Het regent huldigingen en onderscheidingen aan de Schenkeldijk

Het was ouderwets druk op de nieuwjaarsreceptie van EBOH en de bedenkers van de nieuwe formule mogen trots zijn op zichzelf. Oefenwedstrijd van het 1ste om 14.00 uur en de Wim Bakker Soos als kantine. Vanaf 14.30 uur de ontvangst van de jubilarissen met aanhang in de Gerrit de Keizer zaal, de huldigingen vanaf 15.30 uur en vanaf 16.30 uur de grote receptie samensmelting.

En dat was een succes, want in eerdere versies sneeuwde de “HSH” (Hans Schoon Huldigingsshow) wel eens onder door het geroezemoes en het slecht kunnen luisteren van het EBOH publiek. ‘Hansie” van Pelt, hoefde nu maar een paar keer zijn stem te verheffen. En het moet gezegd worden, of je nu 25 jaar lid bent of erelid wordt. Voorzitter Hans Schoon geeft iedereen ruim persoonlijke aandacht, dus kan wat vroeger beginnen helemaal geen kwaad.
De aftrap was voor Randy Camfferman (de rust zelve, maar fanatiek op het veld) en Niels Waterdrinker (Koning 3de Helft, Trainingsbeest en nu bestuurslid) met 25 jaar lid, gevolgd door het 40 jarig lidmaatschap van Michael Raadsheer (Kopietje Frans, DJ en Radiokamerman, Prins Bengel, Specialist Elektra) en Mark ’t Hart (Koning Sperzieboon, Feestvierder en trouw sponsor).

In 1973 redde EBOH onder leiding van interim trainer Jan van der Straaten het 2de klasserschap in een rechtsreeks degradatieduel met Overmaas. Het werd 0-1 door een doelpunt van Wim van Kooten. Vijftig jaar geleden was een droomjaar voor EBOH  met promotie van het 1ste naar de 1ste klas bij Spartaan’20, A1 naar de Regionale jeugd en A2 (wat een elftal met namen) kampioen. En zij waren er bij. Vijftig jaar lid zijn John de Vlaming (transfer van Dubbeldam en de beste en bekendste fysiotherapeut van Dordrecht e.o.), Hans van Genderen (mister EBOH en op 40 jarige leeftijd matchwinner tegen Oosterhout met promotie naar 1ste klas), Henri Janssen (Sfeermaker, Elf Boeren Op Hol, Circustrouwartiest, Commissielid en oud Bestuurslid) en Jan Smaal (De Bep van Klaveren van EBOH, vriend en v/h sponsorcommissie).

Zestig jaar geleden stopte EBOH met Betaald Voetbal en werd Ernst Bustraan lid. Via zijn buurmeisje zat hij eerst op korfbal bij Merwede, maar wilde toch liever voetballen bij EBOH, waarna zijn moeder Christa het witte shirt van Merwede rood verfde, want een nieuw shirt was niet te betalen.  Als klap op de vuurpijl werd Theo Kelderman gehuldigd voor 75 jaar lidmaatschap en benoemd tot lid van verdienste. Een mooie mijlpaal voor de oud doelman van EBOH (concurrent van Wietse Smid). En hij heeft letterlijk en figuurlijk zijn steentje bijgedragen aan de opstallen van EBOH (metselaars vakmanschap) en het staat nog steeds!
En het bleef niet bij Theo Kelderman als Lid van Verdienste. Sjaak Doedijns en Henk van der Laan waren als eerste aan de beurt. Sjaak en Henk waren de mannen van A1, die trainer Jan van der Straaten op hun schouders droegen in 1974. Sjaak maakt(e) zich verdienstelijk als koeltechnicus en (bier)leidingspecialist van de club. Verder klussen op het dak en achter de bar is hij met zijn vele bardiensten een vlotte tapper. Sinds jaar en dag brengt hij veel geld binnen bij EBOH als lid van de “oud papier ploeg”.

Henk was de beste barkeeper van Dordrecht en ook bij EBOH, Prins Carnaval, Sponsor, Hulp in mindere tijden en de kartrekker van het prachtige jubileumboek EBOH 100 jaar. Met Fred van Wingerden en Lex Holster hebben we nogmaals 2 leden van de buitencategorie. Vrienden voor het leven, uit A1 1974, 1ste elftal gespeeld en nu samen in de Reünistencommissie. Fred kwam van Emma via ome Gerrit Kroon en maakt zich zeer verdienstelijk, eerst als penningmeester en later als voorzitter van de Club van 100. Jaarlijks is er een mooi bedrag beschikbaar om te investeren in de club. Lex zijn wieg stond bij EBOH, al was Ma meer voor DFC, of was dat om te plagen? Hij was in ieder geval zeer gemotiveerd om tegen DFC “alles” uit de kast te halen. Hij leverde een grote bijdrage aan het Jubileumboek van EBOH en loopt vanaf het begin mee met de Oud Papierploeg van EBOH. Tenslotte krijgt Edwin Korzilius de titel Lid van Verdienste. Hoe komt een Bosschenaar die verhuist naar Dordrecht bij EBOH uit. “Dat zal wel iets met carnaval, gezelligheid en bier drinken te maken hebben”. Van jeugdleider van zoon Tim tot Jeugdbestuur en jarenlang Hoofdbestuur. Eerst als secretaris en later vice-voorzitter met de portefeuille externe contacten en vertegenwoordiging van de club in bestuurskamers.

En dan worden er 3 EBOH coryfeeën benoemd tot Erelid. Ron Holster, Hans van Genderen en Ernst Bustraan hadden hun sporen al verdiend als lid van verdienste en gingen gestaag door met zich in te zetten voor de club. Ron Holster nam na 30 jaar eerst penningmeester en later algemeen lid in 2021 afscheid van het Bestuur. Met Holster Kantoorverzorging was hij de allereerste shirtsponsor en nog steeds wordt de club financieel  gesteund. Hans van Genderen had na zijn voetballoopbaan tot 2021 de portefeuille Technische Zaken in het Bestuur. Met vrouw Monique deed hij ook Kantinezaken en bardiensten, ter ondersteuning van schoonpapa Marius van Pelt. Ernst Bustraan ondersteunde als bestuurslid Hans met Technische Zaken op voetbalgebied en in het clubgebouw is hij actief als verwarmingstechnicus. Hij beheert het archief van EBOH, regelde de mooie historische foto’s in de kantine en is actief lid van de Reünistencommissie.
Na een korte pauze gaan we verder met het programma en wordt Ricardo van de Merwe in het zonnetje gezet met 25 jaar lidmaatschap. Op het moment van de huldigingen liep hij nog te voetballen tegen GSC/ODS. Door Opa Jan (wat had hij het graag mee willen maken) lid geworden en inmiddels uitgegroeid tot de “Virgil van Dijk” in EBOH 1, die overal uit de voeten kan, maar meestal fungeert als vleugelspits. Hij gaat de geschiedenisboeken in als de man die op 5 juni 2016 EBOH in de 3de klas hield. In de beslissende partij uit bij CION, een wedstrijd ontsierd door geweld van hooligans, maakte hij de winnende 1-2.

Tenslotte wordt er op grootse wijze afscheid genomen van René Ebbers. Hij heeft aan de basis gestaan van de wederopstanding van EBOH. Van bijna degradatie naar de 4de klas naar een goed voetballende (sub)topper in de 2de klas. De Technisch Directeur had al eerder aangegeven te willen stoppen en wordt opgevolgd door Frank Wierks en Joey Steenbakker.
Naast lovende woorden van voorzitter Hans Schoon en aanvoerder Noël Goossens ontving hij mooie cadeau’s (eindelijk een weekendje weg), een staande ovatie en een dikke knuffel van elke speler en staflid.
En zo kwam er een einde aan de reeks huldigingen, maar als we de woorden van Hans Schoon mogen geloven, zal het hier niet bij blijven.
“We hebben een inhaalslag te gaan. De afgelopen 10 jaar is er nauwelijks iets aan onderscheidingen gedaan, terwijl vele leden zich zeer verdienstelijk maken voor de club. Alleen Ad Holster is in 2022 benoemd tot Erelid. We hebben onlangs een protocol vastgesteld. En volgens die richtlijnen komen meer leden voor een onderscheiding in aanmerking. Een stuk waardering is op zijn plaats voor alle inspanningen die vrijwilligers verrichten. Maar dat doen we niet allemaal tegelijk ,met spreiding krijgen de leden de persoonlijke aandacht die ze verdienen”