EBOH pakt Goud bij de Alblas met 10 man

Toen scheidsrechter Bierings uit Hilvarenbeek om 17.00 uur eindelijk voor de laatste keer floot, ontstond  een spontaan Dance Feest in het strafschopgebied rond uitblinker doelman Donny v.d. Laars met de topper “want EBO is zo prachtig”. Met een paar spectaculaire reddingen sleepte hij de 1-2 over de streep. En dat met 10 man (rood voor Patrick Welts) en  1-0 achter 10 minuten voor tijd !

De wedstrijd kende een spetterend slot. René Ebbers sprak namens de toeschouwers. “Ik heb de laatste 5 minuten meer gezien dan heel de wedstrijd”.  En zo was het.  EBOH kende een matige en slordige start en had het in de 1ste helft moeilijk met het Engels voetballende de Alblas. Met veel strijd en passie werd het doel van Donny van der Laars gezocht.
EBOH kwam er spaarzaam uit en had in Leroy Verkerk met te veel balverlies niet de snel opkomende man aan de zijkant (volgens Opa Leen moet hij vroeger naar bed).
En verder had de Alblas in grensrechter Wim Lakerveld een scherpe thuisvlagger.
Toch kwamen er een paar kansen voor EBOH. Maar Mo Salman en Gijs Bregman verslikten zich in het hobbelige veld op het moment dat ze af moesten drukken.  Aan de andere kant viel hij er wel in.  Laurens Barnhoorn zag een vrije trap vanaf de middenlijn gedragen door de wind in de 16 belanden en via de rug van Maarten de Zeeuw viel hij bij de 2de paal binnen.
Na een half uur kreeg EBOH een nieuwe domper te verwerken. Melvin Boer was eindelijk weer eens fit om te starten, maar toen hij weg wilde draaien, schoot de pijn opnieuw in zijn kuit en moest hij het veld verlaten voor Emre Aynihan. De 17 jarige A junior bleek geen verzwakking te zijn. Integendeel, hij speelde mee alsof hij er al jaren stond en speelde een puike partij.

Na de rust kon de Alblas niet meer hetzelfde opbrengen als er voor en nu werden de duels  gewonnen door een feller EBOH. Ook Leroy Verkerk was in betere doen en René de Ruiter had alle moeite bij een knal van Leroy vanaf 20 meter.

Ook Mo Salman was dicht bij de gelijkmaker. Na een passje van Ricardo van Yperen draaide hij mooi weg, maar René de Ruiter kon er nog net een vinger tegen krijgen in de korte hoek. Daarna sloeg de vlam in de pan.
De Alblas back Simon van de Rhee ging met gestrekt  been in op Ricardo van Yperen.
Terwijl scheidsrechter Bierings naar zijn borstzak greep ontstond er een opstootje met ook een duwende rol voor Patrick Welts. Tot verbazing van iedereen gaf hij Simon van de Rhee geel en Patrick Welts rood, die vervolgens uit frustratie de bal naar buurman Alblasserdam schoot.
Trainer Marco ten Braak had zijn eigen lezing van het incident. ”De overtreding die de back maakt, wordt bestraft. Dat kan geel zijn of rood. Dan moet je niet vanaf 20 meter er op afstormen en je er mee gaan bemoeien. Dan weet je dat je de kans loopt om ook wat te krijgen, al had dat misschien geel moeten zijn. Je moet gewoon wegblijven”.

Gek genoeg  zorgde het incident wel voor de nodige adrenaline en ging EBOH gepassioneerd verder op weg naar de gelijkmaker. Die kwam nadat de Alblas op de lat schoot en Donny van der Laars redding kon brengen in de rebound. Wesley Ebbers had een lepe voorzet in huis die doorgekopt werd naar Leroy Verkerk, die vervolgens met een mooie kopbal René de Ruiter versloeg.
Inmiddels waren Ricardo van de Merwe (terug van weggeweest) en Jordi Fok (de 16 jarige zoon van Ries en Simone) al ingevallen. Beide ploegen gingen in de slotfase vol voor de winst.
Jeffrey Gelderblom had de Alblas alsnog aan de zege kunnen helpen. Hij passeerde Donny van der Laars, maar Jordi van Dyck werkte de bal meesterlijk uit het doel.

EBOH scoorde wel. Mo Salman schoot eerst nog uit vrije positie naast, maar was wel trefzeker bij de volgende vrije doorgang na een pass van Ricardo van de Merwe. Vervolgens kregen we nog een aantal zinderende minuten extra blessuretijd , die zijn oorzaak kende in de vele blessurebehandelingen bij de Alblas, toen ze nog met 1-0 voor stonden.
Doelman René de Ruiter ging naar voren en Jeffrey Gelderblom was nog dicht bij de gelijkmaker, maar Donny van der Laars was niet meer te passeren. Aan de andere kant was het bijna nog 1-3, maar Wesley Ebbers lepelde in vrije positie de bal over de goal. Het laatste fluitsignaal was een bevrijding voor EBOH en een kater voor de Alblas. De knopen van René de Ruiter waren in Dordt te horen en de kleedkamer bleef lang gesloten.

Bijzonderheden:
EBOH moest het doen zonder de geschorste Remy Holster en de aan zijn voet geblesseerde Frank Teunissen. Sebastiaan Bekkers was op wintersport.
Volgens Marco ten Braak pakten de wissels vandaag goed uit en zitten we goed in ons jeugdig talent. De 17 jarige Emre Aynahin  viel prima in en “de zoon van” Jordi Fok mocht als 16 jarige zijn debuut maken een kwartier voor tijd met een 1-0 achterstand. Hij blijkt over dezelfde humor te beschikken als zijn vader,  en sprak tegen Marco ten Braak na afloop met een knipoog naar Sven Kramer:  “Goed gedaan trainer, dat was een gouden wissel”.
Oud EBOH spits Bart Toom (zijn zoon speelt bij de Alblas) haalde spontaan een kratje bier op voor
de winnende jongens en genoot in de kleedkamer van EBOH mee van de  overwinning. “Ik had best trainer van EBOH willen worden, maar ze hebben me niet gebeld”.

de Alblas – EBOH                            1-2

’24          Maarten de Zeeuw        1-0
’80          Leroy Verkerk                  1-1
‘90+3     Mo Salman                        1-2

Hier meer foto’s

 

———————————————————————————————————