EBOH F1 weet het doel weer te vinden….

Zaterdag 12-3-2016

VVAC F1 – EBOH F1

Deze week stond in het herstel van het onverwachte verlies van vorige week en samen hebben we hard gewerkt om het gevoel weer terug te vinden van het begin van het jaar. De verschillende ziektegevallen van EBOH F1 hebben een flinke wissel getrokken op de gezondheid van de mannetjesputters en dat was vooral verleden week goed te merken. We hebben afgesproken er niet meer over te praten, want dat brengt alleen maar verdrietige en negatieve gevoelens met zich mee. Eigenlijk wordt hier bedoeld dat de coaches er blijkbaar meer mee rondliepen dan de EBOH F1 spelers zelf, want die lieten zich één voor één vanochtend zien bij het VVAC complex met een grote glimlach op hun mond.

Ok, de mannetjes hebben er klaarblijkelijk weer zin in en dat is een goed teken. Een prachtige en zonnige dag in Ottoland in het verschiet, maar toch wel behoorlijk fris en gelukkig lagen de velden er, ondanks de bevroren rijp, prima bij. De eerste 10 minuten was van beide kanten aftasten en beide ploegen moesten toch nog wel even wennen aan de gladheid van het veld. Het is helaas qua weer nog niet echt lente en vooral de voetjes van ondergetekende moeten daar nog behoorlijk onder lijden. Maar ja, niet zeuren. Als de mannetjes niet zeuren, dan kunnen de coaches moeilijk achterblijven.

Ondanks het glibberige begin, kon je vanaf minuut 1 zien dat EBOH F1 er zin in had. Zoals alleen later in de eerste helft ook bleek, stond het vizier van de aanvallers niet helemaal goed afgesteld en werden grote kansen om de score te openen ofwel geneutraliseerd door opnieuw een goede keeper bij de tegenstander, ofwel – ach, verprutst is een groot woord – jammerlijk gemist. Het was ook best lastig om onder deze omstandigheden het netje onberispelijk te vinden. In de zoveelste aanval van EBOH gaf Vince een scherpe bal vóór het doel tussen de keeper en de verdediger in. Enzo maakte gebruik van het misverstand tussen keeper en verdediger en glipte er tussendoor en pakte handig de bal over en tikte eenvoudig de bal langs de keeper. 0-1.

De 0-1 voelde een beetje aan als een opluchting. Gelukkig werden de gemiste kansen voor de voorste vier geen onoverkomelijk probleem, want daarna werd gewoon verder gegaan met het missen van kansen. We waren het er aan de kant wel over eens dat een beetje geluk ontbrak aan EBOH zijde, maar omdat de jongens zó graag een goed resultaat wilden neerzetten en zó graag de score wilden uitbouwen, werd weleens vergeten dat in de laatste fase van een aanval de rust bewaard moet blijven en je jezelf moet dwingen om niet té snel te schieten en wanneer er dan uiteindelijk geschoten wordt, dat je dan de bal buiten het bereik van de keeper moet plaatsen. Want ook deze keer beschikte de tegenstander over een vaardige keeper en het gros van de grote kansen werd door hem om zeep geholpen. ‘t zou verboden moeten worden…. Autodrop.

Een beetje een rommelige periode brak aan in de eerste helft. VVAC deed vooral flink zijn best om in de wedstrijd te komen en greep elke kans aan om het de verdediging van EBOH moeilijk te maken. Het moet gezegd, hun inspanning leidde er soms toe dat EBOH F1 moeilijk de bal kon uitverdedigen, maar om nu in één zucht in dezelfde zin te gaan zeggen dat VVAC gevaarlijk, maar dan ook écht gevaarlijk werd, is weer teveel van het goede. Maar de werklust was wel aanwezig en EBOH had al behoorlijk wat kruit verschoten qua kracht en inzet en helaas stonden daar (te) weinig doelpunten tegenover. De eerste helft had eigenlijk al een veel ruimere marge moeten laten zien in de krachtsverhoudingen, maar zolang de score op 0-1 staat, blijft het een wankele voorsprong.

De rust werd gebruikt om de jongens te vertellen dat ze prima aan het voetballen waren, maar dat ze gewoon nog niet scherp genoeg waren in de laatste fase van de aanval. Bewaar je rust wanneer je op de keeper afloopt. Niet te snel schieten, loop door op de keeper, maak gebruik van je snelheid en op het laatste moment concentreer je je op het schieten van de bal in de hoek! Hoeken, hoeken, en hoeken. Dat is een veelgehoorde aanwijzing op de training. Niet gewoon keihard schieten met je ogen dicht, maar zorgvuldig mikken op de hoek. Een keeper is dan doorgaans helemaal kansloos. En wanneer de keeper gaat liggen, dan moet de bal een meter hoger in het doel. Ga zo door. De mannetjes stonden al weer snel te trappelen om de wei in te kunnen in plaats van nog even te genieten van de warmte in de kleedkamer. Ze hadden er zin an…

De tweede helft werd begonnen zoals in de eerste helft werd begonnen. De passes kwamen nu beter aan en waarschijnlijk werd VVAC wat overmoedig vanwege het kleine verschil in score in de eerste helft. Er werd door de vandaag weer uitstekend verdedigende Marcel uitverdedigd op rechts met een strakke pass op Noah, die zijn tegenstander passeerde en de bal nét voor de volgende verdediger wist door te tikken op Vince. Vince nam de bal aan in vrije positie, liep door op de keeper en schoof de bal, zoals de coaches dat graag zien, buiten bereik van de keeper in de rechterhoek. Hoeken, hoeken en nog een keer hoeken! 0-2. Een prima start in de 3e minuut van de tweede helft. De ban van het niet scoren is gebroken en nu doordrukken. Opnieuw uitverdedigd door Marcel, geeft de bal mee met Vince die een paar meter los is van zijn verdediger. Die haalt Vince snel in, maar Vince had een bijbedoeling. Je ziet het aankomen. Verdediger komt langs, Vince houdt in, kapt met links achter de verdediger langs een geeft de inlopende Enzo de bal op een presenteerblaadje en Enzo kan ongehinderd op de keeper aflopen en nu bewaart Enzo zijn kalmte en schiet de bal onhoudbaar langs de keeper van VVAC. 0-3. Prachtige aanval.

Het verschil is gemaakt en nu kan EBOH rustig bouwen aan een grotere voorsprong. Jammer genoeg komt in een tegenaanval van VVAC de laatste man van VVAC vrij in balbezit op 20 meter van het doel van Kaiper en hij haalt uit. En hoewel wij, de coaches, dat niet goed konden waarnemen, werd de bal onderweg van richting veranderd en ging de bal onhoudbaar voor Kai in zijn rechterhoek.

Na de wedstrijd vroeg ik nog aan de spelers hoe dat doelpunt van VVAC nu precies tot stand was gekomen. En die schurk van een Mitchell wees met een stalen gezicht naar Ömer, alsof Ömer degene was die de bal van richting veranderde. Ömer stond daar verbluft met een ongelovig gezicht te kijken, terwijl Mitchell zijn lach niet kon inhouden. Nu wil Mitchell eigenlijk nooit graag mee naar voren om zelf ook een doelpunt te maken, dus nu weten we hoe hij dan wel aan zijn doelpuntjes komt. J

Een beetje ongelukkig, maar VVAC was er daarom niet minder blij mee. De eer gered en een beloning voor hun spelopvatting en niet aflatende inzet om een doelpunt te maken. Voor de wedstrijd maakte het achteraf weinig uit. Kort erna kwam EBOH F1 met regelmaat vlak voor de keeper uit, onder andere door splijtende passes van Delano, die zich weer helemaal als een vis in het water voelt op het middenveld. Ook Delano kreeg natuurlijk een knauw van verleden week. Telkens wordt hij er aan herinnerd dat de lat van een doel taboe voor hem is. Verleden week schoot hij zelf al drie of vier keer tegen de lat en dat gaat niet in je kouwe kleren zitten. Niemand vindt dat leuk. Delano komt op rechts opnieuw aan de bal en na het uitkappen van een verdediger geeft hij een leep balletje vóór het doel langs, waarnaar Enzo slim is ingelopen. Enzo schiet de bal met een boogballetje over de verbouwereerde keeper heen. 1-4.

5 minuten later wordt de bal opnieuw onderschept en komt Delano op het middenveld opnieuw aan de bal. Een harde pass op de vrijstaande Enzo op 15 meter van het doel volgt en Enzo wordt direct aangevallen door de uitlopende keeper. Enzo probeert de bal natuurlijk meteen te raken, maar mist. En daardoor schiet de bal door, waardoor de keeper eveneens de bal aan zich voorbij ziet schieten. Curieus genoeg, schiet de bal gewoon door in de linkerhoek van het doel en Enzo gooit zijn handen in de lucht om aan te geven dat hijzelf de bal niet had aangeraakt. 1-5. Een schotpass van Delano. Leuk voor Delano. Een verdiend ook. Hard gewerkt en dus ook loon naar werken.

De verdediging van VVAC werd met grotere regelmaat uitgespeeld en ze hielden onze spitsen Enzo, Vince en Noah niet zo goed meer in de gaten. De verdedigers Marcel, Mitchell en Ömer hielden de aanvallers van VVAC goed in bedwang en kwamen niet echt meer in de moeilijkheden. Met Ömer gaat het stapje voor stapje beter. Je merkt in de wedstrijd nog wel het conditietekort en daarmee de techniek, die je dan een beetje in de staak gaat laten. Niet erg, door weer elke week te gaan trainen en elke week te voetballen is dat tekort weer zo bij Ömer aangevuld. Het is een harde werker en tot voor zijn ziekte, speelde Ömer voorbeeldig en scoorde hij er zelf lustig op los. Hij was, om het populair te zeggen, in een bloedvorm en het is jammer voor hem dat alle onderbrekingen er voor hebben gezorgd dat ie zijn conditie en zijn vorm een beetje is kwijtgeraakt. Dat komt wel weer goed, Ömer. Daar hoef je niet bang voor te zijn. Geef het wat tijd.

Vlak voor tijd werd opnieuw door Marcel een splijtende diagonale pass gegeven op de wegsprintende Enzo en met een goede aanname liep Enzo opnieuw op de keeper af en opnieuw gaf Enzo de keeper geen enkele kans om de bal te keren. 1-6. Vandaag is ook voor Enzo het tij weer een beetje gekeerd. De afgelopen weken stak ook hij niet in een goede vorm en begon ie een beetje te twijfelen aan zijn eigen kunnen. En daar was eigenlijk helemaal geen reden voor. Dus? Niet meer doen, Enzo! Niet twijfelen aan je eigen kunnen. Doe vooral de dingen waar je goed in bent en ga geen dingen doen waar je niet goed in bent. Eigenlijk geldt hetzelfde voor Noah. Noah werkt altijd keihard, maar hij laat zich de laatste tijd iets te gemakkelijk opzij zetten. En natuurlijk is Noah geen Delano, die ruim een kop groter is en gewoon groter en zwaarder is. Dat geldt ook voor de tegenstanders van Noah. Die zijn groter en sterker en meestal sneller. Doe geen dingen waar je niet goed in bent, Noah! Ontwijk die mannen, ga geen duel aan, maar loop weg met de bal en gebruik je techniek. De komende weken gaan we daar eens lekker op oefenen. Ook Vince kan daar iets bij opsteken. Vince laat zich niet makkelijk opzij zetten, maar hij laat ook net als Noah de bal wel eens te makkelijk van hem afsnoepen. Beide mannetjes gaan we trainen in het afschermen van de bal. Dat hebben ze nodig, want van elke keer de bal verliezen krijg je geen zelfvertrouwen.

Onze Kaiper werd vandaag niet echt op de proef gesteld en dat is een groot compliment naar de verdedigers. Mitchell liep de gaatjes weer dicht op de momenten dat het moest en Ömer komt er weer helemaal aan. Het gaat verdedigend, maar ook aanvallend steeds beter. Maar het grootste compliment gaat vandaag opnieuw naar Marcel. Iedereen ziet in dat Marcel een mannetje is die je 5 keer moet passeren, want hij komt iedere keer weer terug. Die vervelende buikgriep heeft ie helemaal achter zich gelaten en hij lijkt weer helemaal terug. Natuurlijk was Marcel vandaag vrolijk en gemotiveerd. De Jaromski’s werden donderdagavond verblijd met een nieuwe gezinsuitbreiding.

Marcel werd uitvoerig gefeliciteerd met zijn nieuwe zusje Liliane of was het nou Liliana? Liliana dus. Wel even de feiten goed hebben natuurlijk.

Zo. EBOH F1 heeft keihard gewerkt en vooral keihard gewerkt om samen het varkentje te wassen, dat vandaag VVAC heette. Volgende week heet dat varkentje Wieldrecht en aangezien varkentjes graag gewassen worden, weten we wat ons volgende week te doen staat. We gaan er opnieuw lekker tegenaan en we schudden alle ziektekiemen van ons af en we gaan fris en fruitig de rest van de competitie aan met de 2 tabelleiders Groot Ammers en De Alblas. Het is nog een beetje vroeg voor elke ploeg om te gaan roepen dat ‘het’ er in zit dit voorjaarsseizoen. Een erg leuke competitie, dat wel! En we gaan er met zijn allen voor zorgen dat geen ploeg meer gratis punten krijgt van en tegen EBOH F1. Er zal voor gewerkt moeten worden. Zoals de gladiatoren vroeger in het Romeinse rijk werden gedood of bedolven werden onder de gladiolen bij winst. De gladiolen krijg je pas aan het eind. En er is nog een lange weg te gaan. Maar dat de gladiatoren van EBOH F1 een grote rol van betekenis zullen spelen, dat is een feit!!

Gefeliciteerd jongens! Op naar de volgende wedstrijd.