Voorbeschouwing Tricht – EBOH

Herinner je je 3 mei 2008 nog? Misschien in combinatie met de clubnaam Tricht? Herinner je je de televisieserie “Derde klasse D” nog? De laatste ontmoeting tussen EBOH en Tricht werd op die dag gespeeld.

Voor het KRO programma Derde Klasse D werd v.v. Tricht enkele weken gevolgd in hun strijd tegen degradatie. De ontknoping van het programma, was een beslissingswedstrijd tegen – jawel – EBOH zaterdag.

Het programma kreeg een waardige afsluiting, echter die afsluiting verliep voor EBOH minder rooskleurig. In een knotsgekke wedstrijd, waarin EBOH de betere partij was, maar 3x de rode kaart kreeg te zien. Delfde de Dordtenaren uiteindelijk het onderspit. De 2-1 winst van Tricht betekende uiteindelijk de degradatie van EBOH en de handhaving van Tricht. En dat met officieel wedstrijdverslag op televisie. Hieronder het wedstrijdverslag van toen.

EBOH over de ’ rooie’
De beslissingswedstrijd tegen Tricht, ofwel de helden van het televisieprogramma ’3e klasse D’, eindigde voor het Dordtse EBOH afgelopen zaterdag in een klein drama.

JAN VOLWERK
GORINCHEM

Niet alleen leed de ploeg van trainer Mike Mastwijk een onverdiende en onnodige 2-1 nederlaag, maar omdat de Dordtse scheidsrechter Richard van der Rest zijn stadgenoten op liefst drie rode kaarten trakteerde en ook Mastwijk naar de tribune stuurde, gaat EBOH bovendien gehavend en in mineur de nacompetitie in. En dat terwijl een ticket voor de derde klasse, zaterdag op het veld van het Gorcumse Unitas, negentig minuten lang voor het grijpen lag. Want EBOH was veruit de beste ploeg en kreeg tegen een tot het eind nerveus en bijzonder zwak acterend Tricht zelfs met acht man in de slotfase nog voldoende kansen op de gelijkmaker.

De wedstrijd werd sterk beïnvloed door scheidrechter Van der Rest. Hij haalde zich direct al de woede van de Dordtenaren op zijn hals toen hij de ploeg van de door de KRO ingehuurde ex-profcoach Rob Jacobs na dertien minuten een strafschop gaf, nadat Wesley van Maurik de bal van een halve meter tegen de schouder van de wegdraaiende Dave van der Capellen schoot. Ook liet hij na om Tricht-keeper Wilfred van Est, die Johan Gerlach torpedeerde, van het veld te sturen.

Na rust strooide Van der Rest in de sportieve tweestrijd met gele en rode kaarten, waarvan vooral EBOH de pineut werd. Het eerste – overigens terechte – slachtoffer werd Danny Bijl. Hij zou vooraf van zijn trainer maar een half uur speeltijd krijgen omdat hij door zijn werk niet kan trainen, maar stond na de thee toch nog op het veld. Met een gele kaart op zak bleef hij zeuren over een beslissing van Van der Rest, raakte de leidsman zelfs nog even iets te amicaal aan en kreeg prompt zijn tweede gele kaart. De rode kaarten voor Wilko Nieboer en Enrico Kruydenhof waren wel dubieus en hadden met hooguit geel afgedaan moeten worden. Nieboer hield in de ogen van Van der Rest een doorgebroken speler vast, maar Dave van der Capellen had namens EBOH nog kunnen ingrijpen. De bestrafte tackle van Kruydenhof op Van Dijken was weliswaar hard, maar omdat de bal er tussen zat, niet gemeen.

,,Schandalig,’’ riep de voor praten weggestuurde trainer Mastwijk woedend. ,,Wat heeft deze man zich door de televisiecamera’s laten beïnvloeden. Wij mochten niet winnen vandaag. Dat is wel duidelijk.’’

Aanvoerder Bram Wouters, die met een gemikt schot en een kopbal in de slotfase de onzekere Tricht-goalie Wilfred van Est bijna nog verschalkte, vond echter dat EBOH ook zelf gefaald had. ,,Bijl moet met een gele kaart op zak bij de scheidsrechter wegblijven. Als wij op dat moment met elf man blijven staan, halen we dit potje nog simpel uit. We hadden de wedstrijd zelfs al in de eerste helft kunnen en moeten beslissen. Maar die kaarten voor Nieboer en Kruydenhof zijn een lachertje. Kruydenhof slaat normaal nog geen vlieg dood.’’

Wat dat betreft heeft EBOH aanstaande zaterdag wat recht te zetten. Nu voor de competitie. Een competitie waarin het er vooralsnog niet naar uitziet dat de KRO aan het einde van het seizoen weer bij Tricht kan langskomen om de strijd tegen degradatie in beeld te brengen. Tricht gaat namelijk aan kop, weliswaar met een wedstrijdje meer gespeeld dan EBOH en Herovina.

(Wil je de aflevering van EBOH – Tricht nog is terugzien, kijk dan hier)

2,3,4 en 5

Na de afgelastingen van vorige week, mogen dit weekend ook de overige zaterdagteams weer in actie komen.

Zaterdag 2 gaat op bezoek bij Pelikaan 4. Dit team bleek de afgelopen jaren een ware angstgegner voor het tweede. Uit wist EBOH bij Pelikaan de afgelopen jaren niet te winnen. Altijd spelend op het meest sfeerloze veld uit de regio. Een veld vol in de wind, langs een groot zwart pand, met een zeer drassige hobbelige grasmat. Het mag normaalgesproken geen excuus zijn, maar in het voordeel van EBOH is dit veld nog nooit geweest. Zaterdag gaat het tweede de strijd aan met Pelikaan en de negatieve ervaringen uit het verleden. Hopelijk doorbreekt het team van Rashid zaterdag de “traditie”.

Het derde gaat op bezoek bij Drechtstreek, terwijl het vierde thuis Rijsoord 6 ontvangt. Het vijfde neemt het op tegen Alblasserdam 5.