer. Harde bikkel! Ömer gaat zich steeds meer ontpoppen als de komende man vanaf het middenveld, wanneer ie weer eens een bal veroverd heeft. En Mitchell stond weer als een rots in de branding als laatste man opgesteld. Beste maatjes met onze Kaiper, want Kai is blij met Mitchell, één van de belangrijkste redenen dat Kai zo weinig doelpunten tégen krijgt.

Delano was vandaag voor de trainers een vraagtekentje. Heb je nog last van je voet? Nee hoor, zegt Delano dan met zijn onschuldige gezichtje. Stomme vraag. Maar als je dan doorvraagt, dan is ie toch niet helemaal zeker. Dus maar even afwachten. Voor de zekerheid maar even niet hem beginnen lijkt ons het slimste. Maar wanneer Enzo dan direct al aangeeft dat ie eerste wissel wil staan, dan is er zeker iets loos met Enzo. Dan moét ie wel ziek zijn. En goed ook. En dus glipte Delano door de mazen van het net. We namen dus wel een risico, want we zetten niet graag een speler in die vervolgens zwaarder geblesseerd kan raken.

Na een moeizaam begin kreeg EBOH F1 wat meer grip op Wieldrecht F1. Hele kleine kansjes aan beide zijden wisselden elkaar af. Zo nu en dan zie je dat beide ploegen nog onwennig zijn in het spelen van een échte competitiewedstrijd. Maar gaandeweg de eerste helft werd ons al duidelijk dat het overwicht van EBOH F1 werd uitgedrukt in steeds meer gevaarlijke aanvallen. Halverwege de eerste helft werden de ruimten groter en werden de aanvallers makkelijker gevonden. In één kenmerkende actie van onze ‘zieke’ Enzo werd de verdediger links gepasseerd en met zijn zwakke linkerbeen perfect in de voeten gespeeld van Delano, die dit buitenkansje met beide handen aangreep. 1-0.

Niet veel later werd de score opgekrikt naar 2-0. Een veilige buffer met Wieldrecht was aangebracht en nu kon EBOH met een iets gemakkelijker gevoel gaan werken aan het uitbouwen van het krachtsverschil. Maar het moet worden gezegd, Wieldrecht F1 blijft een taaie tegenstander en ze hebben, zoals gezegd, in het nabije verleden laten zien dat ze qua inzet en doorzettingsvermogen niet onderdoen voor EBOH F1. Al lijkt hun kracht te liggen in de aanval en iets minder in de verdediging en is dat bij EBOH nét andersom. Al is het scorend vermogen van ons team wel behoorlijk groot. En het is dat vandaag Enzo niet in goede doen was, anders waren de problemen voor Wieldrecht nog véééél groter geweest.

Maar het moet gezegd. Wanneer de een niet lekker is of zijn dag niet heeft, dan staan er wel anderen voor hem op. En dat gold vandaag zeker voor onze buitenspelers Noah en Vince, samen vandaag goed voor 3 doelpunten en dus hebben zij zich uitstekend geweerd en helemaal aan de verwachtingen voldaan. Zowel Vince en Noah hebben allebei de neiging onder te sneeuwen tegen fysiek grotere spelers. Dat is niet gek op deze leeftijd. Ze worden gewoon opzij geduwd. Maar vandaag brachten beide talentjes in de praktijk wat we samen met ze geoefend hadden. Scherm je bal af wanneer de verdediger wil ingrijpen en verander van richting. Pass en loop weg, eigenlijk loop vrij en vraag om de bal. Laat je niet opzij zetten. Ga altijd bewegen tussen de bal en de verdediger.

Heerlijk om te zien wanneer zij dit steeds meer gaan toepassen. Zowel Noah als Vince passen dit toe en van daaruit passeren zij hun tegenstanders steeds makkelijker. Leuk om hun ontwikkeling te zien groeien en te zien dat hun zelfvertrouwen groeit en groeit. De samenwerking met de centrale man op het middenveld Delano wordt steeds beter. Je ziet de combi zoeken met Delano en daar valt heel wat winst te halen. Zodra dit beter gaat lopen, dan ga je smullen van de ene aanval na de ander.

In de eerste helft was het spel nog wat rommelig. Er werd door zowel verdedigers als aanvallers te veel met de bal gelopen en de coaches houden daar niet van. Vooruitspelen doe je door te passen en aan te sluiten en niet door de bal te brengen. Alleen Messi mag dat.

De tweede helft begon meteen al een stuk scherper dan de eerste. Het nieuwe van het nieuwe seizoen was er af en de spelers van F1 waren warmgedraaid. De bespreking in de rust was van korte duur en er werden wel even wat puntjes op de i gezet. Niet zo veel lopen met de bal, let op je passing, scherm de bal af en speel samen. Ga zo door, want jullie spelen een goede wedstrijd.

Meteen werd Wieldrecht naar achteren gedrukt en de ene aanval volgde de andere op. Vanuit een sterke verdediging direct omschakelen en de bal meteen in de diepte spelen naar één van de vrijstaande spitsen.

Dit werkte prima. Natuurlijk wilde Wieldrecht naar voren voetballen. Logisch. Wil je een kans maken op een beter resultaat, dan zal je pressie moeten spelen, maar daar ontworstelde EBOH F1 zich vrij eenvoudig aan. Meteen werd in de omschakeling heel snel geschakeld en keer op keer werden de spitsen vóór de keeper van Wieldrecht gebracht, die op zijn beurt een aantal keren prima ingreep en erger voorkwam. Maar een aantal keren werd met een snelle voortzetting de keeper uitgespeeld en werd het doel door Vince en Enzo vrij eenvoudig met intikkertjes gevuld en de ballen in het doel van Wieldrecht stapelden zich op.

Ook Noah liet zich niet onbetuigd en tikte van dichtbij de bal vliegensvlug in de hoek. Persoonlijk vond ik dat Noah en Vince erg hard gewerkt hadden en meermalen hun opdracht prima invulden. Bal niet zomaar inleveren tegen grotere tegenstanders, maar uitkappen en er iets zinvols mee doen. Ze gaan allebei met grote stappen vooruit en dat mag ook gezegd worden. Geen bangerikjes, maar volwaardige spelers van F1 zijn ze allebei geworden. Nu even doorzetten, goed opletten op de training en je zult zien hoe je met stappen vooruitgaat.

Vandaag deed Ömer opnieuw van zich spreken. De enige verdediger van de 3 die met grote regelmaat mee opstoomt naar het doel van de tegenstander en daar havok en herrie schopt door zijn aanvallers te ondersteunen in het geweld van aanvallen. Schiet graag van afstand bij afvallende ballen en is daar heel bedreven in geraakt. Diep in de tweede helft maakte hij vanaf links nog een beauty van een indraaier, waar de keeper van Wieldrecht gewoon niet bij kon komen. Vince maakte zijn tweede en ook Delano verdubbelde zijn aantal. Het moet gezegd, zijn pootje hield het goed. En gelukkig maar, want na het inbrengen van Enzo bleek al snel dat dit niet zijn dag was.

Nog steeds te ziek om te spelen. Eigenlijk meer jezelf voelen als een natte vaatdoek. Er zat gewoon weinig kracht in de pootjes en dan kun je hem er net zo goed uithalen, want hij ging zich alleen maar ongelukkiger voelen en dat kan de bedoeling niet zijn. Volgende week tegen een geduchte tegenstander als Unitas kunnen we een goed opgeknapte en uitgeruste Enzo goed gebruiken. En zo geschiedde. Ondanks het uitvallen van zijn maatje Enzo stond Delano te popelen om het veld weer in te mogen. Jammer voor Enzo, maar hij gaat nog heel belangrijk voor EBOH F1 zijn dit seizoen, dus het kan maar beter nu gebeuren.

Bij een stand van 7-0 werden de teugels wat gevierd. Houden we normaal gesproken niet zo van, maar het was wel begrijpelijk. Het verzet van Wieldrecht was op dat moment allang gebroken en het leek me toch een beetje geflatteerd. Ze waren in de wedstrijd kunnen komen in de eerste helft wanneer ze niet tegen de paal hadden geschoten en het ons nog moeilijker hadden gemaakt. Maar overall was de krachtsverhouding te groot deze wedstrijd. Het siert hen dat zij bij 7-0 toch nog de strijd aangingen om toch nog een doelpunt te maken. Onze aanvallers deden even geen stapje terug en lieten de verdedigers aan hun lot over. Daar maakten de ‘Sterren’burgers handig gebruik van. Na 2 pogingen kwam de bal op links terecht bij een buitenspeler en die schoot de bal keihard door de benen van Kai, die geen antwoord had op dit schot. 7-1. Gezien de voorgaande wedstrijden kun je dit doelpunt gerust verdiend noemen, want het is niet zo dat Wieldrecht in 3 wedstrijden geen kansen hebben gehad, ze hebben ze tot nu toe alleen niet benut.

Voor de uiteindelijk uitslag maakte het niet veel uit, het verschil werd vlak voor tijd nog uitgebouwd naar 8-1. Een forse uitslag, dat Wieldrecht zich echt moet aantrekken, want EBOH F1 dendert dan wel verder, maar Wieldrecht moet zich tegen de komende tegenstanders beter wapenen en de tegenstander geen moment laten voetballen. Zoals in hun thuiswedstrijd tegen EBOH F1. Dat was een moeilijke wedstrijd voor EBOH. Volgende week 30 januari om 8.30 uur wacht de ontmoeting tegen Unitas uit in Gorinchem. Onze verwachting is dat dit team hét team is om deze competitie te verslaan. Daarnaast staan ook De Alblas en Groot-Ammers als zware tegenstanders te boek.

Maar ja, wij zijn ook gevreesd. Tot nu toe in competitieverband en de beker ongeslagen en zo’n reputatie snelt je meestal vooruit. We blijven kalm, we voetballen vanuit onze kracht en we zijn voor geen tegenstander bang. We vliegen er elke wedstrijd op en we zetten door, ook als het niet meezit.

Eendracht Brengt Ons hoger (EBOH) is niet zomaar een afkorting, het zit in de opvoeding van de jeugd opgesloten. Een goed begin is het halve werk. En we zijn uitstekend begonnen. En daar kunnen jullie allemaal trots op zijn, jongens! Gefeliciteerd.

De coaches.