Jubilarissen en trainersnieuws op nieuwjaarsreceptie EBOH

Op de gezellige druk bezochte nieuwjaarsreceptie van EBOH met zanger Danny Ebbers, keek voorzitter Hans Schoon met een tevreden blik terug naar 2017, maar richtte hij zijn blik vooral naar de toekomst.” We zullen als club scherp moeten blijven. Van de ooit 26 voetbalclubs in Dordrecht zijn er nog maar 10 over en ik verwacht dat het einde nog niet in zicht is. We leven in een maatschappij, waarin het individu steeds centraler staat en dat gaat ten koste van de teamsport en ook het aantal vrijwilligers. We krijgen er 2 jeugdteams bij en zitten in ieder geval op een sportcomplex dat past in de meerjaren-visie van de gemeente Dordrecht en daar zijn we blij mee. We zijn ook blij met het feit dat René Ebbers en Ries Fok volgend seizoen door gaan als trainers van het 1ste elftal”. De laatste mededeling werd met een luid applaus begroet. Het duo heeft er in ieder geval in belangrijke mate toe bij gedragen dat EBOH weer verzorgd en aantrekkelijk voetbal speelt en als “winterkampioen” de winterstop is ingegaan. Daarna werden de 9 jubilarissen uitgebreid in het zonnetje gezet.
Hans Schoon had zoals gebruikelijk voor iedereen weer een persoonlijk woord op de kruk:

25 jaar

1992

Niet echt een succesvol sportief jaar. E.B.O.H. degradeert uit de 1e klasse, ondanks de tussentijdse terugkeer van spits Loek Bijl. Wat betreft de deelname aan de bekende Dordtenaar Cup, wordt er wel succes behaald, want in de finale wordt Pelikaan verslagen na strafschoppen. Als dank wordt de snor afgeschoren van de toenmalige trainer Gerrit de Keizer. Die liep dus even met een baby face rond.

In dit jaar worden Michel Loopik, Stefan Keuter en Remco van Gool lid.

Michel Loopik.
Michel heeft alle pupillen en juniorenteams doorlopen. Bij D1 had hij trainer Dirk Bijl en bij A1 de huidige trainer van het 2de Joris Kardinaal. Bij de senioren gespeeld in 2e elftal onder Joris en 1 keer kampioen geworden. In dat team speelden o.a. Niels Zwakhals en Joey v/d Muijsenberg. Plezier stond altijd voorop. Michel heeft 1 x gespeeld in het 1e bij een vriendschappelijke wedstrijd. Zijn positie was altijd op links. Na het stoppen met voetbal is hij een aantal jaren de jeugd gaan trainen, waaronder D1 en C1. Nu is hij actief bij carnavalsvereniging De Schenkeltrappers, in de Raad van Elf. Ook actief geweest in de Stotfold commissie. Als telg van een echte EBOH familie is de opvolging ook al in gang gezet. Dochter Lynn speelt bij de mini pupillen!

Stefan Keuter.

Er zijn leden die vallen op en er zijn leden die gaan bijna geruisloos op in de club. Categorie geruisloos, daar is Stefan er één van. Overigens een goede eigenschap, laat dat duidelijk zijn!

In de Jeugd is Stefan actief geweest en met de F, E en D kampioen geworden en als B-junior een KNVB beker gewonnen met A2 onder leiding van Willy Garcia.

Hij is ook (assistent)trainer geweest van zowel C2 als C1 en, jaren mee geweest met de uitwisseling met Stotfold (als speler en trainer).

Nu actief in het 6e elftal op zaterdag. Bij de Schenkeltrappers al bijna 15 jaar betrokken als actief raadslid en hij heeft ook zijn verdienste voor de Schenkelbengels.
De betrokkenheid blijft groot, want de 3 kids zijn ook lid: Shania , Sienna (doet al mee met de mini-pupillen training) en Xavi ( die is pas een maand of 8!)

Remco van Gool

Als pupilletje begonnen bij EBOH en na een wat onopvallend begin als speler, langzamerhand uitgegroeid tot een uitstekende speler. Vanaf de B jeugd is het erg snel gegaan met zijn ontwikkeling. Debuteerde op 16 jarige leeftijd al in EBOH 1 onder leiding van Marco ten Braak. Tweebenige speler die het tactische en technische vernuft had om in de jaren daarna uit groeien tot een vaste kracht van ons 1e zondag team en kreeg in die periode al de bijnaam “DOKTER”. Hij was jarenlang 1 van de gangmakers van het eerste elftal en introduceerde de wereldberoemde Remco SHUFFLE in het nachtleven.

Hij heeft vervolgens gekeken waar zijn mogelijkheden lagen om een niveautje hoger te gaan spelen (Unitas) en tevens zijn studie als sportleraar doorgezet en zijn trainersdiploma’s gehaald. Gelukkig maar, want een vervelende knieblessure gooide roet in het eten als actief voetballer. Vervolgens heeft hij zijn trainersloopbaan gestart bij EBOH, waar hij onder andere de A1 heeft getraind. Momenteel beproeft hij zijn geluk als trainer bij Oranje Wit. Wie weet ooit weer eens bij je cluppie EBOH. Ook Remco heeft de opvolging geregeld.

Hij is een gelukkige echtgenoot en de trotse vader van 2 prachtige zoons, die lid zijn vanaf de geboorte.

40 jaar

1977

Marius van Pelt en Dick v/d Sluis spelen de 250e wedstrijd in ons 1e team. De club organiseert een grote loterij en de 8000 ! Loten worden binnen 14 dagen door de junioren en pupillen verkocht. Ons 1e wordt niet alleen kampioen in dat seizoen, maar wint ook nog de Dordtenaar Cup en wel met 2-1 tegen Groote Lindt. De boerenkapel wordt opgericht en gaat Elf Boeren Op Hol heten.

In dit jaar worden René van Hechten, Erwin van Kooten, Ben Vondermans en Dennis Vondermans lid.

René van Hechten
Een onopvallend trouw lid van de club, die altijd voor zijn plezier gevoetbald heeft in een vriendenteam. “Ik heb nooit gevoetbald, maar altijd meegespeeld”, zo omschrijft hij zijn bijdrage in de teams. Bekenden van die tijd zijn o.a. Peter Jansen en Peter Waterdrinker. Hij is 2x kampioen geworden en in de 3de helft was hij op zijn best. Werkzaam in de jongerenopvang en begeleiding naar werk heeft hij met zijn team een mooie bijdrage geleverd aan de renovatie van het clubgebouw bij ondermeer de vervanging van de kozijnen.

Erwin van Kooten

Zoon van de legendarische voetballer van EBOH, wijlen Wim van Kooten. Vader met groot inzicht en fluwelen linker been. Erwin heeft heel de jeugd doorlopen bij EBOH en bleek uiteindelijk meer trainerstalent dan voetbal talent te bezitten. De coaching en winnaarsmentaliteit kwamen duidelijk naar voren toen Erwin omstreeks 1991 door Ernst Bustraan benaderd werd om de C2 te gaan trainen met voornamelijk 2e jaars C spelers, zoals Colin Bijl, Dave vd Capelle, Steven Bode, om zomaar wat namen te noemen. Tactisch inzicht, bevlogenheid, discipline en ook het plezier waren zichtbaar aanwezig bij Erwin. En dan gelijk kampioen worden met C2 in je eerste jaar als trainer!

Later promoveerde hij met de D1 naar de hoogste afdeling in de D jeugd met tegenstanders als PSV, RKC, NAC, etc. Hij is ongeveer 13 jaar jeugdtrainer geweest om vervolgens uit te komen bij De Zwerver. En daar vond hij niet alleen spelers maar ook de liefde van zijn leven! Dat zijn dus bij elkaar 2 liefdes, want hij is ook lid gebleven bij EBOH en wij hopen dat dit nog lang blijft.

En dan vader en zoon Vondermans!

Een vader en een zoon tegelijk, dat hebben wij nog niet eerder meegemaakt.

Rood en zwart zijn onze kleuren. Nou, hier staan 2 mannen die die kleuren al heel lang koesteren! Beiden 40 jaar lid en met een staat van dienst in deze club.

Ben kwam van Fluks en meldde zoon Dennis aan en tegelijk zichzelf. In tegenstelling tot zoon Dennis speelde Ben maar een paar wedstrijden en lagen zijn kwaliteiten meer op het organiserende vlak. Ruim 30 jaar zette hij zich in voor de Schenkeltrappers en mocht zich ook Prins EBO de 5de noemen met opper Marius van Pelt. Nog steeds is hij actief als barkeeper bij feestavonden en thuiswedstrijden van het 1ste elftal. Bij Dennis loopt er een rood/zwarte (voetbal) lijn door de club: alle selectie elftallen vanaf F1 t/m A1, op zijn 14e geselecteerd voor de Dordtse selectie en bij senioren een vaste kracht in 2e elftal. Een goede voorstopper en een terriër als mandekker en ook wedstrijden in het 1e. Zelf is hij ook een keer prins geweest in de voetsporen van zijn vader.

Dennis had de pech dat hij op vrij jonge leeftijd een blessure kreeg aan de knie en moest stoppen. Dat gemis aan voetbalvrienden loste hij op door met succes een cursus sportmasseur te volgen en nu is hij al jarenlang masseur voor de selectie van EBOH. Kortom 2 club toppers zijn 40 jaar lid met een groot rood zwart verleden! En de opvolger staat ook hier weer klaar: (klein)zoon Boyd is al een echte rood zwarter. EBOH, wat er ook gebeurt!

50 Jaar

1967

Dan praten we over het tijdperk Zuidendijk, het jaar waarin het 1e is gepromoveerd naar de 1e klasse en je voor 7,50 (gulden) lid kon worden van de supportersvereniging. Dat was in de tijd dat er alleen maar voetbal en geen verdere invulling in het privéleven was. Vele supporters volgden de club dan ook. Typerend voor dat jaar was dat er overleg is geweest met v.v. Merwede, E.B.O.H. en k.v. ODO over de aanleg van een half verhard trainingsveld. Deze clubs verhuisden ook naar de Schenkeldijk (1973).

Merwede en ODO bestaan niet meer….

En Sam Wisman overhandigt voorzitter Ries Fok een bedrag van 1.000, = gulden namens de Wisman familie. Dat waren nog eens tijden…

In dat jaar worden 3 mensen lid: Wim Littel, die verhinderd is, Aad Blokland en Lex Holster  

Aad Blokland

In een notendop: samen gevoetbald en samen de nodige reisjes georganiseerd, samen het nodige meegemaakt. En dan noem ik het zachtjes gezegd heel kort….

Wat voetbal betreft werd hij door zijn vriend Rob Hubers op 13 jarige leeftijd lid gemaakt van EBOH na eerst nog voor RIOS gespeeld te hebben. En hij bleek over het nodige talent te bezitten en maakte deel uit van de Dordtse selectie. Via de hoogst spelende landelijke jeugd (A regionaal) werd hij door Rein de Bruin geselecteerd in het 1ste elftal met namen als Ernst Bustraan, André Kosten, Martin Stal en Ad Holster. In 1977 promoveerden zij naar de 1ste klas! Aad ontwikkelt zich als een vaste basisspeler bij het 1e elftal met wisselende successen. Ook samen met mij in het 1e gespeeld. Aad kon ook een strafschop forceren, net de bal voor je uit spelen en dan gaan liggen bij het bekende tikkie. Ook de befaamde wedstrijd tegen Alblasserdam uit staat in het geheugen gegrift: zij eruit of wij. Boerenkapel, driehoek met André. Gebroken tegenstander….

Door een knappend bloedvat op een gelukkig goede plek, moet Aad stoppen met voetbal op niveau, maar blijft hij wel heel zijn leven een EBOH’er, ook als hij verhuist naar Oss. We zien hem nog regelmatig de Schenkeldijk bezoeken en op de Reünistenavond speelt hij nog samen met zijn zoons. Proficiaad!

Lex Holster
Een lid en clubman van de buitencategorie. Hij vond bij EBOH in Jan Smaal, Fred van Wingerden en Peter Jansen ook maatjes voor het leven en is een echt verenigingsmens, waar je altijd een beroep op kunt doen. Hij speelde in A regionaal en daarna voornamelijk in het 2de, maar als pinchhitter was hij ook heel goed bruikbaar in het 1ste elftal, waarmee hij in 1983 kampioen werd. Met DFC heeft hij een haat/liefde verhouding. Hij pakte ooit in de rust consumptiebonnen aan om DFC te helpen, maar scoorde zelf de winnende goal voor EBOH.
Tegenwoordig heeft hij vrienden bij DFC en samen vormen zij een gezellige carnavalsclub, die in de optocht tot de Dordtse top behoort. Ook bij tennisclub TCD speelt Lex wekelijks met een vriendenteam. Carnaval, Stotfold, de Wildert, Lex was er bij. Tegenwoordig lid van de oud papierploeg, de reünistencommissie en als het nodig is achter in plaats van voor de bar. Klasse Lexie, dat we nog maar lang van je mogen genieten op de club!
En dan nu allemaal op de foto bij Frans Reijnders en feesten maar!