EBOH E1 moeizaam door naar 3e ronde beker…

Zaterdag 13-12-2014 Nieuw Lekkerland E1 – EBOH E1

Afgelopen zaterdag werd afgereisd naar Nieuw Lekkerland om de 2e ronde van de KNVB Beker te spelen tegen de plaatselijke voetbalclub. Natuurlijk moesten de spelers van EBOH E1 zich weer helemaal opladen na het binnenhalen van het kampioensschap afgelopen maandag 8-12-2014.

Woensdag kregen de spelers en coaches vrijaf. De druk is toch behoorlijk hoog geweest, want ongeslagen zijn en dan kampioen willen worden trekt toch een zware wissel op jonge binken.

Lekker fris en uitgerust na al die feestvreugde reden we met een grote schare aan auto’s richting Nieuw Lekkerland. Op een prachtig complex omgeven door de wereldberoemde molens van Kinderdijk zou de bekerwedstrijd tegen de E1 van Nieuw Lekkerland worden afgewerkt op het hoofdveld van de club. De ouders konden plaatsnemen op de nieuwe tribune en in luxe en vanuit de hoogte de wedstrijd gadeslaan.

Een lastige wedstrijd zou dit blijken te zijn. Nieuw Lekkerland E1 speelt eveneens 1e klasse en draait daarin redelijk mee. Een team zoals EBOH E1. 2e jaars E en een team dat zich niet gemakkelijk opzij laat zetten. Maar goed, dat weten we allang van onze EBOH spelers, dus the fight is on!

Vanaf de eerste minuut werd al duidelijk dat dit geen walkover zou gaan worden, sterker nog, we hadden grote moeite om dit team goed partij te geven. Zoals gewoonlijk start EBOH dit seizoen altijd slap en lusteloos. Het is net een diesel, eerst even warmdraaien en dan gaat het vanzelf.

Gelukkig beschikt EBOH E1 over een keeper, die altijd vanaf de eerste minuut wakker is en paraat.
Nieuw Lekkerland kwam goed uit de startblokken en klaarblijkelijk hadden zij hun zinnen gezet op een vroeg doelpunt, zodat het initiatief aan hun kant zou komen te liggen. En zij kregen zeker de kansen hiervoor. Maar ja, je kunt wel een leuke aanval opzetten en op de keeper aflopen, dat betekent niet automatisch dat Sil als een braaf hondje gaat zitten en pootjes gaat geven. En dus strandde elke aanval op Sewalt (want dit is zijn meer volwassen naam) en bleef de stand gewoon steken op 0-0. Er zijn meer ploegen geweest die EBOH E1 onder druk hebben gezet, maar je komt niet zomaar langs EBOH E1. Je zult veel meer moeten doen om dit team definitief aan de kant te schuiven en het spel te dicteren. Véél meer.

Nu moet ik ook niet overdrijven. Het is natuurlijk niet zo dat EBOH E1 even een patatje aan het eten was. Tuurlijk beten zij van zich af. En natuurlijk kregen ook de EBOH’ers kansen om van te watertanden, maar ja, wanneer de scherpte er niet is, dan blijkt de boter veel te hard. Oud Chinees gezegde. We zagen al in de 2e minuut een uitstekende pass van Furkan’s voet vertrekken, die helaas niet door Jaïr met een doelpunt kon worden beloond. Diverse goeie combinaties rolden over het veld, maar in de beslissende fase van een aanval waren ze onzuiver en leidden ze tot niets.

En dus ontstond er een soort van patstelling. Beide ploegen, behoorlijk aan elkaar gewaagd, bleken niet in staat om een bres te slaan in elkaars verdediging. Inmiddels hadden we gewisseld door Harun in te brengen en Daan, die te laat maar wel op tijd bij de wedstrijd was gearriveerd. Mams reed verkeerd op weg naar Nieuw Lekkerland. Aangezien ik niet meedoe aan het vooroordeel dat vrouwen niet kunnen autorijden, krijgt Daan’s Mam het voordeel van de twijfel. Dat mijn eigen vrouw mij nu de ‘look’ geeft, speelt uiteraard in het geheel geen rol in het vormen van mijn mening. Van mijn vrouw mag ik namelijk een eigen mening hebben.

De 14e minuut bleek achteraf bepalend. Na de wissel kwam er iets meer druk op de tegenstander, die hun sterke openingsfase met vermoeidheid moest bekopen. En daar sloeg EBOH E1 toe. De diesel was op gang gekomen en op rechts brak Daan door, gaf een slinks pass’je op Jaïr en die bedacht zich geen moment. Een puntertje en de keeper, die overigens flink wat ballen van EBOH E1 tegenhield, had geen passend antwoord en zag de bal in het net verdwijnen. 0-1. Misschien ietwat geflatteerd en tegen de verhouding in, maar EBOH E1 pakt dit seizoen elke kans aan om de tegenstander pijn te doen en dus ook dit keer. Dat het een puntertje was, vergeven wij Jaïr deze keer.

4 minuten later zagen we een prachtige combinatie tussen Furkan, Jaïr en Harun, die jammer genoeg niet tot de 0-2 leidde. Doodzonde, het was een prachtig voorbeeld van hoe wij als coaches graag zien hoe EBOH E1 moet voetballen. Wanneer zij dit keer op keer zouden herhalen, dan is er geen tegenstander die daartegen is opgewassen. Heel jammer. Het zou de wedstrijd waarschijnlijk hebben beslist. Nu bleef de stand steken op 0-1 en dan blijft je tegenstander maar aanvallen, omdat ze het geloof blijven houden dat ze gelijk kunnen maken. We speelden het niet goed uit in de laatste fase van de eerste helft. Iets beter in de passing, iets beter in de afwerking en de partij was al veel eerder beslist. Of het nou tegen de verhouding in was of niet. De betere kansen vielen dit keer aan onze kant.

Het praatje in de rust was simpel. Zo heren! Zo zie je maar, dit is een ploeg waartegen je moet werken en je niets gratis krijgt. Ook deze jongens zijn sterk en willen net als jullie winnend van het veld stappen. Blijf volhouden in het samenspelen, zet je medespeler voor de keeper en niet meteen het hoofd naar de grond en voor je eigen kans gaan. Dit is de laatste wedstrijd van het jaar en deze gaan we NIET verliezen. Denk aan de finale van de KNVB beker in de Kuip, waar Robin van Persie en Arjan Robben jullie de prijs uitreiken. Dat er dan toch nog gezichtjes zijn die je vol ongeloof zitten aan te staren, dat is onbetaalbaar!

De tweede helft was van beide kanten niet goed. Er werd keihard gewerkt. Tarik liep zich een hoedje over het middenveld om alle gaatjes dicht te lopen. Het was frustrerend voor hem, want hij kwam veel te weinig in de aanval voor om het verschil te maken. Hij stond na de wedstrijd dan ook als een oorwurm te kijken en was helemaal niet tevreden. Waarschijnlijk dacht hij dat ie slecht gevoetbald had, maar niets is minder waar. Keihard gewerkt en de tegenstander het zo lastig gemaakt dat ook zij de frustratie voelden. Ze kregen niet het overwicht op het middenveld, waarnaar ze wanhopig op zoek waren om daarmee gevaarlijk te kunnen worden vóór het doel van Sewalt. Geen Sil hé.

Het was hard werken, maar naarmate de tweede helft vorderde, werd EBOH E1 alleen maar sterker. De aanvallen van Nieuw Lekkerland werden al vroeg gestoord en het harde werken van Daan, Mitchell en Senn is ons heus wel opgevallen, hoor! Jaymi staat het hele seizoen al als een huis en hij sloopte al menig aanvallertje op weg naar de roem. Niks roem, HIER die bal. En dat was vandaag niet anders. Het was een boeiend schouwspel. 2 heel erg aan elkaar gewaagde teams, met ongeveer hetzelfde speltype, die elkaar bevochten op elke plek van het veld. Er werden flinke tikken uitgedeeld en ontvangen. Onze indruk was wel dat de Lekkerlanders liever uitdeelden dan ontvingen en telkens wanneer wij met mannelijk spel de bal veroverden en de aanval inzetten, floot de scheids af om de ‘geblesseerde’ Lekkerlander te laten behandelen. Meer dan één keer werd onze aanval afgefloten, terwijl we in de meerderheid waren met de aanval. Beetje jammer. Maar het bleef 0-1 en niets dat de Nieuw Lekkerlanders daar vandaag iets aan konden doen of veranderen.

2014. Totaal ongeslagen in competitie, beker en oefencampagne: ALLES GEWONNEN! Kampioen en door naar de 3e ronde van de KNVB beker. Op naar het nieuwe jaar 2015 en de voorjaarscompetitie. De wedstrijd van vandaag is een voorbeeld van hoe het in het voorjaar zal gaan verlopen. Wedstrijden op het scherpst van de snede en elke speler en het team zal worden getest op doorzettingsvermogen en kracht

Wij als coaches zijn daar eerlijk gezegd niet zo bang voor. 2015 wordt een geweldig seizoen voor EBOH E1, daar geloven we heilig in. Het zal niet makkelijk gaan, maar dat is nou juist zo leuk. Dat hoort ook niet makkelijk te gaan. Fijne Kerst en Happy Newyear!!!

Sewalt (Sil):  Een prima sluitpost op een stevige verdediging. Kan ongelofelijke reddingen verrichten die je niet verwacht. Hele goede lijnkeeper. Hoge ballen zijn gewoon géén probleem. Moet werken aan het uitkomen op een doorgebroken aanvaller. Aanbieden naast het doel om medespeler te helpen. Laat je horen. Wanneer dit verbetert, dan wordt je een puike keeper.

Jaymi:  Was vorig jaar gewone verdediger. De onzin-uitspraak “Kan ik niet spelen, laatste man” heeft ie zelf bevestigd. Staat als een huis. Snel en sterk. Vreet elke goeie aanvaller op. Is belangrijker voor het team dan hijzelf beseft. Moet werken aan traptechniek. Wanneer dat verbetert, word je nog veel beter.

Senn:  Aanvallend ingestelde verdediger. Het type van der Wiel/Janmaat, maar dan aan de linkerkant. Kapbeweging favoriet. Meest scorende verdediger. Is af en toe te lief en té voorzichtig. Is erg vooruit gegaan. Vervelende blessure speelt hem parten. Moet werken aan durf en lichaam gebruiken. Moet werken aan snelheid en kracht. Laat je niet makkelijk uitspelen, dan ga je erg vooruit.

Daan: Is erg vooruit gegaan sinds vorig seizoen. Is sterk en techniek is verbeterd. Is door enkelbreuk lang uitgeschakeld. Weer helemaal terug.  Moet blijven werken aan snelheid en techniek.  Niet te snel instappen op beweging van aanvaller. Traptechniek verbeteren en lichaam gebruiken, tegenstander hinderen. Kijk achter je in de verdediging. Het gaat steeds beter, Daan!

Mitchell:  Is snel en tweebenig. Loopt menig doorgebroken aanvaller succesvol in de weg. Is kleinste van het stel met de meeste kopdoelpunten.  Is vaak te lief en laat de bal gewoon afpakken. Moet werken aan zelfvertrouwen. Kan en is veel beter dan ie zelf denkt. Opeisen en durven, Mitch! Dan ga je met reuzenstappen vooruit.

Jaïr:  Typische luie aanvaller. Alle energie in aanvallende acties. Is sterk in één tegen één. Magische doelpunten, vandaar bijnaam ‘de tovenaar’.  Sterke pass en mooi schot. Moet werken aan instelling. Geen koppie naar beneden. Werken aan snelheid en sneller handelen. Kan uitstekend verdedigen, ook als laatste man. Positieve instelling Jaïr. Dan word je steeds beter.

Tarik:  Echte loper. Jaagt achter alles aan. Geweldig schot in die smalle beentjes. Geweldige voorzet in de voeten. Loopt zichzelf weleens voorbij en heeft dan geen kracht meer om in te halen. Heeft alles in huis om een goeie voetballer te worden. Moet werken aan sneller handelen en minder lopen met de bal. Niet twijfelen Tarik! Actie en Boem! Ga zo verder!!

Harun:  Hele slimme voetballer. Behendig en kijkt goed naar aanvaller en keeper. Technisch prima. Verdedigt steeds beter mee en goede onderschepper. Luistert goed naar aanwijzingen. Moet werken aan schot. Moet sterker worden. Blijf slim voetballen, buit je snelheid uit en blijf goed kijken. Je hebt alles in huis om een hele slimme voetballer te worden Harun! Lopen er weinig van rond.

Furkan:  Échte spits. Drijft zijn acties te vaak té ver door. Laat verbluffende passeeracties zien. Is erg doelgericht en is niet bang voor de duivel. Erg sterk. Erg goed schot en slim voor het doel. Groot scorend vermogen. Mist ook veel. Te gehaast. Moet werken aan passtechniek. Moet werken aan aannemen van de bal.  Kijken waar je staat, Furkan. Meer combinaties zoeken. Je wordt later een goalgetter.  Kaliber Furkanovitch.

De coaches.