EBOH E2 sleept 3 punten uit het vuur

Door: De coach

Op een heerlijke lentedag in maart moeten de E2 spelers van EBOH op het heetst van de dag, namelijk om 12.00 uur aantreden tegen de E7 spelers van Drechtstreek in het hol van de leeuw. Het gaat dit voorjaar niet al te best met de E2. In het najaar is vrijwel de gehele spits verdwenen, met het vertrek van Steven en Kazim en het doorschuiven van onze misschien wel beste aanvaller van E2, Harun, naar de E1 selectie van Mustapha en Stephan.

Met een puntental van 0 en een score van 3 vóór en 29 tegendoelpunten na 6 wedstrijden viel er weinig te lachen in de kleedkamer van E2. En er zaten slechte wedstrijden bij met hoge uitslagen als gevolg. Zoiets gaat een 10/11 jarige jonge knul niet gemakkelijk af. Koppies naar beneden en vóór de wedstrijd begonnen is, hebben ze eigenlijk al verloren. Zo negatief was de stemming.

Daar doen wij, de ouders en de coaches van EBOH E2 natuurlijk niet aan mee. We gaan natuurlijk niet een prachtige zaterdag vergiftigen met opmerkingen als: “Hopelijk valt de uitslag mee…” of “Straks gaan we lekker naar de stad en dan krijg jij het lekkerste ijsje wat er is…”. Nee, waarde clubgenoten, EBOH E2 mag dan keer op keer hebben verloren, bij tijd en wijle zelfs zijn ingemaakt als appeltjes in de appelmoes, nooit is EBOH verslagen! De afkorting EBOH, dat staat voor Eendracht Brengt Ons Hoger is niet zomaar een gekozen naam uit het grijze verleden. We gaan niet een potje staan huilen als het eens een keer tegenzit.

En dat deden de jongens van EBOH E2 dan ook niet. Tegen de Drechtstrekers uit Papendrecht kwam E2 goed uit de startblokken. Probleem in de afgelopen 5 wedstrijden was het uitverdedigen van de bal na een afgeslagen aanval van de tegenstander. In plaats van samenspelen, gingen de verdedigers en middenvelders zelf proberen 3 man te passeren en bij elk balverlies viel er bijna wel een doelpunt tegen.

De afgelopen week hebben we extra geoefend op het uitverdedigen van de bal en de voortzetting van het spel langs de zijlijn van het speelveld. Geen ballen meer blind naar voren schieten, geen ballen meer door het midden en méér gebruik maken van de keeper, waar je altijd naartoe terug kunt. Zo heb je altijd één extra speler tegenover hun aanvallers. Ging het vandaag goed? En of! Maar natuurlijk komt het weleens voor dat de spelers in hun eigen fouten terugvallen. Maar dat is niet erg. Wel jammer dat er dan een doelpunt door valt, maar je moet altijd de positieve dingen benadrukken.

Wat dieper in de eerste helft viel dan ook de 1-0 voor Drechtstreek. Verlies van de bal op het middenveld, iets te ver naar voren staan en onze verdediging staat meteen in ondertal. Knap ingeschoten in de hoek en Halil was daarbij helemaal kansloos. Hij had toen al een paar reddingen verricht en zorgde er eigenhandig voor dat EBOH al niet eerder op achterstand raakte. Samen liepen we terug naar de kleedkamer en daar zag je al die glinsterende oogjes.

Alsof ze zelf al in de gaten hadden dat er vandaag meer te halen was. Na een kleine speech en een smerig zoet bekertje limonade gingen we weer vol goede moed terug naar het veld.

En dat werd een tweede helft om van te smullen. Vandaag stond de verdediging met Bilal, Tano en Senn als een huis. Tano en Senn bleken vandaag de belangrijkste spelers van het team. Door hun uitstappen naar de zijlijn kon Halil telkens de bal snel via de zijkant uitverdedigen en waren we in staat om Drechtstreek te omspelen en de middenvelders eindelijk eens te bereiken. Jair en Tarik maakten daar in de eerste helft nog niet al te best gebruik van, want ze vergaten samen te spelen. Maar dat ging in de tweede helft een heel stuk beter. We speelden op het middenveld wisselend met de punt naar achteren met Haydar en Caner. Haydar is niet de snelste, maar je moet er niet te makkelijk over denken, want wanneer je te dicht in zijn buurt komt, dan pakt ie de bal toch gewoon af. Caner loopt nog te veel en blijft niet goed op zijn positie staan. Maar werken en lopen als een paard. Wel moest ik het paard wel eens aansporen, want dat heb je nou als je conditie nog niet zo goed is.

Eindelijk wierp de nieuwe taktiek zijn vruchten af. Na goed samenspel bleek Jair in staat een gaatje te prikken in de verdediging van Drechtstreek, die het tot dat moment nog niet moeilijk hadden gehad. Maar dat ging veranderen. 1-1. En dat doelpunt bleek voor EBOH E2 de bevrijding. Vanaf dat moment werd er goed verdedigd. Bilal stond als aanvoerder goed op zijn plek en ruimde heel wat gevaarlijke ballen op. Tano liep zijn aanvaller bijna onder de voet en zorgde er voor dat zijn aanvaller niet echt gevaarlijk kon worden. Die lange beentjes zaten heel wat keren precies op tijd tussen de aanvallen van Drechtstreek.

Senn bleek vandaag opnieuw een aanwinst in de aanval, want na één keer uitstekend uitverdedigen, inpassen van de spits en na terugkrijgen van de bal nam hij een sprint naar voren en hoefde hij alleen maar een goede pass te geven op Tarik, die was meegelopen. Jammer dat zijn pass niet hard genoeg was, Drechtstreek onderschepte de bal, plaatste een counter en scoorde hun tweede doelpunt van de middag. Daar maakten we bijna een fatale fout. EBOH E2 had het betere van het spel, we werden gevaarlijk, maar vergaten we daarbij onze verdedigende posities. 2-1!

En in plaats van dat deze tegenvaller het moreel knakte, stond EBOH E2 op en zij gingen gewoon verder met waar ze gebleven waren. Het samenspel werd beter en we kwamen steeds meer voor het doel van de tegenstander. Het was gewoon wachten op de beloning. Een schot voor het doel langs van Tarik werd door een tegenstander van richting veranderd en schoot zo voorlangs bij de keeper en 2-2 was een feit. Mogen wij ook eens een keer geluk hebben?

De gifbeker voor Drechtstreek was nog niet leeg. Het spel golfde op en neer. Halil dook in elke hoe en klopte elke gevaarlijke bal uit zijn doel. Zelfs met een scrimmage voor het doel redde hij twee keer een zeker doelpunt van Drechtstreek.

Daarmee was hij de redding van E2. Geweldig gekeept vandaag, Halil !! Jij wilde een cijfer? Van mij krijg je een 9.

Bilal wilde zich meer bemoeien met de aanval en van mij mocht dat alleen wanneer de beide backs het onder controle hadden.  Dat kon je aan Senn en Tano wel overlaten. 5 minuten vóór tijd ging Bilal mee over de rechterkant van het veld en gaf een harde voorzet over de centrale verdediger heen, precies in de voeten van Jair. Met de flair van een echte spits kreeg hij de stuiterbal onder controle en met een halve omhaal schoot ie de bal keihard onder de lat van het doel. 2-3 !! Helemaal buiten zinnen bleek EBOH E2 in staat om de laatste 4 a 5 minuten die voorsprong te behouden.  Zelfs toen vlak voor tijd een speler van Drechtstreek doorbrak en alleen op Halil afliep.  Halil stopte het schot van deze aanvaller en de kansen van Drechtstreek waren daarmee bekeken.

Geweldig! Ook voor een geplaagde coach als ik, met een ploeg die keer op keer kansloos verliest, was dit een prachtige dag. Allemaal keihard gewerkt en fantastisch gespeeld. Die punten zijn keihard en eerlijk verdiend. De eerste 3 punten van dit voorjaar. Dit smaakt naar meer…..