Wim van Kooten kon zijn laatste wedstrijd niet winnen

Op zaterdag 7 mei is Wim van Kooten op 70 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een slopende ziekte.

Als voetballer bij EBOH was hij gezegend met een gouden linkerbeen en behoorde hij tot de beste voetballers die EBOH heeft voortgebracht. Als 20 jarige maakte hij onder trainer Arie de Graaf zijn 1ste kampioenschap in de senioren mee. Uit bij CKC had EBOH aan 1-1 genoeg om kampioen te worden en te promoveren naar de 2de klas. Het succesvolle team telde illustere EBOH namen als Sil Zajec, Jan van der Linden, Henny Roelevink, Bertus du Fijn, Marius van Pelt, Huib en Piet Schoon, Arie van der Elst, Gijs van Valen, Juul Ellerman sr., Wim de Lang en zijn broer Gerard van Kooten.

Op 23 mei 1972 maakte hij, onder luid gejuich van alle uit de Wildert over gekomen jeugdleden, op 2de pinksterdag met zijn linker de beslissende 0-1 bij Overmaas, waardoor EBOH 2de klasser bleef en Overmaas degradeerde. Jan van der Straaten was interim trainer. Aansluitend mocht Wim als aanvoerder ook de 1ste Dordtenaar Cup in ontvangst nemen op het bordes van die prachtige tribune op het sportpark na een bloedstollende finale tegen Fluks en 2 gestopte strafschoppen van Silvano Zajec in de beslissende penalty reeks na verlenging.

Twee jaar later, weer op 23 mei, nestelde Wim zich definitief in de eregalerij van legendarische Rood Zwarten. In de beslissingswedstrijd om een plaats in de 1ste klas nam hij bij en tegen Spartaan’20 beide EBOH treffers voor zijn rekening. EBOH won met 2-1 en Wim ging op de schouders. Rein de Bruijn was trainer van de ploeg, die met een indrukwekkende eindsprint promotie afdwong. Het winnende team bestond verder uit Fred Koster, Marius van Pelt, Wim de Lang, Jan Busink, Ernst Bustraan, Piet Stolk, Bertus du Fijn, Henk Brand, Dick Krul, Ad Holster, Sil Zajec, Hans de Bruijn en Dick van der Sluis. Leider was Jan Reijnders en verzorger Henk Oosting. Grensrechter was Dick de Boeff en broer Herman was er ook bij, als reservekeeper.

In oktober van dat zelfde jaar werd gevierd dat Wim de Lang, Marius van Pelt, Silvano Zajec en Wim van Kooten samen 4 x 250 = 1.000 wedstrijden voor EBOH speelden. Helaas kwam in 1976 een einde aan zijn indrukwekkende voetballoopbaan door een slepende knieblessure. Daarna zette hij zich nog in voor de club als trainer, leider, technisch adviseur en vrijwilliger.

Wim was ook een man van principes en zei op enig moment het voetbal vaarwel. Hij vond zijn plezier terug in de biljartsport. Als lid van de biljartvereniging van EBOH onderscheidde hij zich wederom met zijn enorme balinzicht. Normaliter kan je tot op hoge leeftijd blijven biljarten, maar dit was helaas niet weggelegd voor Wim. Zijn laatste wedstrijd tegen zijn ziekte ging verloren.

Het afscheid van Wim is op vrijdag 13 mei, om 13.00 uur in de Wilhelminazaal op de Essenhof, aansluitend is er gelegenheid tot condoleren in de Orangerie.

Wij wensen namens Eendracht Brengt Ons Hoger zijn vrouw, kinderen, familie en vrienden heel veel sterkte toe.

Ad Holster
IMG_0094

WimvKooten